Rozszerzenie wyjść w karcie Firewire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
omdB
Rozszerzenie wyjść w karcie Firewire

Post autor: omdB » piątek 09 maja 2008, 02:05

Witam,

Posiadam interface M-Audio Firewire 1814. Jak sama nazwa wskazuje jest w stanie obsłużyć 18 wejść i 14 wyjść. (na pokładzie ma 8 wejść i 4 wyjścia)

I teraz mam problem, bo potrzebuję więcej nie te 4 wyjścia które są wbudowane. Więc wyjściem jest ADAT, ale ja nie potrzebuję preampów na ADATcie, a tylko same wyjścia. Czy jest coś takiego? Po prostu nie chcę płacić za coś czego nie potrzebuję.

Z tego co przeglądnąłem to niewiele kart ADAT ma wogóle wyjścia oprócz wejść. Np: taki ADA8000 ma, ale są to wyjścia XLR i teraz nie wiem czy to działa jak splitter (czyli bezpośrednie zlinkowanie 8 wejść => 8 wyjść ) czy może pojawi mi się dodatkowe 8 wyjść w komputerze. Po za tym najlepiej by było gdyby to były wyjścia jackowe, a nie XLR.

Proszę o wszelkie sugestie jak można rozszerzyć ilość wyjść w tego typu interfacach poprzez ADAT (no chyba, że da się inaczej?)

Awatar użytkownika
devil

Re: Rozszerzenie wyjść w karcie Firewire

Post autor: devil » piątek 09 maja 2008, 09:54

najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie ADA8000, gdyz jako jeden z nielicznych przetwornikow adat i to w tak smiesznie niskiej cenie, posiada wejscie ADAT i tylnie wyjscia XLR, co to da ?
ano to, ze podlaczajac z karty 1840 ADAT-out do ADA8000 adat-in, uzyskujesz w DAW kolejne wyjscia na trackach np stereo ADAT1-2, ADAT3-4 itd, a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1 wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu, zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po jack tylko symetrycznym XLR

natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera przez ada8000, no i synchronizacja dowolna, albo master, albo slave po adat lub w/c.

drugim rozwiazaniem jest kupno najtanszego malego przetwonika D/A spdif czy to elektryczny jako RCA czy to optyczny jako toslink i wykorzystac albo wyjscie spdif, albo wyjscie optyczne przelaczajac jest z adat na spdif.
da to co prawda tylko dodatkowe wyjscie stereo, ale tez jest to jakies rozwiazanie, nie wiele, ale zawsze tansze niz ada8000, no i spokojnie znajdziesz taki konwenter ktory by mial wyjscia jackowe

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » piątek 09 maja 2008, 13:52

Dzięki za odpowiedź!

> a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1
> wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach
> analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu,
> zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po
> jack tylko symetrycznym XLR

Czyli rozumiem, że te wyjścia dzialają jak DI-BOX/Splitter, tak? wejścia 1/2 są bezpośrednio kierowane na wyjścia 1/2?

> natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic
> do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera
> przez ada8000

Czyli rozumiem, że jest też możliwe wypuszczanie na wyjścia sygnałów niezależnych od tego co wchodzi na wejścia ADATa?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 09 maja 2008, 13:59

Czyli rozumiem, że te wyjścia dzialają jak DI-BOX/Splitter, tak? wejścia 1/2 są bezpośrednio kierowane na wyjścia 1/2?

Nie. ADA8000 jest tak idiotycznie zbudowana, ze wejscia analogowe wychodza tylko na wyjscia cyfrowe ADAT, a wejscia cyfrowe tylko na analogowe XLR. Nie ma mozliwosci wykorzystania analogowo przedwzmacniaczy, tylko z podwojna konwersja.

Czyli rozumiem, że jest też możliwe wypuszczanie na wyjścia sygnałów niezależnych od tego co wchodzi na wejścia ADATa?

Raczej wlasnie tak

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » sobota 10 maja 2008, 23:52

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie ten behringer to jest rozwiązanie.

BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 11 maja 2008, 12:00

...Dzięki za odpowiedzi, w takim razie ten behringer to jest rozwiązanie.

BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info....
jesli sa XLR a potrzebujesz jacki to co za problem zrobic sobie kable gdzie z przetwornika bedzie wychodzil XLR a na drugim koncu bedzie wisial jack stereo,chyba tak jest taniej niz szukac przetwornika.Zobacz sobie tez na www.audiostacja.pl RME ADI-2 lub ADI-8,ale to inna polka cenowa niz Behringer.
[addsig]

ODPOWIEDZ