AKG C1000S - podróbka?
Witam,
W ostatnim czasie zakupiłem na allegro mikrofon AKG C1000S.
Słuchając próbki mp3 przed zakupem:
git_akust
mikrofon wydawał być się na prawdę dobrym wyborem.
Niestety gdy już go kupiłem okazało się, że wcale tak nie brzmi dobrze jak na przesłuchiwanej próbce.
Umieszczam linki to swoich próbek (nagranych na prawie identycznym sprzęcie AKG C1000S+Soundcraft compact 4+ESI MAYA 44)
AKG_C1000S.mp3
oraz dla porówania inny mikrofon SAMSON C05 za 200zł:
samson_C05.mp3
PRAWIE NIESŁYCHAĆ RÓŻNICY!
Stąd moje pytanie:
Czy zakupiony przeze mnie mikrofon AKG C1000S to PODRÓBKA?
W ostatnim czasie zakupiłem na allegro mikrofon AKG C1000S.
Słuchając próbki mp3 przed zakupem:
git_akust
mikrofon wydawał być się na prawdę dobrym wyborem.
Niestety gdy już go kupiłem okazało się, że wcale tak nie brzmi dobrze jak na przesłuchiwanej próbce.
Umieszczam linki to swoich próbek (nagranych na prawie identycznym sprzęcie AKG C1000S+Soundcraft compact 4+ESI MAYA 44)
AKG_C1000S.mp3
oraz dla porówania inny mikrofon SAMSON C05 za 200zł:
samson_C05.mp3
PRAWIE NIESŁYCHAĆ RÓŻNICY!
Stąd moje pytanie:
Czy zakupiony przeze mnie mikrofon AKG C1000S to PODRÓBKA?
- AllShotgun
Re: AKG C1000S - podróbka?
Ten AKG to dobry mikrofon. Moze próbki od producenta były nagrywane na spule z korekcją/kompresorem bo jakos mi tak to brzmi ?
Napewno z korekcja były nagrywane w porónaniu do twojej probki
Napewno z korekcja były nagrywane w porónaniu do twojej probki
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
no właśnie na stronce Przemka:
http://wachmed.webpark.pl/compact4.htm
jest napisane, że próbki były nagrywane bez żadnej korekcji, czyli tak samo jak u mnie.
O moje próbki brzmią w odróżnieniu od Przemka dość "kartonowo" i "płasko"
:(
http://wachmed.webpark.pl/compact4.htm
jest napisane, że próbki były nagrywane bez żadnej korekcji, czyli tak samo jak u mnie.
O moje próbki brzmią w odróżnieniu od Przemka dość "kartonowo" i "płasko"
:(
Z tego co widze na stronie Przemka (skąd pochodzi twoja pierwsza próbka):
Jako ilustrację do artykułu, dołączam kilka nagrań w formacie mp3. Przy wszystkich nagraniach stosowałem zasadę zerowej korekcji, bez kompresji i odszumiania. Obróbka polegała wyłącznie na przycięciu, normalizacji i zapisie plików do formatu mp3. Przy pomocy mikrofonów NT1 (kanał lewy) i C1000S (kanał prawy)
Nagrane jest nieco głośniej, co samo w sobie robi dużo. Dodatkowo trza słuchać tylko jednego kanału - prawego.
No i najważniejsze - Przemko nagrał znacznie jaśniej brzmiącą gitarę. Wyraźnie chyba teź miał inaczej ustawiony mikrofon - tak na pierwsze wrażenie to ustawił mikrofon znacznie bliżej gitary oraz skierował go bardziej na jej mostek - u ciebie chyba sitko patrzylo na otwór rezonansowy albo jeszcze wyżej?
Może to też byc wpływ pomieszenia itd. Tak jak już pare razy mówiłem - na brzmienie często gęsto mocniej wpływa ustawienie mikrofonu niż sam mikrofon
[addsig]
Jako ilustrację do artykułu, dołączam kilka nagrań w formacie mp3. Przy wszystkich nagraniach stosowałem zasadę zerowej korekcji, bez kompresji i odszumiania. Obróbka polegała wyłącznie na przycięciu, normalizacji i zapisie plików do formatu mp3. Przy pomocy mikrofonów NT1 (kanał lewy) i C1000S (kanał prawy)
Nagrane jest nieco głośniej, co samo w sobie robi dużo. Dodatkowo trza słuchać tylko jednego kanału - prawego.
