Problem z kartą MAYA 7.1
Właśnie się przesiadłem z SB Audigy na MAYA 7.1 . I od dwóch dni męczę sie i nie moge prawidłowo jej zainstalować. Postępuję nawet zgodnie z instrukcją,ale problem wciąż ten sam. Otóz owa karta bezproblemowo pracuje pod Cuabse SX, natomaist w innych aplikacjach typu Sound Forge, GoldWave wogóle nie chce nagrywać. Dziwny jest też fakt, ze w WINAMP karta pracuje pradiłowo tylko poprzez Direct Sound, natomiast jeśli ma isc przez MAYA 7.1 to następuje pompowanie dźwięku (jakby przy bardzo głębokiej kompresji dźwięku). Sprawdziłem juz wszytkie możliwe ewentualności. Wiem ze karta ta próbkuje tylko w 48kHz i 16-bitach wiec takowe parametry ustawiam przy nagrywaniu i nic. Problem pojawia sie nawet przy uzyciu banalnego windowsowego sndrec32 (oczywiscie bład informuje,ze wybralem nieprawidlowe parametry dźwięku w jakich chcę nagrywać, ale smieszne jest to ze ja wybieram parametry w których owa karta pracuje). Pisalem kilka razy do Sound !mport gdzie kupiłem karte. W koncu odpisano mi, że pod Cubase karta uzywa ASIO 2.0 i dlatego dziala, natomiast poza Cubase korzysta z E-WDM i MME i pewnie windows "zapamiętał" jakies błedne ustawienia z mojej porzedniej karty i stąd te problemy. No wiec po dość długim zastanowieniu postanowiłem zainstalować windows od nowa. I co ? I nic
Nadal to samo. Moja konfiguracja jest następująca : K7S5A (SIS) / ATHLON 1600+ XP / 256 RAM / nVidia Riva TNT 2 Pro 32 RAM - całość pracuje na WINDOWS 2000. Wiem ze ten post jest "nieco za długi", ale juz nie mam siły zeby kombinowac dalej z tą kartą. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem ? Lub potrafi mi jakoś pomóc. Może moja konfiguracja nie współpracuje z w/w kartą. Z tego co mi wiadomo producent nie informował ze karta może miec jakiekolwiek problemy na jakimkolwiek sprzęcie. No to tyle na razie, bo jak tak dalej pójdzie to zaczne jeszcze wiecej pisac i jeszcze mi tego posta usuną z powodu jego długośc i. Za wszelką pomoc w tej sprawie z góry dziękuję.

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
Re: Problem z kartą MAYA 7.1
Powiem Ci tylko tyle że przesiadłeś się z Trabanta do Syrenki. SB ma takie same możliwości jak Maya i takie same ograniczenia.
...Powiem Ci tylko tyle że przesiadłeś się z Trabanta do Syrenki. SB ma takie same możliwości jak Maya i takie same ograniczenia....
Tego bym nie powiedzial. Maya 7.1 obsługuje ASIO 2.0 (i tu producent ma plusa), nie trzeba "żyłować" jej tak jak SB Audigy sterownikami KX, żeby Cubase (VSTi) chodził w miarę normalnie, mniej szumi. Jeśli by już przyrównywać obie karty to byłaby to przesiadka z Trabanta do min. Poloneza
. Ostatnio nawet rozmawiałem z kolesiem który zakupił SB Audigy 2 i owa karta też nie radzila sobie na oryginalnych sterownikach w Logic'u. Dopiero jak "podpiął" do niej stery KX, zaczęła pracować normalnie. Jedno jest pewne: Ponad pół roku miałem Audigy i po przesiadce na MAYA stwierdzam, że niewątpliwie jest lepsza. Proponuję najpierw popracować na Audigy a później na MAYA 7.1, sam zobaczysz i usłyszysz różnice.
Pozdrawiam
Tego bym nie powiedzial. Maya 7.1 obsługuje ASIO 2.0 (i tu producent ma plusa), nie trzeba "żyłować" jej tak jak SB Audigy sterownikami KX, żeby Cubase (VSTi) chodził w miarę normalnie, mniej szumi. Jeśli by już przyrównywać obie karty to byłaby to przesiadka z Trabanta do min. Poloneza

Pozdrawiam
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
...Powiem Ci tylko tyle że przesiadłeś się z Trabanta do Syrenki. SB ma takie same możliwości jak Maya i takie same ograniczenia....
Witam...
... że niby Trabanty to co?
Poczułem się dotknięty i urażony...
D_M
Witam...
... że niby Trabanty to co?

