Monitory do cichego odsłuchu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Monitory do cichego odsłuchu

Post autor: grembo » piątek 11 kwie 2008, 09:53

znam bluesky - polecilem je znajomemu obrazkowcowi - ale on lubi glosno sluchac dub.

Jakies zamkniete u góry te kolumny - a i to subwoofer przy cichym sluchaniu to nic dobrego..

Poza tym moglbys wyjasnic co to znaczy cichy odsluch? Moze sproboj sobie podzielic prace pod warunki - a kup monitory normalne, bo cicho sie nie da zmiksowac (fletcher-munson). Ja wieczorem i w nocy pracuje nad muzyczna strona materialu, a nad brzmieniowa w ciagu dnia - lub przed cisza nocna, czasem jak jest cisnienie - to na dobrych sluchawkach ustawiam proporcje i szczegoly jeszcze w nocy - aby i tak rano wszystko poprawiac. OCzekujesz troche rzeczy niemozliwych.

Mam A7 - nieprzyjemnie z nowoczesna muza sie pracuje na nich - gdy jest ona glosno i trwa to godzinami - tak jak planujesz to sie sprawdza. KRK tez polecam, ale niekoniecznie RP (choc podobno za ta cene sa dobre).

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 09:58

...a mierzył ktoś z Was RP6 jak nisko schodzą ( + - 3dB) ?
I jaki ten bas jest ( tak przymiotnikowo) ? ...
Bas chodzi normalnie (według producenta) od 49Hz. (Według mnie bez mierzenia też koło tego.) Od 40Hz mają filtr "subsoniczny". Basik moim zdaniem czytelny dość dobrze, nie natarczywy i "miękki". Dosyć miły w odbiorze.

Awatar użytkownika
endrio

Post autor: endrio » piątek 11 kwie 2008, 10:16

Podzielam zdanie grembo. Nie da się miksować cicho. Polecam słuchawki na noc. A w dzień dokonać sprawdzenia na monitorach. Aby usłyszeć szczegóły w nagraniu musisz odkręcić raz ciszej, raz trochę głośniej. Zresztą monitory, które wymieniłeś nie zaliczyłbym do cichych. Ja mam rp6 + sub i jak odkręcę do połowy to ścianki lekko podrygują

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 10:24

Zresztą monitory, które wymieniłeś nie zaliczyłbym do cichych. Ja mam rp6 + sub i jak odkręcę do połowy to ścianki lekko podrygują ...
A to już przynajmniej wiemy, że zestaw gra dobrze A masz z tyłu gain na +6, +3 czy 0db?

Awatar użytkownika
soundandvision

Post autor: soundandvision » piątek 11 kwie 2008, 10:59

...Zamierzam zakupić nowe monitory do mojego malutkiego studyjka z tym że niestety mam dwa podstawowe warunki , które musiałyby spełniać te monitory (oczywiście poza wyrównanym pasmem i ceną):
1) bardzo małe pomieszczenie około 8 - 10 m2
2) potrzebne są monitory które potrafiłyby grać wyrównanym pasmem przy maxymalnie cichym odsłuchu - ponieważ muzykuję głównie po nocach a za ścianą śpi żona z córeczką null
zdaję sobię sprawę że z tym drugim warunkiem może być kłopot bo większość monitorów osiąga w miarę liniową chąraktrerystykę dopiero przy wyższych poziomach volume, ale może ktoś z Was w swojej praktyce spotkał takie odsłuchy które przy niższych wartościach dawały radę ? Cena to przedział 2 - 3 tys ( mogą być nowe lub używane ) Acha, ważne są dla mnie również dobrze kontrolowane niskie basy ( i tutaj znów kłopot ze względu na powyższe dwa warunki )
zastanawiałem się nad:
a) Blue Sky Media Desk ( a może Exo?)
b) Adam A7 ( ale podobno są nie za dobre do tzw. Nowych Brzmień)
c) Berhingery Truth B2031A ( duże woofery jak na mój pokoik )
d) APS IO ( cena 3500 zł, ale ale ale....niewiem już sam)
Podzielcie się plis swoimi doświadczeniami w kwestii CICHEGO ODSŁUCHU, pozdrawiam !...

