Dual czy Quad Core za tą samą cenę?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
smiechu
Dual czy Quad Core za tą samą cenę?

Post autor: smiechu » czwartek 01 maja 2008, 00:10

Skadam nowy komputer do studia. O pamiecia plytach i innych cudach juz sie naczytalem i nasluchalem.

Moj dylemat polega na tym czy lepiej kupic wyzej taktowany procesor Dual czy nizej taktowany Quad... za ta sama cene (ok 500zl) w przypadku intela jest to 2,4GHz Quad i 3,2GHz Dual...

Komputer przeznaczony glownie do rejestracji i miksow pod CW Sonar 7... na necie znalazlem wiele arytkulow mowiacych ze wydajnosc procesorow Quad glownie zalezy od wykozystujacych je programow?? Czy ktos moglby mi powiedziec jak wyglada wspolpraca Sonara z prockami 2 i 4 rdzeniowymi???? glownie jesli chodzi o przetwarzanie realtime...

WG

Re: Dual czy Quad Core za tą samą cenę?

Post autor: WG » czwartek 01 maja 2008, 11:56

O pamiecia plytach i innych cudach juz sie naczytalem i nasluchalem.
Asus-y na Intelu P35 miałem dwa, z pierwszym były problemy z drugim też są jakieś mini problemy. Generalnie nie wiem co o tym sądzić a w necie roi się od opisów problemów jaka ma cała seria Asus-ów na P35. Z Gigabyte też są jakieś schodki odnośnie overclocking i stabilności, więc nie wiem
Może ten Intel P35 to porażka i lepiej się pakować w chipset nForce albo w nowszy układ Intel X38.

na necie znalazlem wiele arytkulow mowiacych ze wydajnosc procesorow Quad glownie zalezy od wykozystujacych je programow??
Popatrz na soft jaki wykorzystasz i jaki praktyczny zysk przyniosą ci 4 rdzenie.

Czy ktos moglby mi powiedziec jak wyglada wspolpraca Sonara z prockami 2 i 4 rdzeniowymi???? glownie jesli chodzi o przetwarzanie realtime......
Ciężko tak jednoznacznie ocenić.
Do zadań specjalistycznych z audio Cubase, Sonar, grafika Adobe, 3D, Gierki to 4 rdzenie jak znalazł. Gorzej z podstawową pracą w systemie jak kopiowanie plików, kompresowanie, programy użytkowe, edytory tekstu, nawet edycja plików dźwiękowych w Sound Forge, Wavelab itp. Tutaj 4 rdzenie czy 2 rdzenie na nic się zdadzą :( W takim przypadku pod 3Ghz Dual będzie nam lepiej śmigał cały system niż pod 2.4 Quad.
Różnica tych 0.6 Ghz no to jednak trochę a ta trójka będzie w nowszej technologii 45nm a wspomniany quad 65nm, chyba, że szarpniesz się na nowszą serię.

Trzebaby kiedyś zrobić zestawienie, który soft, w jakim stopniu i przy jakich operacjach wykorzystuje multitasking. Bo nie w każdej sytuacji uda się wykorzystać 4 rdzenie a development tego nie należy do zbyt przyjemnych rzeczy i wymaga poważnych zmian w konstrukcji programu. Stąd nie ma wielkiego "bumu" na owy multiprocessing.

Nawet Sound Forge i Wavelab nie korzysta z multiprocessing. Wavelab chyba tylko na ostatnim etapie pracy czyli mixdown i na tym się kończy użycie rdzenii :( a szkoda, że nie podczas normalnej pracy programy czy podczas zgrywania do mp3 zapisu plików itp.

Tak przy okazji taka ciekawostka.
Zauważyłem (bynajmniej u mnie), że Windows głównie wykorzystuje domyślnie 3 rdzeń przy podstawowych operacjach i w programach które nie używają multiprocessing . Wolałbym aby to robił losowo po każdym starcie systemu i wybierał spośród czterech niż dusił i grzał cały czas ten sam układ wtedy równomiernie by rozkładał wycisk na każdej jednostce.
Dociekał ktoś czy można sprawić tak aby te rdzenie były zmieniane

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 01 maja 2008, 12:52

Ciężko tak jednoznacznie ocenić.
Do zadań specjalistycznych z audio Cubase, Sonar, grafika Adobe, 3D, Gierki to 4 rdzenie jak znalazł. Gorzej z podstawową pracą w systemie jak kopiowanie plików, kompresowanie, programy użytkowe, edytory tekstu, nawet edycja plików dźwiękowych w Sound Forge, Wavelab itp. Tutaj 4 rdzenie czy 2 rdzenie na nic się zdadzą :( W takim przypadku pod 3Ghz Dual będzie nam lepiej śmigał cały system niż pod 2.4 Quad.
Różnica tych 0.6 Ghz no to jednak trochę a ta trójka będzie w nowszej technologii 45nm a wspomniany quad 65nm, chyba, że szarpniesz się na nowszą serię.

