Witam; sprawa jest tego rodzaju, że zauważyłem , iż moje Alesisiy m1 mk2 szumią-??. W zasadzie to nie wiem czy wczesniej nie szumiały, ale wydaje mi się że chyba nie bo bym zwrócił na to uwagę, gdyż szum pomimo ze znacący nie jest to w jakimsstopniu zwraca uwagę. Monitor szumi niezależnie czy jego potencjometr jest wyregulowany na 0 czy na takim poziomie jak używam standardowo ( w alesiskowskiej skali - 5 [kiedyś - 7]) - rozkręcając go mocniej szum nieco rośnie (jest w sumie logiczne).
I Tutaj zasadnicze pytanie. Czy możliwe jest żeby monity zaczęły szumieć od tak i to dwa naraz?? czy ten sprzęt tak ma a ja nie zauważyłem tego wcześniej. Sprzęt jest na gwarancji więc mi zależy na tym żeby wiedzieć czy to nie jest wadą.
Alesis M1 MK2 - zaczęły szumieć?
Re: Alesis M1 MK2 - zaczęły szumieć?
U mnie nie ma szumu, który by się rzucał w uszy. Jutro dokładniej obadam sprawę i Ci opiszę.
...U mnie nie ma szumu, który by się rzucał w uszy. Jutro dokładniej obadam sprawę i Ci opiszę....
Dzięki i czekam .
U mnie jest wyraźny szum, jakby go tak zmierzyć w khz to pewnie plasowałby się dość wysoko. Nie wydaje mi się zeby występował on wczesniej natomiast dziwne że objawia się w obydwu głośnikach?? znaczyłoby to tyle ze uszkodziły się w jakiś niewyjaśniony dla mnie sposób obydwa??
Dzięki i czekam .
U mnie jest wyraźny szum, jakby go tak zmierzyć w khz to pewnie plasowałby się dość wysoko. Nie wydaje mi się zeby występował on wczesniej natomiast dziwne że objawia się w obydwu głośnikach?? znaczyłoby to tyle ze uszkodziły się w jakiś niewyjaśniony dla mnie sposób obydwa??
E-mu 1212m > SM audio M-patch 2 > Alesisy.
Wszystkie połączenia symetryczne na kablach self-made.
W normalnej odległości nic nie slychać szumu za to słysze transformator w Rolandzie D-10.
Po przybliżeniu ucha na około 10-20cm do gwizdka alesisa dopiero zaczynam słyszeć szum.
Komputer mam za scianą więc mi nic nie zakłócało odsłuchu.
Identycznie sytuacja wyglądała po odłączeniu kabla sygnałowego od nich.
Jeśli po odłączeniu sygnału będą Twoje szumieć to coś z nimi chyba sie stało. Chociaż może jakieś zakłócenia z otoczenia albo może coś po zasilaniu. Sprawdz w innym miejscach w domu.
Pozdrawiam.
Wszystkie połączenia symetryczne na kablach self-made.
W normalnej odległości nic nie slychać szumu za to słysze transformator w Rolandzie D-10.
Po przybliżeniu ucha na około 10-20cm do gwizdka alesisa dopiero zaczynam słyszeć szum.
Komputer mam za scianą więc mi nic nie zakłócało odsłuchu.
Identycznie sytuacja wyglądała po odłączeniu kabla sygnałowego od nich.
Jeśli po odłączeniu sygnału będą Twoje szumieć to coś z nimi chyba sie stało. Chociaż może jakieś zakłócenia z otoczenia albo może coś po zasilaniu. Sprawdz w innym miejscach w domu.
Pozdrawiam.
Bo zapomniałem - gain alesisów na 5.
Jak dla mnie, wina może tkwić w instalacji elektrycznej. Mam podobny problem z moimi monitorami. Dużą różnicę słychać "między gniazdkiem a gniazdkiem".
- Piotr
- Piotr
...Jak dla mnie, wina może tkwić w instalacji elektrycznej. Mam podobny problem z moimi monitorami. Dużą różnicę słychać "między gniazdkiem a gniazdkiem".
- Piotr...
Chyba tylko pozostaje mi sprawdzić podłączenie w innym gniazdku, gdyż tak jak wspominałem monitor zarówno prawy jak i lewy szumią bez względu czy są podłączone do miksera czy nie i bez względu na pozycję potencjometru.
- Piotr...
Chyba tylko pozostaje mi sprawdzić podłączenie w innym gniazdku, gdyż tak jak wspominałem monitor zarówno prawy jak i lewy szumią bez względu czy są podłączone do miksera czy nie i bez względu na pozycję potencjometru.