...No dobrze, to teraz co to jest ta "niska dynamika", bo jakoś nie czuję jak przetwornik ma spłaszczać czy zniżać dynamikę... z samej jego zasady działania - DA jest takim stworem który mierzy napięcie te kilkadziesiąt razy na sekundę i jakiekolwiek błędy pomiaru powodują przede wszystkim zniekształcenia nieliniowe. Jego naczelną zasadą jest to ze każdy pomiar idzie OSOBNO, nie biorąc pod uwagę poprzedniego. Wytłumacz mi więc proszę o co chodzi z niską/płaską dynamiką... i jak to się objawia w słuchaniu.
Cóż, to tak trochę jakby tańczyć o architekturze. Ale spróbuję. Niższa gradacja dynamiki. Subiektywnie to brzmi tak, że niby sygnały mają ten sam poziom, a ten po konwerterach wydaje się cichszy, bardziej płaski i "tańszy" (w bardzo dużym cudzysłowie). Mowa tu oczywiście o interface'ach z "niższej półki". Nie jestem elektronikiem, nie wiem (i nie wnikam) czy chodzi tu o same konwertery, wzmacniacze operacyjne, czy zegar. Traktuję produkt jako całość, choć zdaje sobie sprawę, że może ktoś zdolny, z odrobiną wiedzy, chęci, lutownicą i częściami, mógłby to i owo poprawić i być może to nawet jest całkiem proste.
Co do zegara - mała dygresja - niby w RME jest on stabilny, ale robiąc test Rosetty ustawiłem ją jako master, a Multiface II jako slave i odsłuch przez RME się minimalnie poprawił. Aż sam się zdziwiłem. Prób nagrania już nie robiłem z braku czasu.
A po drugie...ślepy test... i jakoś jestem dziwnie spokojny że oba brzmienia byłyby bardzo trudno rozróżnialne. Nie mówie że wogóle nie, ale różnice na granicy progu percepcji.
Też zależy jaki kto ma próg, ale zakładam że na spokojnie po kilku "wprawkach" każdy średnio uzdolniony człowiek pracujący z dźwiękiem by to wyłapał. Dam taki przykład - mój znajomy też sceptycznie podchodził do moich teorii o wyższości brzmienia jednej karty nad drugą (to były akutat Juli@ i HDSP 9632). Słuchaliśmy ich zainstalowanych w jednym komputerze na niezbyt wyszukanych monitorkach ESI nEar 05 i początkowo znajomy nie wyłapywał żadnych różnic (nie pracuje jako ralizator, jest muzykiem). Dopiero gdy powiedziałem mu na co ma zwracać uwagę, zaczął je nawet na ślepo rozpoznawać. Chodziło o to że jak sam usłyszy, to przyzna mi rację. I usłyszał.
oczywiście siła sugestii jest taka że na 100%

sprawa "nagrana" byłaby gorsza od "surowej", dlatego jak najdoskonalsze
mechaniczne - powtarzalne - źródło muzyki jest koniecznością. I dlatego mało kto takie testy przeprowadził......
To prawda, zagadnienie nie jest proste. Nie każdy ma takie warunki. Już łatwiej jest słuchać np. muzyki z jakiegoś dobrego odtwarzacza prosto do odsłuchów i poprzez we/wy analogowe karty. Oczywiście nie jest to to samo, ale każdy przynajmniej może sobie popróbować.