No i najważniejsze - Przemko nagrał znacznie jaśniej brzmiącą gitarę. Wyraźnie chyba teź miał inaczej ustawiony mikrofon - tak na pierwsze wrażenie to ustawił mikrofon znacznie bliżej gitary oraz skierował go bardziej na jej mostek - u ciebie chyba sitko patrzylo na otwór rezonansowy albo jeszcze wyżej?
Może to też byc wpływ pomieszenia itd. Tak jak już pare razy mówiłem - na brzmienie często gęsto mocniej wpływa ustawienie mikrofonu niż sam mikrofon

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
- AllShotgun
No tak przepraszam niedoczytalem ze strony, w takim razie może poszukaj w necie dobrych zdjec mikrofonu i porównaj ich, nap wnętrza mikrofonu - to po pierwsze, potem bym pojechał do sklepu muzycznego z i porównał je !!!
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
Wg mnie to kwestia zlego ustawienia mikrofonu, ew. gitary.. takze akustyki pokoju i innych elementow. Nie mozesz liczyc na to ze ten sam nawet mikrofon przy tych samych ustawieniach korekcji itd bedzie brzmial tak samo (a raczej nagrywany instrument), jest duzo wiecej elementow wplywajacych na brzmienie. Uwazam ze sama w sobie jakosc podanej przez ciebie probki nie jest najgorsza, kombinuj z ustawieniami.
...Wg mnie to kwestia zlego ustawienia mikrofonu, ew. gitary.. takze akustyki pokoju i innych elementow. Nie mozesz liczyc na to ze ten sam nawet mikrofon przy tych samych ustawieniach korekcji itd bedzie brzmial tak samo (a raczej nagrywany instrument), jest duzo wiecej elementow wplywajacych na brzmienie. Uwazam ze sama w sobie jakosc podanej przez ciebie probki nie jest najgorsza, kombinuj z ustawieniami. ...
Wszystko co piszecie to prawda, ale ..ale ...aleee ;)
ale spójrzcie, że nagrywałem też na mikrofonie SAMSON C05, który kosztuje 199zł, i szczerze mówiąc trudno zauważyć, który brzmi lepiej, więc daje to trochę do myślenia tym bardziej, że C1000S jest prawie 4 x droższy !!!
Próbowałem też w innym ustawieniu mikrofonu (chyba w każdym) i tak naprawdę nie ma dużej różnicy tzn. zmienia się oczywiście barwa i głośność, ale "kartonowe" brzmienie pozostaje :(
Może coś mieć różną barwę ale brzmieć i tak "kartonowo" więc nie przekonują mnie Wasze argumenty o akustyce i ustawieniu (mają wpływ ale bez przesady).
Poza tym ten mikrofon jest MADE IN POLAND, a z reguły AKG chyba w AUSTRII produkują ?
Prosiłbym jeśli ktoś dysponuje próbkami (najlepiej gitara akustyczna) AKG C1000S lub RODE NT1 lub NT3 o przesłanie na miala: jimi_page@o2.pl
ale spójrzcie, że nagrywałem też na mikrofonie SAMSON C05, który kosztuje 199zł, i szczerze mówiąc trudno zauważyć, który brzmi lepiej, więc daje to trochę do myślenia tym bardziej, że C1000S jest prawie 4 x droższy !!!
Próbowałem też w innym ustawieniu mikrofonu (chyba w każdym) i tak naprawdę nie ma dużej różnicy tzn. zmienia się oczywiście barwa i głośność, ale "kartonowe" brzmienie pozostaje :(
Może coś mieć różną barwę ale brzmieć i tak "kartonowo" więc nie przekonują mnie Wasze argumenty o akustyce i ustawieniu (mają wpływ ale bez przesady).
Poza tym ten mikrofon jest MADE IN POLAND, a z reguły AKG chyba w AUSTRII produkują ?
Prosiłbym jeśli ktoś dysponuje próbkami (najlepiej gitara akustyczna) AKG C1000S lub RODE NT1 lub NT3 o przesłanie na miala: jimi_page@o2.pl
Przede wszystkim instrument, inna artykulacja, inna kostka.
