Jak w temacie, zmieniam laptopa, stary to Dell Inspiron 1501 z 2GB ramu i Sempronem 3500+, minus to brak firewire, więc do zastosowań muzycznych odpada (myslałem nad interface pod USB, ale ostatecznie chyba zrezygnuję).
Chcę kupić lepszą maszynę wiadomo, ale tu gdzie przebywam (Holandia), wybór jest ograniczony do HP, Acer, Asus, Toshiba, Sony i Mac. Nie ma tutaj Ibox'ów, Alienware i innych cudów, może Medion w Aldi ale nie o to chodzi żeby kupić złom;).
Budżet to z 800 euro (dałbym i 2 razy więcej ale po co, uważam że rozsądny pułap). Nie interesuje mnie trzeszczący plastik z baterią trzymającą godzinę i z kosmicznymi parametrami a'la Medion czy inne Gateway'e - chciałym dobry i neizawodny laptop z jak najlepszym wnętrzem - ale z dużą dozą realizmu co do stosunku jakość/parametry/cena.
Wiem że laptopy LENOVO/IBM są rewelacyjne, tutaj ich NIE MA:(. Dell'a, z którego jestem więcej niż zadowolony też NIE MA. Apple jak dla mnie za drogie, wolę zostać przy platformie PC.
Może podam swoje typy:
http://www.polectro.nl/acer-aspire-5920g-notebook-p-20899.html
Dobry procesor, komplet złącz, nienajgorsze materiały, i, co ważne, dobra grafika (lubię sobie pograć czasami - ważny element:-))
http://www.polectro.nl/sony-vgnnr21s-notebook-zilver-p-20935.html
Minimalistyczny, procesor T5450 nie wiem czy wystarczy do cięższych zadań
I gwóźdź programu:
http://www.mediamarkt.nl/Medi
Ma jedną wadę - MATERIAŁ! Cały śliski, palce widać i w ogóle nie przemawia chyba do mnie - mam PSP z tego samego materiału i... A może się mylę? Bo ogólnie jest chyba taki trend do tego typu wykończenia...?
Na pewno sprzęt jest dobry, głośniki Harmann/kardon, komplet złącz, grafa dobra:D, 17 cali...
Który wybrać żeby sprawdził się w zastosowaniach typowo muzycznych (VST, home recording, obróbka materiału), a jednocześnie sprawdził się jako maszyna do gier na niewysokich ustawieniach, do oglądania filmów itp?
P.S. Słyszałem że jest też problem z chipsetem Firewire w niektórych laptopach - jak to sprawdzić? Jakie rozwiązania oferują w/w firmy?
Przepraszam za trochę długiego i skomplikowanego posta, niemniej jak ktoś byłby w stanie mi coś podowiedzieć, byłbym wdzięczny:). Jeśli jest jakaś opcja że bije pozostałe na głowę, jestem w stanie pojechać do Polski i tam kupić:P Zastanawia mnie też Vista (na szczęście można zmienić na angielski) - czy lepiej może kupić z XP?
Wymiana laptopa - wąski wybór?
Re: Wymiana laptopa - wąski wybór?
Acera bym sobie darował, niewiele lepszy niż Medion :)
Toshiba i Sony są ok (mam toshibę a100-233 i naprawdę sobie nieźle radzi), ale Toshiby mają (te tańsze) grafikę intela.
W tej cenie (nie wiem jak tam, ale u nas można za 3Kzł kupić) jest świetny mode SONY VAIO FZ11M c2d 1.8, 2GB RAM, 120GBHD SATA, 15,4" matryca, w/wy: 3x USB, S-video (wyjście TV), D-SUB (wyjście VGA), IEEE 1394, RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Mikrofon, Słuchawki, 1 x HDMI no i graf. NVidia GeForce 8400M GT no i Vista.
Toshiba i Sony są ok (mam toshibę a100-233 i naprawdę sobie nieźle radzi), ale Toshiby mają (te tańsze) grafikę intela.
W tej cenie (nie wiem jak tam, ale u nas można za 3Kzł kupić) jest świetny mode SONY VAIO FZ11M c2d 1.8, 2GB RAM, 120GBHD SATA, 15,4" matryca, w/wy: 3x USB, S-video (wyjście TV), D-SUB (wyjście VGA), IEEE 1394, RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Mikrofon, Słuchawki, 1 x HDMI no i graf. NVidia GeForce 8400M GT no i Vista.
