Jaki laptop do audio?
Pomysł jest taki:
komputer który mozna zabrac na scenę własnie, np. jako sekwencer, odtwarzacz partii, itd
Zdecydowanie mobilnosc.
Jak pracujesz na Cubasie to kupuj PC nie Maca.
Jesli naprawde chce pracowac mobilnie wez tez pod uwage
dwie rzeczy. Z pozoru malo istotne.
Trwalosc obudowy i klawiatury.
Raz postanowilismy oszczedzic i kupilismy tani laptop (gericom) i okazal sie porazka po 9 miesiacach obudowa sie sypie, klawisze sie zacinaja troche to
przeszkadza w pracy.
Dostepnosc serwisu i gwarancja. Firmy oferuja gwarancje ale gdy przyjdzie co do czego to okazuje sie ze serwis jest w austrii i na naprawe musisz czekac 2 tygodnie.
Sa firmy ktore maja serwis na miejscu Toshiba, Fujitsu. Czesc daje nawet gwarancje na 3 lata i gwarancje naprawy w ciagu 48 godzin ale to juz raczej dla laptopow z serii Pro za kilka tysiecy.
Antoni
komputer który mozna zabrac na scenę własnie, np. jako sekwencer, odtwarzacz partii, itd
Zdecydowanie mobilnosc.
Jak pracujesz na Cubasie to kupuj PC nie Maca.
Jesli naprawde chce pracowac mobilnie wez tez pod uwage
dwie rzeczy. Z pozoru malo istotne.
Trwalosc obudowy i klawiatury.
Raz postanowilismy oszczedzic i kupilismy tani laptop (gericom) i okazal sie porazka po 9 miesiacach obudowa sie sypie, klawisze sie zacinaja troche to
przeszkadza w pracy.
Dostepnosc serwisu i gwarancja. Firmy oferuja gwarancje ale gdy przyjdzie co do czego to okazuje sie ze serwis jest w austrii i na naprawe musisz czekac 2 tygodnie.
Sa firmy ktore maja serwis na miejscu Toshiba, Fujitsu. Czesc daje nawet gwarancje na 3 lata i gwarancje naprawy w ciagu 48 godzin ale to juz raczej dla laptopow z serii Pro za kilka tysiecy.
Antoni
Re: Jaki laptop do audio?
Wirusy pisane są przez informatycznych terrorystów, a ich pojawienie się i skala spustoszenia jest wyłącznie zależna od popularności danej platformy.
Cóż za błyskotliwy popis inteligencji. Kolejny mit MB. Prosze nie zwalac winy za bledy popelnione w kodzie na popularnosc platformy czy tez wirusy. Moze kolega jeszcze wmowi szanownym forumowiczom, ze zlej jakosci kod to w ogole wina uzytkownikow ? Ale jaja, hehe.
szuwar
Wirusy pisane są przez informatycznych terrorystów, a ich pojawienie się i skala spustoszenia jest wyłącznie zależna od popularności danej platformy.
Cóż za błyskotliwy popis inteligencji. Kolejny mit MB. Prosze nie zwalac winy za bledy popelnione w kodzie na popularnosc platformy czy tez wirusy.
co dokładnie jest mitem? czyżbyś twierdził, że wirusy rodzą się same i powstają automatycznie z błędów systemu operacyjnego? albo może systemy operacyjne apple są pozbawione błędów? ośmieszasz się tylko.
http://www.sophos.com/virusinfo/articles/mac2003.html
http://www.faqs.org/faqs/computer-virus/macintosh-faq/
Cóż za błyskotliwy popis inteligencji. Kolejny mit MB. Prosze nie zwalac winy za bledy popelnione w kodzie na popularnosc platformy czy tez wirusy.
co dokładnie jest mitem? czyżbyś twierdził, że wirusy rodzą się same i powstają automatycznie z błędów systemu operacyjnego? albo może systemy operacyjne apple są pozbawione błędów? ośmieszasz się tylko.
http://www.sophos.com/virusinfo/articles/mac2003.html
http://www.faqs.org/faqs/computer-virus/macintosh-faq/
co dokładnie jest mitem?
Uderz w stol, a nozyce sie odezwa. Ani razu nie powolalem sie na maca, hehe.
Nie wiem skad te insynuacje

No i twierdze jedynie, ze gdyby kod byl staranniej pisany, wirusy mialy by o wiele mniejsze pole do popisu.
