Zamiana przetworników A/D D/A w grooveboxie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lakiernik
Zamiana przetworników A/D D/A w grooveboxie

Post autor: lakiernik » środa 16 maja 2007, 17:46

Witam, posiadam Yamaha RS 7000 i jestem z niej bardzo zadowolony, po za jednym "szczegółem" - brzmienie toru audio, które jest najogólniej mówiąc mocno cyfrowe, zbyt sterylne. Ostatnio wpadłem na genialny pomysł: wymienić przetworniki na lepsze, najlepiej na takie jakie są montowane w samplerach akai MPC, albo inne b.dobrej klasy ( emu ?). Moje pytanie jak tego dokonać i czy wogóle jest to technicznie możliwe??? Może ktoś z forumowiczów słyszał o takiej modyfikacji? Gdzie można kupić takie przetworniki i czy będą kompatybilne z RS 7000? Jak to zrobić ? Pomóżcie!!!!!!!!
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

richtig

Re: Zamiana przetworników A/D D/A w grooveboxie

Post autor: richtig » środa 16 maja 2007, 18:17

Myślę bezpieczniejszym i bardziej efektywnym rozwiązaniem byłoby dla Ciebie kupno jakiegoś przedwzmacniacza lampowego lub symulatora taśmy (był niedawno jakiś w EiS testowany).
www.myspace.com/pchelki

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 maja 2007, 21:24

najpierw rozkrec i zobacz jakie przetworniki siedza w srodku - pozniej za pomoca kilku genialnych stron producentow i katalogow poszukaj odpowiednikow (nozki sygnaly) tegoz przetwornika - jak cos znajdziesz to bedziesz wiedzial czy wystarczy podmienic czy zabawa bedzie duzo bardziej skomplikowana.......

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 16 maja 2007, 22:38

...Ostatnio wpadłem na genialny pomysł: wymienić przetworniki na lepsze...

Pomysł ani nowy, ani oryginalny, ani też niedrogo (o ile wogóle) wykonalny .
Spokojnie o nim zapomnij i zbieraj kasę.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 17 maja 2007, 12:35

A może ktoś wie jaki "model" przetwornika/ów jest w konkretnym modelu AKAI MPC ?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 17 maja 2007, 12:46

O święta naiwności!

Przetwornik to nie jest uniwersalny element taki jak tranzystor czy wzmacniacz operacyjny - tutaj nie da się bezceremonialnie zastąpić jednego modelu innym. Przetworników C/A i A/C są tysiące modeli, oferowane przez kilkudziesięciu producentów. Niemal każdy model ma inne wyprowadzenia, inne parametry i zupełnie inaczej działa (wymaga innych sygnałów sterujących).

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 17 maja 2007, 13:19

...O święta naiwności!

Przetwornik to nie jest uniwersalny element taki jak tranzystor czy wzmacniacz operacyjny - tutaj nie da się bezceremonialnie zastąpić jednego modelu innym. Przetworników C/A i A/C są tysiące modeli, oferowane przez kilkudziesięciu producentów. Niemal każdy model ma inne wyprowadzenia, inne parametry i zupełnie inaczej działa (wymaga innych sygnałów sterujących). ...
Więc muszę sobie odpuścić...ale gdybym nie zadał tego pytania to bym się nie dowiedział. Dzięki MB za uświadomienie! Dzięki również dla wszystkich, którzy zabrali głos w sprawie.Podejrzewałem że temat może być trudny w realizacji ale gdybym nie zapytał nie zaznałbym spokoju...

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » niedziela 04 maja 2008, 18:45

......O święta naiwności!

Przetwornik to nie jest uniwersalny element taki jak tranzystor czy wzmacniacz operacyjny - tutaj nie da się bezceremonialnie zastąpić jednego modelu innym. Przetworników C/A i A/C są tysiące modeli, oferowane przez kilkudziesięciu producentów. Niemal każdy model ma inne wyprowadzenia, inne parametry i zupełnie inaczej działa (wymaga innych sygnałów sterujących). ...
Więc muszę sobie odpuścić...ale gdybym nie zadał tego pytania to bym się nie dowiedział. Dzięki MB za uświadomienie! Dzięki również dla wszystkich, którzy zabrali głos w sprawie.Podejrzewałem że temat może być trudny w realizacji ale gdybym nie zapytał nie zaznałbym spokoju......
Siemanko,
podaj maila Lakiernik, mam dla Ciebie propozycje:-)
pozdrawiam
czarna muza dobry sound Quincy Jones

ODPOWIEDZ