Jak uchronić monitory?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Re: Jak uchronić monitory?

Post autor: Velu » niedziela 24 sie 2003, 21:09

......Jak uchronić monitory odsłuchowe przed uszkodzeniem? Mam na myśli sprzężenia, wzburzenia rezonansowe itp. Czy są jakieś urządzenia ograniczające i filtrujące sygnał jeszcze przed wzmacniaczem odsłuchowym? (liniowy) Aczkolwiek nie wnoszącego większych zmian w brzmieniu (wszak jest to sygnał referencyjny) Będe wdzięczny za każdą sugestie!!! ...

monitory same w sobie mają różne zabezpieczenia.poza tym są przystosowane do "katowania" i przyjmowania większych mocy....

filtr w glosniku to nie zabezpieczenie tylko obciecie pasma!!!

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » wtorek 26 sie 2003, 22:31

żarówka ma nieliniową charakterystykę i dużą stałą czasowa -działa więc jak kompresor

bezpieczniki sprawdzaja sie przy sygnale o w miarę stałych parametrach częstotliwościowo-ampitudowych

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 27 sie 2003, 00:44

...żarówka ma nieliniową charakterystykę i dużą stałą czasowa -działa więc jak kompresor

bezpieczniki sprawdzaja sie przy sygnale o w miarę stałych parametrach częstotliwościowo-ampitudowych...

nie wystarczy nieliniowość i stała czasowa, żeby element zachowywał się jak kompresor. Jeśli przeanalizujesz, jak rezystancja włókna żarówki zmienia się z jego temperaturą, to zobaczysz, że przy połączeniu szeregowym wcale nie działa ona jak kompresor, wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
vesper

Post autor: vesper » poniedziałek 01 wrz 2003, 11:02

Hmm może i ma Pan Racje panie MB, ale rzekomych Pana zniekształceń nie słyszał żaden z akustyków pracujących na tym sprzęcie i nie mam tu na myśli ludzi ze śląska chociarz też nikt nie nażekał, ale Poznań, Warszawa czy też Kraków, każdy chwalił ten pomysł a co do jakości dzwięku nie było zastrzeżeń, więc może żarówki z elektronicznego punktu widzenia nie sąodpowiednie, to jednak wiele firm je stosuje, i są skuteczne,a napewno są lepsze niż zastosowane w starszych Dynacordach zabezpiecznia termiczne, musiałem się z takim za przeproszeniem gównem użerać w Mrągowie na placu jakimśtam, i co chwile wyłącząły się środki i góry. Dla mnie liczy się praktyka a nie teoria

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 wrz 2003, 12:44

...Hmm może i ma Pan Racje panie MB, ale rzekomych Pana zniekształceń nie słyszał żaden z akustyków pracujących na tym sprzęcie i nie mam tu na myśli ludzi ze śląska chociarz też nikt nie nażekał, ale Poznań, Warszawa czy też Kraków, każdy chwalił ten pomysł a co do jakości dzwięku nie było zastrzeżeń

Hmmm, nie było słychać zniekształceń? A może to kwestia, kto słuchał -publiczność czy zadowolony z siebie realizator?

ODPOWIEDZ