...Acera bym sobie darował, niewiele lepszy niż Medion :)
W tej cenie (nie wiem jak tam, ale u nas można za 3Kzł kupić) jest świetny mode SONY VAIO FZ11M c2d 1.8, 2GB RAM, 120GBHD SATA, 15,4" matryca, w/wy: 3x USB, S-video (wyjście TV), D-SUB (wyjście VGA), IEEE 1394, RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Mikrofon, Słuchawki, 1 x HDMI no i graf. NVidia GeForce 8400M GT no i Vista....
Nooo ten Sony co mnie interesuje NR21S ma C2D 1,66GHz przy FSB na 667MHz - nie wiem jak to wygląda w stosunku do tego 1.8, dysk ma większy bo 250GB, WiFi N (nie bez znaczenia, jak tutaj w bloku każdy ma Wifi, a co drugi nie zabezpiecza :D) no i grafa ta sama. Cena? 800 euro więc niedużo przy aktualnym kursie:).
Mnie martwi ta Toshiba - osiągi ma kosmiczne do ceny (T5550 na pokładzie 3GB ramu, HD3470 256MB itp), ale mam dylemat co do wykonania - jak wygląda w praktyce użytkowanie sprzętu z takiego śliskiego materiału (nawet klawisze takie są!)? czy idzie się przyzwyczaić? Od razu zaznaczam żesprzętu nie oszczędzam że w domu tylko leży, jak stuknie/puknie to nie płaczę, nie chciałbym żeby po tygodniu były rysy albo masa odcisków palców...
A jak wygląda praca pod Vistą? Ja się dzielnie bronię jeszcze na XP ale chyba pora się przesiąść...:)
W tej cenie (nie wiem jak tam, ale u nas można za 3Kzł kupić) jest świetny mode SONY VAIO FZ11M c2d 1.8, 2GB RAM, 120GBHD SATA, 15,4" matryca, w/wy: 3x USB, S-video (wyjście TV), D-SUB (wyjście VGA), IEEE 1394, RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Mikrofon, Słuchawki, 1 x HDMI no i graf. NVidia GeForce 8400M GT no i Vista....
Nooo ten Sony co mnie interesuje NR21S ma C2D 1,66GHz przy FSB na 667MHz - nie wiem jak to wygląda w stosunku do tego 1.8, dysk ma większy bo 250GB, WiFi N (nie bez znaczenia, jak tutaj w bloku każdy ma Wifi, a co drugi nie zabezpiecza :D) no i grafa ta sama. Cena? 800 euro więc niedużo przy aktualnym kursie:).
Mnie martwi ta Toshiba - osiągi ma kosmiczne do ceny (T5550 na pokładzie 3GB ramu, HD3470 256MB itp), ale mam dylemat co do wykonania - jak wygląda w praktyce użytkowanie sprzętu z takiego śliskiego materiału (nawet klawisze takie są!)? czy idzie się przyzwyczaić? Od razu zaznaczam żesprzętu nie oszczędzam że w domu tylko leży, jak stuknie/puknie to nie płaczę, nie chciałbym żeby po tygodniu były rysy albo masa odcisków palców...
A jak wygląda praca pod Vistą? Ja się dzielnie bronię jeszcze na XP ale chyba pora się przesiąść...:)
Aj, ten Sony nie ma TV-OUT:( buuu... A tutaj jest ciężko z dostępnością modeli, FZ jest chyba w jednym sklepie i to najwyższy model, nikt nie bawi się w średnią półkę tutaj, dla mas Acer/ASUS ew. Compaq, dla zamożniejszych Mac/Toshiba/Sony, te ostatnie osiągają ceny do 2k euro. A ten NR21s to taki rodzynek;)
Odświeżę temat, bo mnie nagli, mam kupca na mojego Della i potrzebuję do końca tygodnia podjąć decyzję. Myślałem o Acer 5920G, mogę kupić opcję z T5550, 3GB ram, 250GB hdd, GF8600GT 512 DDR3 za, halo!, 699 euro! Nówka-Pewex:D Oczywiście Vista:( Home Premium NL, ale z tego co wiem można zmienić na angielską więc luz:) (kupuję w Holandii).
Ktoś podobno odradzał Acera - proszę o miarodajne argumenty dlaczego? Swego czasu był to topowy model, ma wszystko co trzeba, cena niewygórowana w stosunku do możliwości (przy aktualnym kursie euro i alternatywach w tym przedziale cenowym do kupienia w Polsce).