Pozdrawiam, mimo wszystko serdecznie
szuwar
Pomysł jest taki:
jednak gro pracy w domowym studiu. praca z kartą np. waveterminal u24
nagrywanie muzyki (nie wokalu)
max 4 scieżki stereo
stąd pomysl na minimum 1600 Mhz, i przez usb
...
Słuchaj ja mam od roku słabego laptopa opartego na SISie procesor Celeron 1000 MHZ /128 MB RAM, pożyczyłem do nagrań chóru WTU24 aby nagrywać z jakością 24bit-44 kHz i wyszło super.
Lekki komputer mała karta oraz mały Mackie i 2 Neumany U89i i to wsztstko.
Powiem ci jeszcze, że moge na nim uruchomić średnio 8 wirtualnych instrumentów wraz z 3 efektami wirtualnymi pod Cubase SX.
Wniosek -jeżeli masz podobne wymagania to nie masz sie nad czym zastanawiac ,bo cena twojego laptopa jets atrakcyjna a mobilnośc nieporównywalna.
Dobrych wiatrów, Magellan
jednak gro pracy w domowym studiu. praca z kartą np. waveterminal u24
nagrywanie muzyki (nie wokalu)
max 4 scieżki stereo
stąd pomysl na minimum 1600 Mhz, i przez usb
...
Słuchaj ja mam od roku słabego laptopa opartego na SISie procesor Celeron 1000 MHZ /128 MB RAM, pożyczyłem do nagrań chóru WTU24 aby nagrywać z jakością 24bit-44 kHz i wyszło super.
Lekki komputer mała karta oraz mały Mackie i 2 Neumany U89i i to wsztstko.
Powiem ci jeszcze, że moge na nim uruchomić średnio 8 wirtualnych instrumentów wraz z 3 efektami wirtualnymi pod Cubase SX.
Wniosek -jeżeli masz podobne wymagania to nie masz sie nad czym zastanawiac ,bo cena twojego laptopa jets atrakcyjna a mobilnośc nieporównywalna.
Dobrych wiatrów, Magellan
Nie wiem skad te insynuacje
. Osmieszam jedynie Twoj bezkrytyczny zachwyt nad PC, bo ostatnimi czasy nie ma juz granic, Panie Wszechwiedzacy.
zacytuj proszę jakąkolwiek moją wypowiedź zawierająca peany na cześć architektury PC czy też systemów Microsoftu. W pracy zawodowej używam stacji roboczych SUN i SGi do ciężkich zadań obliczeniowych i zdaję sobie sprawę z niedociągnięć Windows, ale nie dajmy się zwariować - ten system jest również całkiem dojrzały i nowoczesny, a co najważniejsze - znacznie bardziej przyjazny w porównaniu z takim Solarisem. Wszystkie moje wypowiedzi w tej smiertelnie nudnej już dyskusji Mac vs PC służą wyłącznie demistyfikacji twierdzeń o rzekomej wyższości pierwszego nad drugim i sprowadzaniu na ziemię autorów porad typu "kup Maca", ponieważ przy ograniczonym (jak to zazwyczaj mam miejsce) budżecie nie jest to najrozsądniejsze wyjście.
No i twierdze jedynie, ze gdyby kod byl staranniej pisany, wirusy mialy by o wiele mniejsze pole do popisu.
akurat z tym trudno się nie zgodzić

zacytuj proszę jakąkolwiek moją wypowiedź zawierająca peany na cześć architektury PC czy też systemów Microsoftu. W pracy zawodowej używam stacji roboczych SUN i SGi do ciężkich zadań obliczeniowych i zdaję sobie sprawę z niedociągnięć Windows, ale nie dajmy się zwariować - ten system jest również całkiem dojrzały i nowoczesny, a co najważniejsze - znacznie bardziej przyjazny w porównaniu z takim Solarisem. Wszystkie moje wypowiedzi w tej smiertelnie nudnej już dyskusji Mac vs PC służą wyłącznie demistyfikacji twierdzeń o rzekomej wyższości pierwszego nad drugim i sprowadzaniu na ziemię autorów porad typu "kup Maca", ponieważ przy ograniczonym (jak to zazwyczaj mam miejsce) budżecie nie jest to najrozsądniejsze wyjście.
akurat z tym trudno się nie zgodzić

zacytuj proszę jakąkolwiek moją wypowiedź zawierająca peany na cześć architektury PC czy też systemów Microsoftu.
Nie trzeba daleko szukac. Wystarcza odslony z biezacego watku ?
