Laptop i walka z szumem zasilacza sieciowego

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Monsun
Re: Laptop i walka z szumem zasilacza sieciowego

Post autor: Monsun » sobota 12 kwie 2008, 21:33

......ale to raczej nie petla mas tylko szum od zasilacza impulsowego trzeba podlaczyc bez bolca raczej nie ma innego wyjscia...
A co to jest szum zasilacza i czemu to nie pętla mas? Proszę o odpowiedź.
...
A nie sa to zaklocenia z przetwornicy w sensie z generatora w zasilaczu impulsowym ktore przenikaja na przewod PE i przenosza sie na reszte sprzetu w koncu taki przydzwiek nie ma 50hz tylko znacznie wyzsza czestotliwosc jesli jestem w bledzie to z checia uslysze dokladny opis zagadnienia z przypadkiem zasilacza impulsowego

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 13 kwie 2008, 20:59

mam identycznyy probleem... interface emu tracker pre... do tego podpiety odsluch... gdy do laptopa podpiety jest zasilacz... monitaryy tak szumia/brzecza ze nie da sie nic robic... odlaczenie zasilacza sprawia ze te szumy zanikaja...

wlasnie zauwazylem ze w zasilaczu mam tak specjalnie zrobione wejscie ze moge podpiac ten taki kabel z "plaska" wtyczka... tylko wlasnie mam takie pytanie bo ktos tu stwierdzil ze to moze byc niebezpiecznie na dluzszaa mete?! a musze stwierdzic ze u mnie zasilacz jest podlaczony i do sieci i do laptopa praktycznie 24/h
www.klub.agaton.pl

Monsun

Post autor: Monsun » niedziela 13 kwie 2008, 23:56

...Powinno się rozłączać masę sygnałową a nie połączenia przewodów ochronnych, robi sie tak, bo tak jest po prostu najłatwiej i najszybciej (ale za to niezgodnie z przepisami o ochronie przeciwporażeniowej).

Fachowo powinieneś w symetrycznych kablach lecących do monitorów przerwać połączenie ekranu, powinno się go podłączyć od strony nadajnika, czyli przy interfejsie, a we styku wkładanym do monitorów rozłączyć ekran w styku 3 wtyku XLR.
...
a jesli mam interfejs m-audio 1814 ktory ma niesymetryczne wejscia? i mam ten przydzwiek na nich to co poradzic?

aandrew04

Post autor: aandrew04 » poniedziałek 14 kwie 2008, 11:29

a ja Ci poradzę bardzo amatorski ale skuteczny sposób, zastosuj długi przedłużacz do zasilacza laptopa. U mnie sprawdziło się. :)

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » poniedziałek 14 kwie 2008, 19:46

...mam identycznyy probleem... interface emu tracker pre... do tego podpiety odsluch... gdy do laptopa podpiety jest zasilacz... monitaryy tak szumia/brzecza ze nie da sie nic robic... odlaczenie zasilacza sprawia ze te szumy zanikaja...

wlasnie zauwazylem ze w zasilaczu mam tak specjalnie zrobione wejscie ze moge podpiac ten taki kabel z "plaska" wtyczka... tylko wlasnie mam takie pytanie bo ktos tu stwierdzil ze to moze byc niebezpiecznie na dluzszaa mete?! a musze stwierdzic ze u mnie zasilacz jest podlaczony i do sieci i do laptopa praktycznie 24/h...

czy przejscie na ten taki "plaski" kabel nie zaszkodzi albo nie bedzie niebezpieczne?!
www.klub.agaton.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 15 kwie 2008, 12:02

w 3/4 blokow w polsce masz instalacje dwuzylowa bez uziemienia - ilu zginelo z tego powodu?
generalnie nie robi to problemu poki nie ma przebicia na obudowe(w laptopie to nie mozliwe) co zdaza sie niezwykle zadko

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 15 kwie 2008, 22:44

czy przejscie na ten taki "plaski" kabel nie zaszkodzi albo nie bedzie niebezpieczne?!
...
W zadnym wypadku. Do laptopa i tak wędruje już tylko niskie napięcie stałe na 2 żyłach.
To standardowy problem z dźwiękiem na laptopach .... i takie banalne jest jego rozwiązanie

ODPOWIEDZ