Spróbowałbym ADAMy, to jedyne znane mi monitory które przy różnych głośnościach brzmią podobnie, ze szczegółami. Myśle że subwoofer raczej nie sprawdzi się przy cichym odsłuchu (charakterystyka i próg słyszenia ucha ludzkiego), poza tym częstotoliwości subbasowe będą nieść się po konstrukcji całego budynku i mogą przeszkadzać śpiącym osobom. Miks finalny proponuję robić raczej w porze kiedy można słuchać głośniej.

Jest jeszcze jedna opcja: ADAM A5. Pytałem dystrybutora - twierdzi że razem z nowym Sub 7 ma podobno kosztować tyle A7, a brzmienie bezkompromisowe. Nie wiadomo tylko dokładnie kiedy będą, ale dystrybutor twierdzi że już niedługo. Wtedy za te 3k zł jest szansa na dobry pełnopasmowy system.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 11 kwie 2008, 11:14

Kolega kupil do A7 sub S8 - tez ADAM. To bez sensu... jesli ktos chce pracowac nieupeirdliwie dla innych - poza tym sub to potezne problemy z akustyka.
Wspomnainay kolega ma pokoj - 80m2 - 4 metry wysoki... co tam sie dzieje!!.... teraz trzeba juz pracowac nad akustyka pomieszczenia.. bas sie rozciaga - a kamienic (kamien + cegla) cala drzy w posadach, szczegolnie w nocy .... mimo ze pracujemy na ogol cichutko

Awatar użytkownika
endrio

Post autor: endrio » piątek 11 kwie 2008, 11:21

...Zresztą monitory, które wymieniłeś nie zaliczyłbym do cichych. Ja mam rp6 + sub i jak odkręcę do połowy to ścianki lekko podrygują ...
A to już przynajmniej wiemy, że zestaw gra dobrze A masz z tyłu gain na +6, +3 czy 0db?...
Gain na zero db. Ale tu nie chodzi przecież że głośniej to lepiej.
Proponuję Ci jednak posłuchać też tego zestawu Blue Sky, słyszałem dość przychylne opinie. Zresztą opinie na forum swoją drogą ale jeśli masz możliwość posłuchania na własne uszy, to na prawdę nic tego nie zastąpi.
Monitory grają różnie i możesz być bardzo zaskoczony gdy poddasz własnej ocenie towar już po zakupie.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 11:39

Gain na zero db. Ale tu nie chodzi przecież że głośniej to lepiej.
Wiem, że nie o to chodzi. Tak się ciekawiłem tylko.
*
Proponuję Ci jednak posłuchać też tego zestawu Blue Sky, słyszałem dość przychylne opinie. Zresztą opinie na forum swoją drogą ale jeśli masz możliwość posłuchania na własne uszy, to na prawdę nic tego nie zastąpi.
Właśnie, najlepiej posłuchać wszystko co się da.
*
Monitory grają różnie i możesz być bardzo zaskoczony gdy poddasz własnej ocenie towar już po zakupie....
Tu też może się pojawić następujący problem - ja słuchałem zestawy zakupione przeze mnie przed zakupem w odpowiednim pomieszczeniu. Po odpaleniu tego w domu wszystko, ale to wszystko grało inaczej Więc w ten sposób uczyłem się nie tylko monitorów, ale i samego pomieszczenia w którym stały.

scalar

Post autor: scalar » piątek 11 kwie 2008, 11:48

Czołem!
A ja z innej beczki bym zaproponował monitory Roland seria DS.
Nawet te najmniejsze DS-5 grają całkiem pełnym dźwiękiem, choć mocy by sie więcej przydało. Ale w temacie mowa o cichym odsłuchu. Sam posiadam HS-80 i są to dobre monitorki, ale czuję że DS-8 są znacznie lepsze, ale cena jest znacznie wyższa. Mimo wszystko zachęcam do osłuchania serii DS-...
naprawdę warte są uwagi.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 11:52

Sam posiadam HS-80 i są to dobre monitorki, ale czuję że DS-8 są znacznie lepsze, ale cena jest znacznie wyższa. Mimo wszystko zachęcam do osłuchania serii DS-...
naprawdę warte są uwagi....
Nie wiem czy 8 cali to dobry pomysł do pokoju 8-10m2. Ja mam swoje RP6 w podobnym pokoiku, a i tak mam spory problem z basami (szczególnie 150Hz i okolice). Może kolega niech przetestuje tyle zestawów w pomieszczeniu którym pracuje, ile się da. Tak będzie najlepiej.

ODPOWIEDZ