"stabilność systemów operacyjnych makówek to bujda wyssana z palca i ma się nijak do rzeczywistej stabilności dzisiejszych systemów PC opartych na win2000/xp"- czyli chcesz powiedziec, ze makowki sa az tak niestabilne, ze nie da sie na nich nic zrobic ?
albo:
"z Apple da się wycisnąć tylko ułamek tego co z nowoczesnego PC"- czyli wg Ciebie apple zatrzymal sie gdzies na poziomie XT/AT ?
Nie sadzisz, ze to lekka przesada ?
i zdaję sobie sprawę z niedociągnięć Windows,
A gdzie sa dociagniecia

Dziekuje. O to mi chodzilo.
Pozdrawiam
szuwar
PS. Dla mnie EOT choc chetnie zapytalbym sie o te niedociagniecia. Wybieram sie na dlugo oczekiwany urlop !
Wiecie co ludziki ?
Czlowiek zapytal o laptopa a wy jak zwykle musieliscie zabrnac w kanal pt winda kontra osx czy pc kontra makufka..
Kolego: krotko - nie wiem czy maxdata to dobry pomysl - mozeActina bedzie lepszym pomyslem jesli ma byc tanio - i celuj chyba bardziej w celerona niz athlona.. Athlon moze byc pod warunkiem ze chipset nie bedzie z firmy VIA.. Ramu najlepiej 512.. USB 2.0 i Firewire powinienes miec.. Dysk 30tka powinien starczyc - za jakis czas dokupisz sobie drugiego twardziela w obudowie usb lub firewire i bedzie po sprawie.. Karta graficzna prawdopodobnie bedzie korzystc z ramu kompa wiec nic na to nie poradzisz..
Jesli chodzi o uzywany sprzet - polecam DELL.. TOSHIBA.. SONY Vaio.. Co do firm ACER i GERICOM - mozesz miec problem z serwisem w razie bolu.. Oni to do niedawna wysylali do austrii a teraz to nie wiem jak jest.. Mozesz tez zainteresowac sie kompami Mastiff choc mysle ze Actina bedzie miala lepszy wspolczynnik wydajnosci i jakosci do ceny..
unizenie klaniam :)
Czlowiek zapytal o laptopa a wy jak zwykle musieliscie zabrnac w kanal pt winda kontra osx czy pc kontra makufka..
Kolego: krotko - nie wiem czy maxdata to dobry pomysl - mozeActina bedzie lepszym pomyslem jesli ma byc tanio - i celuj chyba bardziej w celerona niz athlona.. Athlon moze byc pod warunkiem ze chipset nie bedzie z firmy VIA.. Ramu najlepiej 512.. USB 2.0 i Firewire powinienes miec.. Dysk 30tka powinien starczyc - za jakis czas dokupisz sobie drugiego twardziela w obudowie usb lub firewire i bedzie po sprawie.. Karta graficzna prawdopodobnie bedzie korzystc z ramu kompa wiec nic na to nie poradzisz..
Jesli chodzi o uzywany sprzet - polecam DELL.. TOSHIBA.. SONY Vaio.. Co do firm ACER i GERICOM - mozesz miec problem z serwisem w razie bolu.. Oni to do niedawna wysylali do austrii a teraz to nie wiem jak jest.. Mozesz tez zainteresowac sie kompami Mastiff choc mysle ze Actina bedzie miala lepszy wspolczynnik wydajnosci i jakosci do ceny..
unizenie klaniam :)
uniżenie kłaniam :-)
...
chipset VIA KT133 (do audio via to niestety nadal kibel wg mnie)
a Chipset VIA ProSavage™ to też kibel?
co to jest VIA?
nazwa firmy, opis wewn. architektury?
nie wiem nie znam się na komputerach
(tylko na kobietach, syntezatorach i browarze)
a Chipset VIA ProSavage™ to też kibel?
co to jest VIA?
nazwa firmy, opis wewn. architektury?
nie wiem nie znam się na komputerach
(tylko na kobietach, syntezatorach i browarze)
AJP
......
a chipset ATI nadaje się do muzyki?
kompa z ATI naierzyłem własnie fajnego
OGÓLNIE:
czy chodzi o to , że VIA jest be
a cała reszta ok
czy jeszcze jakies ograniczenia posród innych chipsetów niż VIA?
a chipset ATI nadaje się do muzyki?
kompa z ATI naierzyłem własnie fajnego
OGÓLNIE:
czy chodzi o to , że VIA jest be
a cała reszta ok
czy jeszcze jakies ograniczenia posród innych chipsetów niż VIA?
AJP