Jaki chipset firewire do RME Fireface 400?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Matiens
Jaki chipset firewire do RME Fireface 400?

Post autor: Matiens » wtorek 20 maja 2008, 10:48

Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem karty Rme Fireface 400. Nie mając na płycie głównej portu firewire dokupiłem kartę firewire na PCI firmy XPOWER z chipsetem VIA. Było wszystko ok dopóki nie odpaliłem większego projektu, który wcześniej bez problemu śmigał na E-mu 1212m. Zwiększyłem latencję na maxa (1024 samples) i powinno działać bez problemu. Niestety, w dalszym ciągu przerywało, trzaskało itp. Myślałem, że to wina braku mocy obliczeniowej, i tak sprawdzając po kolei w Cubase SX3 poziom CPU wariował, jakby procek nie dawał rady, a w Menadżerze zadań Windows poziom CPU oscylował pomiędzy 25% a 35%. Wydaje mi się to bardzo dziwne. Zapoznając się z treścią niektórych tematów na forum EiS śmiem przypuszczać, że może to być wina karty firewire. Nie znam się za bardzo na specyfice urządzeń komputerowych i proszę o pomoc, czy może to być wina karty Firewire-niekompatybilnaść chipsetu VIA z RME, czy przyczyną może być inna sprawa(oby nie sam Fireface 400)?
Pozdrawiam i czekam na pomoc

Piotrek

Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB
gram, komponuję, koncertuję itp.

Mr.Lee

Re: Jaki chipset firewire do RME Fireface 400?

Post autor: Mr.Lee » wtorek 20 maja 2008, 15:00

...Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem karty Rme Fireface 400. Nie mając na płycie głównej portu firewire dokupiłem kartę firewire na PCI firmy XPOWER z chipsetem VIA. Było wszystko ok dopóki nie odpaliłem większego projektu, który wcześniej bez problemu śmigał na E-mu 1212m. Zwiększyłem latencję na maxa (1024 samples) i powinno działać bez problemu. Niestety, w dalszym ciągu przerywało, trzaskało itp. Myślałem, że to wina braku mocy obliczeniowej, i tak sprawdzając po kolei w Cubase SX3 poziom CPU wariował, jakby procek nie dawał rady, a w Menadżerze zadań Windows poziom CPU oscylował pomiędzy 25% a 35%. Wydaje mi się to bardzo dziwne. Zapoznając się z treścią niektórych tematów na forum EiS śmiem przypuszczać, że może to być wina karty firewire. Nie znam się za bardzo na specyfice urządzeń komputerowych i proszę o pomoc, czy może to być wina karty Firewire-niekompatybilnaść chipsetu VIA z RME, czy przyczyną może być inna sprawa(oby nie sam Fireface 400)?
Pozdrawiam i czekam na pomoc

Piotrek

Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB...
Drogi kolego!

Proponuje chipset Texas Instruments bądź Toshiby chodz nie wiem czy ta druga jeszcze coś takiego robi. NEC-a odradzam. To samo co Via. Poszukaj kart Firmy ADS Pyro. To sprzęt do profesjonalnego zgrywania Video więc powinno chodzić.
Pozdrawiam!

Matiens

Post autor: Matiens » wtorek 20 maja 2008, 17:21

Drogi kolego!

Proponuje chipset Texas Instruments bądź Toshiby chodz nie wiem czy ta druga jeszcze coś takiego robi. NEC-a odradzam. To samo co Via. Poszukaj kart Firmy ADS Pyro. To sprzęt do profesjonalnego zgrywania Video więc powinno chodzić.
Pozdrawiam!...

Dzięki za szybką odpowiedź!!! Będę próbował znaleźć którąś z podanych przez Ciebie kart. Mam nadzieję że to tylko karta firewire!!!

Pozdrawiam

and

Post autor: and » wtorek 20 maja 2008, 21:03

Ja mam karte Unitek na chipsecie TI - mój Tascam Fw-1082 chodzi na niej naprawdę elegancko. Co ciekawe - musiałem zmienić sterownik - na ten, który windows sobie automatycznie wsadził, bo na polecanym przez producenta była lipa. Tascam miał problemy z łączeniem - generalnie można powiedzieć - że połączenie nie istniało. No, ale po tej zmianie i wgraniu poprawki na XP do Firewire - wszytko jest ok. Bez instalowania tego patcha od microsoftu - niby sprzęt działał ale bardzo niemrawo.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 21 maja 2008, 10:35

A ja mam takie pytanie, jak w laptopie jest FireWire na chipsecie RICOHa (płyta na Intel 965M) to nadaje się on do pracy, czy również są z nim problemy?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 21 maja 2008, 22:38

...A ja mam takie pytanie, jak w laptopie jest FireWire na chipsecie RICOHa (płyta na Intel 965M) to nadaje się on do pracy, czy również są z nim problemy?...
Matiens a masz podlaczony zasilacz do FF 400 czy dostaje zasilanie z karty FW,bo tak tez dziala.Jesli nie sprobuj podlaczyc zasilacz,moze przejdzie.
[addsig]

Matiens

Post autor: Matiens » czwartek 22 maja 2008, 06:57

Matiens a masz podlaczony zasilacz do FF 400 czy dostaje zasilanie z karty FW,bo tak tez dziala.Jesli nie sprobuj podlaczyc zasilacz,moze przejdzie.
...
Hej! Mam włączony zasilacz cały czas. próbowałem i z zewnętrznym zasilaczem i bez niego. Ta sama historia.... Zastanawiam się poważnie nad wymianą karty firewire na ADS Pyro. Tylko gdzie i w jakich sklepach można takową kupić poza tymi w interniecie?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » czwartek 22 maja 2008, 07:27

Hej! Mam włączony zasilacz cały czas. próbowałem i z zewnętrznym zasilaczem i bez niego. Ta sama historia.... Zastanawiam się poważnie nad wymianą karty firewire na ADS Pyro. Tylko gdzie i w jakich sklepach można takową kupić poza tymi w interniecie?...

No właśnie! Tu jest problem. mało gdzie można spotkać te karty. Ale spróbuj może rozejrzeć się za kartami FW innych producentów. Nie wiem co pinacle ma u siebie na pokładzie.
Pozdrawiam!

Matiens

Post autor: Matiens » czwartek 22 maja 2008, 15:02

No właśnie! Tu jest problem. mało gdzie można spotkać te karty. Ale spróbuj może rozejrzeć się za kartami FW innych producentów. Nie wiem co pinacle ma u siebie na pokładzie.
Pozdrawiam!
...

Coś muszę z tym zrobić bo to irytujące. jest. będę szukał.
Pozdrawiam

masterofphysicalchemistry

Post autor: masterofphysicalchemistry » czwartek 22 maja 2008, 15:16

Coś muszę z tym zrobić bo to irytujące. jest. będę szukał.
Pozdrawiam...
potwierdzam zdanie kolegów, miałem kiedyś dużo problemów z firewire i przeczytałem dużo forów na temat tenże. Z moich czytelniczych jak i osobistych doświadczeń wynika ze do muzyki i czegokolwiek zawodowego - tylko Texas Instruments. chociaz mam na płycie w komputerze płytę ASUS i czipset przedstawia się jako firmowy ASUS i tez działa w porządku. Lepiej kupić sprawdzone rozwiązanie :]

ODPOWIEDZ