Czy warto jeszcze kupić interfejs E-mu 1820m?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
atlantic
Re: Czy warto jeszcze kupić interfejs E-mu 1820m?

Post autor: atlantic » środa 14 maja 2008, 23:09

Cóż, "Polakom gratulujemy słuchu". A później wszyscy utyskują na poziom krajowych produkcji muzycznych.

Dla przeciętnego odbiorcy w pierwszej kolejności będzie się liczył pomysł , aranżacja , tekst itd. na samym końcu będzie się zastanawiał (jeśli w ogóle na to wpadnie) dlaczego coś tam szumi.
Brak pomysłu określa poziom polskich produkcji muzycznych - bo chyba mi nie powiesz że ze względu na złą dynamikę nie ma nas na listach przebojów poza granicami.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 14 maja 2008, 23:10

...Moze, ale trudno to udowodnic. Proponuje skupic sie na prawdziwych problemach, a nie na tym, czy maja BRZMI lepiej od esi czy innego emu albo rme. Wspolczesne przetworniki i ich brzmienie to naprawde ostatnia rzecz, ktora nalezy sie przejmowac....
Nie mówię że pierwsza, bo jest "kilka" innych rzeczy, które (tak to ujmijmy) procentowo bardziej na brzmienie finalne wpływają. Ale to jest temat o interface'ach audio w dziale Sprzęt studyjny i o tym właśnie piszę, a nie o "ogólnej naturze rzeczy". Nie macie wrażenia że produkujecie off-topa?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 14 maja 2008, 23:17

Ale to jest temat o interface'ach audio w dziale Sprzęt studyjny i o tym właśnie piszę, a nie o "ogólnej naturze rzeczy". Nie macie wrażenia że produkujecie off-topa?

Ja sie tylko do offtopa podlaczylem ;)
A warto by bylo swoja droga skonczyc z dyskusjami o brzmieniu kart - niech bedzie o sterownikach, szumach, zakloceniach, stabilnosci, ale nie o BRZMIENIU! (i nie twierdze, ze zalozyciel watku w ogole o brzmieniu myslal).

Ale warto tez dodac, ze DSP w kartach EMU w zaden sposob nie ulatwia pracy z VSTi ani VST.

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » czwartek 15 maja 2008, 12:37

Łoooj widze ze sie temat rozbujal
To ja wroce troszke z lasu na jezdnie
I tak juz pozbywajac sie rozterek dotyczacych wyzszosci jednego interfejsu nad drugim chcialem Was zapytac: Co jesli tytulowy sprzet sie zepsuje ? Bo jest juz po gwarancji. Cesto psuja Wam sie interfejsy ? Ktos to umie naprawiac wogole ?
Wiem ze "zalezy co sie zepsuje, tyle to kosztuje" ale jakies ramy moze i jak to wyglada ?

P.S. Tylko po co takie czarne myslenie... ? ale nic...
P.S.2 Aktualnie sluchane Victor Wooten - Yin Yang

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 15 maja 2008, 13:30

...niech bedzie o sterownikach, szumach, zakloceniach, stabilnosci, ale nie o BRZMIENIU!....
No może jeszcze o dynamice i szczegółowości. Akurat jeśli chodzi o szczegółowość, to wspomniane emu nie jest tu jakimś mistrzem, ale jeśli ktoś nie będzie chciał nagrywać akustycznego jassu na setkę, to da radę.

A co do psucia się, to niestety jest to trochę wróżenie z fusów. Mnie, odpukać, wszyskie karty działały bez zarzutu, łącznie z obecną, ale znajomemu właśnie niedawno padło M-Audio FW1814 ze 3 miesiące po gwarancji i oczywiście jak to zwykle bywa, gdy jest zawalony robotą.

Od ludzi wiem że E-MU 1820, czy 1212 raczej nie pada, tzn. nie padła nikomu z tych, którzy ją mają. W odróżnieniu od 0404.

wieslaw14

Post autor: wieslaw14 » czwartek 15 maja 2008, 13:49

Witam !
Akurat osobiście używam E-MU 1820 no i niestety padł !!!
Fakt faktem iż jest dość dobry w swojej klasie ale niestety jeśli nawali po gwarancji nawet serwis w Irlandi (bo tam mają główny) rozkłada ręce i każe szukać nowej karty na rynku wtórnym.

Więc jak ktoś jest rzeczywiście zdecydowany na fakt ryzyka zostania z niczym w przypadku awarii, można tym sprzętem popracować zwłaszcza iż w zestawie ma sporo programów które z nim nieźle pracują.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 15 maja 2008, 14:10

Dobrze, niska dynamika. Zadowolony?...
(...)
No może jeszcze o dynamice i szczegółowości.

kurat jeśli chodzi o szczegółowość, to wspomniane emu nie jest tu jakimś mistrzem

No dobrze, to teraz co to jest ta "niska dynamika", bo jakoś nie czuję jak przetwornik ma spłaszczać czy zniżać dynamikę... z samej jego zasady działania - DA jest takim stworem który mierzy napięcie te kilkadziesiąt razy na sekundę i jakiekolwiek błędy pomiaru powodują przede wszystkim zniekształcenia nieliniowe. Jego naczelną zasadą jest to ze każdy pomiar idzie OSOBNO, nie biorąc pod uwagę poprzedniego.

Wytłumacz mi więc proszę o co chodzi z niską/płaską dynamiką... i jak to się objawia w słuchaniu.