Pomieszczenie - twoje nagranie jest z dalszego planu, w ciemniej brzmiącej przestrzeni.
Potem ustawienie mikrofonu - mniej pudła, więcej strun.
Jeżeli tak samo brzmi na samsonie, to znaczy że to nie problem z mikrofonem.
Pomieszczenie - twoje nagranie jest z dalszego planu, w ciemniej brzmiącej przestrzeni.
Potem ustawienie mikrofonu - mniej pudła, więcej strun.
Jeżeli tak samo brzmi na samsonie, to znaczy że to nie problem z mikrofonem.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
No i masz na własnej skórze... marketing i cena nie idą w parze z wynikami. I potwierdza się teza że obłędna pogoń za najlepszymi klockami (a niektórzy nawet zastanawiają się nad kablami...) jest de facto niewiele warta
A przynajnmniej nie zawsze
Dlatego właśnie używam Behringera
i jakoś nie narzekam
Akurat SamsonS05 i AKGC1000 to mikrofony o bardzo podobnej konstrukci (elektret, kardioida, mała membrana, obudowa typu "do ręki", elektronika półprzewodnikowa, projektowana dla przenoszenia bez nasyceń itd.) - i doprawdy niewielke są różnice, przynajmniej przy bliskim ujęciu gitary. A dodatkowo Samson S05 to bardzo udane sitko.
Podejrzewam że jakbyś nagrał na tych mikrofonach dalekie ujęcie orkiestry czy chóru w naturalnym polu pogłosowym to różnica by była słyszalna - prawdopodobnie na korzyść AKG.
A, z całą pewnością próbki nagrane przez kogo innego, w innym pomieszczeniu, inny instrument i inny muzyk - zabrzmi całkowicie inaczej i to wpływ tych czynników będzie znacznie większy niż wpływ mikrofonu. Więc prośba o próbki mało wniesie do sprawy.
[addsig]
No i masz na własnej skórze... marketing i cena nie idą w parze z wynikami. I potwierdza się teza że obłędna pogoń za najlepszymi klockami (a niektórzy nawet zastanawiają się nad kablami...) jest de facto niewiele warta
A przynajnmniej nie zawsze
Dlatego właśnie używam Behringera

Akurat SamsonS05 i AKGC1000 to mikrofony o bardzo podobnej konstrukci (elektret, kardioida, mała membrana, obudowa typu "do ręki", elektronika półprzewodnikowa, projektowana dla przenoszenia bez nasyceń itd.) - i doprawdy niewielke są różnice, przynajmniej przy bliskim ujęciu gitary. A dodatkowo Samson S05 to bardzo udane sitko.
Podejrzewam że jakbyś nagrał na tych mikrofonach dalekie ujęcie orkiestry czy chóru w naturalnym polu pogłosowym to różnica by była słyszalna - prawdopodobnie na korzyść AKG.
A, z całą pewnością próbki nagrane przez kogo innego, w innym pomieszczeniu, inny instrument i inny muzyk - zabrzmi całkowicie inaczej i to wpływ tych czynników będzie znacznie większy niż wpływ mikrofonu. Więc prośba o próbki mało wniesie do sprawy.
[addsig]
Powiem nawet takie coś - w mojej parafii jest dwu organistów, obaj muzycy z dyplomami...
i obaj brają mendellsona po ślubach.
Grają te same nuty
na tych samych organach
w tym samym pomieszczeniu
a jestem w stanie po kilku pierwszych taktach powiedzieć który gra. Jeden z nich gra to tak że ta muzyka po prostu żyje, a u drugiego brzmi niemiłosiernie płasko i matowo.
I to jest prawdziwe źródło brzmienia, nie tam mikrofon...
[addsig]
i obaj brają mendellsona po ślubach.
Grają te same nuty
na tych samych organach
w tym samym pomieszczeniu
a jestem w stanie po kilku pierwszych taktach powiedzieć który gra. Jeden z nich gra to tak że ta muzyka po prostu żyje, a u drugiego brzmi niemiłosiernie płasko i matowo.
I to jest prawdziwe źródło brzmienia, nie tam mikrofon...
[addsig]