No więc jest odpowiedź - do zadań audio, cztery rdzenie. W końcu różnica w zegarze owych procesorów to 6/9.6GHz na korzyść quada.

Cubase radzi sobie świetnie z 4 rdzeniami, a i aplikacje codziennego użytku jak WinRAR też korzystają ze wszystkich rdzeni. Trzeba na stronie producenta sprawdzić, czy Sonar też je wspiera.

System nie będzie zasuwał 4 razy lepiej niż na jednym rdzeniu, bo generalnie będzie chodził tak samo. Kopiowanie plików to też dość kiepski przykład, bo tutaj procesor nie ma większego znaczenia, a prędkość dysków. Wydaje mi się, że osiągnęliśmy granicę prędkości "chodzenia" Win XP, od czasów mojego starego Athlona 2400XP+, nic się pod tym względem dla mnie nie zmieniło.

Ja polecam quada. Z doświadczenia z C2Duo i C2Quad.

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 maja 2008, 14:13

do audio owszem...do gier srednio bo malo ktora korzysta z dwoch a co dopiero czterech...winrarowi to bez roznicy bo przy dwoch rdzeniach i tak wykancza wpierw raid a nie moc procesora.......

sonar czy flstudio bardzo ladnie wykorzystuje wieloprocesorowe

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » piątek 02 maja 2008, 09:32

...do audio owszem...do gier srednio bo malo ktora korzysta z dwoch a co dopiero czterech...winrarowi to bez roznicy bo przy dwoch rdzeniach i tak wykancza wpierw raid a nie moc procesora.......

sonar czy flstudio bardzo ladnie wykorzystuje wieloprocesorowe...
Mi zalezy tylko na wydajnosci jednego jedynego Sonara Tak jak ktos wspomnial dla mnie wydajnosc widnyXP z aspektu podstawowcyh operacji czy edytorow tekstu byla juz w 100% zadowalajaca na moim wysluzonym Athlonie2000+...

Sonar też smigal na tym procku calkiem niezle... ale do czasu... kiedy kupilem nowa karte dzwiekowa i zaczalem nagrywac w 96kHz i 24bit'ach...
Sonar jest o tyle przyjazny w tym aspekcie że ma wiele narzędzi ktorymi można ominac niedobory wydajnosci procka... jednak w pewnym momencie dysk przestawal nadazac...

I tutaj moje kolene pytanie... gdyz chce miec dodatkowy dysk, ale przenosny... czy dyski pod USB sa wolniejsze od tych wewnetrznych na SATA itd...?? widzialem też kieszeń na dysk twardy pod USB... co byscie w tym zakresie polecili... dodam ze na tym przenosnym dysku chcialbym miec postawiony system... i nie wiem do konca czy to dobry pomysl...

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » piątek 02 maja 2008, 10:04

Mi zalezy tylko na wydajnosci jednego jedynego Sonara

I tutaj moje kolene pytanie... gdyz chce miec dodatkowy dysk, ale przenosny... czy dyski pod USB sa wolniejsze od tych wewnetrznych na SATA itd...?? widzialem też kieszeń na dysk twardy pod USB... co byscie w tym zakresie polecili... dodam ze na tym przenosnym dysku chcialbym miec postawiony system... i nie wiem do konca czy to dobry pomysl......
1. Sonar idealnie obsługuję wieloprocesorowość.

2 .USB jest mniej stabilne i wolniejsze od SATA

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 maja 2008, 10:44

Ze sie podczepie do pytan o dyski - zauwazylem ze mam zlacze SATA obok sieciowego z tylu komputera - myslicie ze moge sobie podlaczac jeden dysk SATA zewnetrznie? :O Skad brac zasilanie?

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » piątek 02 maja 2008, 11:22

...Ze sie podczepie do pytan o dyski - zauwazylem ze mam zlacze SATA obok sieciowego z tylu komputera - myslicie ze moge sobie podłączać jeden dysk SATA zewnetrznie? :O Skad brac zasilanie?...
to jest złącze eSATA ale też nie mam pojęcia z kąt wziąć zasilanie

Pozdrawiam

[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 maja 2008, 11:25

......
Moze gdzies na swiecie istenija zewnetrzne dyski eSATA z wlasnynmi zasilaczami? To moze byc fajna opcja, albo miec mozna tam ze soba system albo biblioteke sampli a wszystko przenosne i wlaczane do innych kompow

ciekawy link - czy to nie poprawi powaznie wydajnosci laptopow

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » piątek 02 maja 2008, 14:01

Ok dzieki za info...

ODPOWIEDZ