A po drugie...
- w jedym studio gra akustyczny fortepian sterowany z MIDI - Yamaha ma takie cudo w ofercie
- wszystko omikrofonowane, idzie do drugiego pomieszczenia
- NIE MA OKNA pomiędzy pomieszczeniami, 100% wyciszenia
- no i raz słyszysz toto na żywo, za chwilę z odtworzenia po DA/AD wspomnianą kartą EMU

ślepy test... i jakoś jestem dziwnie spokojny że oba brzmienia byłyby bardzo trudno rozróżnialne. Nie mówie że wogóle nie, ale różnice na granicy progu percepcji.

A w mixie i tak aplikujesz korekcję itd? Więc zaaplikujesz odrobinę inną i już.

oczywiście siła sugestii jest taka że na 100% sprawa "nagrana" byłaby gorsza od "surowej", dlatego jak najdoskonalsze mechaniczne - powtarzalne - źródło muzyki jest koniecznością. I dlatego mało kto takie testy przeprowadził...

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 15 maja 2008, 14:28

dlatego jak najdoskonalsze mechaniczne - powtarzalne - źródło muzyki jest koniecznością. I dlatego mało kto takie testy przeprowadził...

Po co tyle zamieszania - kazdy sobie moze probe przeprowadzic, odsluchujac "cokolwiek" przed i po karcie dzwiekowej. Prosty pstryczek. W przypadku nowoczesnych kart 24 bitowych rzecz nie do odroznienia - chyba, ze cos jest mocno nie tak.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 15 maja 2008, 15:03

...dlatego jak najdoskonalsze mechaniczne - powtarzalne - źródło muzyki jest koniecznością. I dlatego mało kto takie testy przeprowadził...

Po co tyle zamieszania - kazdy sobie moze probe przeprowadzic, odsluchujac "cokolwiek" przed i po karcie dzwiekowej. Prosty pstryczek. W przypadku nowoczesnych kart 24 bitowych rzecz nie do odroznienia - chyba, ze cos jest mocno nie tak....

Hmm, gdyby przyjąć że muzyczy grają cały czas, ja trzymam za switcha a delikwent odsłuchujący nie wie na co w danej chwili przełączam i czy wogóle przełączając zmieniam źródło - to oki, ma to sens.

I zgadzam się że "rzecz nie do odroznienia", chociaż prawdopodobnie jakieś bardzo delikatne niuanse będą.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 15 maja 2008, 16:00

...No dobrze, to teraz co to jest ta "niska dynamika", bo jakoś nie czuję jak przetwornik ma spłaszczać czy zniżać dynamikę... z samej jego zasady działania - DA jest takim stworem który mierzy napięcie te kilkadziesiąt razy na sekundę i jakiekolwiek błędy pomiaru powodują przede wszystkim zniekształcenia nieliniowe. Jego naczelną zasadą jest to ze każdy pomiar idzie OSOBNO, nie biorąc pod uwagę poprzedniego. Wytłumacz mi więc proszę o co chodzi z niską/płaską dynamiką... i jak to się objawia w słuchaniu.
Cóż, to tak trochę jakby tańczyć o architekturze. Ale spróbuję. Niższa gradacja dynamiki. Subiektywnie to brzmi tak, że niby sygnały mają ten sam poziom, a ten po konwerterach wydaje się cichszy, bardziej płaski i "tańszy" (w bardzo dużym cudzysłowie). Mowa tu oczywiście o interface'ach z "niższej półki". Nie jestem elektronikiem, nie wiem (i nie wnikam) czy chodzi tu o same konwertery, wzmacniacze operacyjne, czy zegar. Traktuję produkt jako całość, choć zdaje sobie sprawę, że może ktoś zdolny, z odrobiną wiedzy, chęci, lutownicą i częściami, mógłby to i owo poprawić i być może to nawet jest całkiem proste.

Co do zegara - mała dygresja - niby w RME jest on stabilny, ale robiąc test Rosetty ustawiłem ją jako master, a Multiface II jako slave i odsłuch przez RME się minimalnie poprawił. Aż sam się zdziwiłem. Prób nagrania już nie robiłem z braku czasu.

A po drugie...ślepy test... i jakoś jestem dziwnie spokojny że oba brzmienia byłyby bardzo trudno rozróżnialne. Nie mówie że wogóle nie, ale różnice na granicy progu percepcji.
Też zależy jaki kto ma próg, ale zakładam że na spokojnie po kilku "wprawkach" każdy średnio uzdolniony człowiek pracujący z dźwiękiem by to wyłapał. Dam taki przykład - mój znajomy też sceptycznie podchodził do moich teorii o wyższości brzmienia jednej karty nad drugą (to były akutat Juli@ i HDSP 9632). Słuchaliśmy ich zainstalowanych w jednym komputerze na niezbyt wyszukanych monitorkach ESI nEar 05 i początkowo znajomy nie wyłapywał żadnych różnic (nie pracuje jako ralizator, jest muzykiem). Dopiero gdy powiedziałem mu na co ma zwracać uwagę, zaczął je nawet na ślepo rozpoznawać. Chodziło o to że jak sam usłyszy, to przyzna mi rację. I usłyszał.

oczywiście siła sugestii jest taka że na 100% sprawa "nagrana" byłaby gorsza od "surowej", dlatego jak najdoskonalsze mechaniczne - powtarzalne - źródło muzyki jest koniecznością. I dlatego mało kto takie testy przeprowadził......
To prawda, zagadnienie nie jest proste. Nie każdy ma takie warunki. Już łatwiej jest słuchać np. muzyki z jakiegoś dobrego odtwarzacza prosto do odsłuchów i poprzez we/wy analogowe karty. Oczywiście nie jest to to samo, ale każdy przynajmniej może sobie popróbować.

ODPOWIEDZ