1) Czy ktoś ma ten model? Lub z tej serii? Jeśli tak, jaka opinia?
2) Płyta na chipsecie Intel 965M, czy to znaczy że steronik FireWire jest też Intelowski? To dobrze czy źle? Czytałem na forum opinie że są "dobre" i "nie-dobre" rozwiązania - czego się wystrzegać? (Chcę pracować na interfejsie FW, więc to dla mnie ważne)
3) Czy procesor wystarczy? Do obsługi paru wtyczek VST i małego nagrywania? Łoś nie jestem, zmienić sobie mogę na XP, nie potrzebuję zbędnych bajerów, ale czasem chciałym strzelić z laptopa coś na live - chciałbym uniknąć "czkawki";-)
Z góry dziękuję za odpowiedź, oraz ewentualne sugestie:)
Ktoś podobno odradzał Acera - proszę o miarodajne argumenty dlaczego? Swego czasu był to topowy model, ma wszystko co trzeba, cena niewygórowana w stosunku do możliwości (przy aktualnym kursie euro i alternatywach w tym przedziale cenowym do kupienia w Polsce).
1) Czy ktoś ma ten model? Lub z tej serii? Jeśli tak, jaka opinia?
2) Płyta na chipsecie Intel 965M, czy to znaczy że steronik FireWire jest też Intelowski? To dobrze czy źle? Czytałem na forum opinie że są "dobre" i "nie-dobre" rozwiązania - czego się wystrzegać? (Chcę pracować na interfejsie FW, więc to dla mnie ważne)
3) Czy procesor wystarczy? Do obsługi paru wtyczek VST i małego nagrywania? Łoś nie jestem, zmienić sobie mogę na XP, nie potrzebuję zbędnych bajerów, ale czasem chciałym strzelić z laptopa coś na live - chciałbym uniknąć "czkawki";-)
Z góry dziękuję za odpowiedź, oraz ewentualne sugestie:)
- silverball
...macbook'i sa w tej chwili za rozsądną cenę. logic pro8 tani i ''wypasiony''
dużo dobrych instrumetow i efektów na pokładzie ,każda karta bedzie dzialać nie bedziesz sie martwił o żaden chipset,wszystkie peryferia chodzą bez zarzuty...
rozumowanie sluszne, ale tam w pierwszym poscie jest napisane, ze Apple sa za drogie. Gdybym mial doradzac, tez bym wskazal na Apple.
dużo dobrych instrumetow i efektów na pokładzie ,każda karta bedzie dzialać nie bedziesz sie martwił o żaden chipset,wszystkie peryferia chodzą bez zarzuty...
rozumowanie sluszne, ale tam w pierwszym poscie jest napisane, ze Apple sa za drogie. Gdybym mial doradzac, tez bym wskazal na Apple.
...macbook'i sa w tej chwili za rozsądną cenę. logic pro8 tani i ''wypasiony''
Jak napisałem w pierwszym poście, wolałbym zostać przy platformie PC, ponieważ na laptopie korzystam również z innych aplikacji, a zastosowania muzyczne nie będą przekraczały poziomu uzasadniającego kupno MACa;-).
Jak napisałem w pierwszym poście, wolałbym zostać przy platformie PC, ponieważ na laptopie korzystam również z innych aplikacji, a zastosowania muzyczne nie będą przekraczały poziomu uzasadniającego kupno MACa;-).
...jeżeli chcesz zostać na platfotmie xp lub vista to najpierw sprawdż specyfikacje karty dźwiękowej,jaki ma chipset a potem jak zauważysz zgodnośc to kup do niej notebooka...
Ale dlaczego mam kupywać kartę muzyczną do laptopa:)? Sprawdzałem, laptop ma chipset RICOHa do FireWire więc bez problemów... A muzyczna w laptopie mnie nie obchodzi, nie po to kupuję kartę na FireWire żeby grać na wewnętrznym chipsecie kolego;)
Ale dlaczego mam kupywać kartę muzyczną do laptopa:)? Sprawdzałem, laptop ma chipset RICOHa do FireWire więc bez problemów... A muzyczna w laptopie mnie nie obchodzi, nie po to kupuję kartę na FireWire żeby grać na wewnętrznym chipsecie kolego;)