Poczułem się dotknięty i urażony...
D_M

niestety zrobiłeś błąd
tzw zamienił stryjek siekierke na kijek, trzeba było zamienić się na Terra Tec EWX 24/96, to solidna niemiecka robota, stabilne drivery i dobre brzmienie, jak masz możliwość to wymień w necie kosztuje 133 Eur
PS. Żadnej Korei, juz sie przejechałem na Hoontechu, co prawda brzmienie niezłe ale drivery i support - smutek

PS. Żadnej Korei, juz sie przejechałem na Hoontechu, co prawda brzmienie niezłe ale drivery i support - smutek

Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia
...niestety zrobiłeś błąd
tzw zamienił stryjek siekierke na kijek, trzeba było zamienić się na Terra Tec EWX 24/96, to solidna niemiecka robota, stabilne drivery i dobre brzmienie, jak masz możliwość to wymień w necie kosztuje 133 Eur
...
Witam.
Podaj namiary gdzie tego Terratec'a można kupic za 133 Euro, bo ja sprawdzałem i u nas taka karta kosztuje w granicach 850 zł. A obliczyłem, że 133 Euro x obecny jego kurs (4,36 zł) daje około 580 zł
Pozdrawiam

Witam.
Podaj namiary gdzie tego Terratec'a można kupic za 133 Euro, bo ja sprawdzałem i u nas taka karta kosztuje w granicach 850 zł. A obliczyłem, że 133 Euro x obecny jego kurs (4,36 zł) daje około 580 zł
Pozdrawiam
...Właśnie się przesiadłem z SB Audigy na MAYA 7.1 . I od dwóch dni męczę sie i nie moge prawidłowo jej zainstalować. .... Za wszelką pomoc w tej sprawie z góry dziękuję. ...
Nie dziwię się że po przesiadce masz problemy , bowiem karta MAYA 7.1 pracuje pod kątem logiki obsługi jak profesjionalne karty, co posiadaczy SB często badzo dziwi! że to nie SB narzucił normy!!!
Ale wracając do sprawy,skoro karta działa pod ASIO II to jest już w 75% sukcesem !, natomiast jeżeli występują kłopoty ze sterownikami za którymi stoi WINDOWS to należy tu poszukać przyczyny w systemie!
A więc jeżeli "postawiłeś " na nowo Windows ( choć nie napisałeś jak go postawiłeś-) bo powinno sformatować się cały dysk ,gdyż tylko wtedy mozna mieć pewność że w systemie nie ma smieci z poprzednich kart!
Sugeruję sprawdzić:
1/czy sterowniki są poprawnie zaisntalowane? -sprawdzić z instrukcją
2/czy wgrany jest najnowszy DirectX dla Windows 2000?
3/czy w Multimedia w panelu ster. są ustawione sterowniki MAYA7.1?
4/czy Sound Forge korzysta ze sterowników WDM?- a więc tych samych co Windows
5/ czy jest zainstalowany najnowszy sterownik 4.02?
Zapewne nie wiesz że MAYA korzysta z dwóch róznych sterowników tzn:
A/ sterownika multimedialnego który posiada obsługę EAXA z ASIO II, ale bez obsługi GSIF (sterownik dla GIGASAMPLERA)
oraz
B/ sterownik do wer.3.8 który nie ma EAXA ale posiada ASIO II oraz GSIF
Warto więc wypróbowac obie wersje sterowników.
No i na koniec jest ważna sprawa, jeżeli odtwarzasz wave 44.1 khz a masz ustony w S.F.48 kHz stąd może dojść do problemów o których piszesz.
Spróbuj wpierw odtworzyć wave 48 khz/16 bit i zapanietac te ustawienia.
PS
Nie oczekuj że karty Terratec są produkcji niemieckiej to teżTAIWAN !!! z tym że w tym przypaku problemy z instalacją sąo wiele poważniejsze!!!
Wiem bo miełem z tymi kartami do czynienia i szczerzeodradzam.
Dobrych wiatrów
Magellan
Nie dziwię się że po przesiadce masz problemy , bowiem karta MAYA 7.1 pracuje pod kątem logiki obsługi jak profesjionalne karty, co posiadaczy SB często badzo dziwi! że to nie SB narzucił normy!!!
Ale wracając do sprawy,skoro karta działa pod ASIO II to jest już w 75% sukcesem !, natomiast jeżeli występują kłopoty ze sterownikami za którymi stoi WINDOWS to należy tu poszukać przyczyny w systemie!
A więc jeżeli "postawiłeś " na nowo Windows ( choć nie napisałeś jak go postawiłeś-) bo powinno sformatować się cały dysk ,gdyż tylko wtedy mozna mieć pewność że w systemie nie ma smieci z poprzednich kart!
Sugeruję sprawdzić:
1/czy sterowniki są poprawnie zaisntalowane? -sprawdzić z instrukcją
2/czy wgrany jest najnowszy DirectX dla Windows 2000?
3/czy w Multimedia w panelu ster. są ustawione sterowniki MAYA7.1?
4/czy Sound Forge korzysta ze sterowników WDM?- a więc tych samych co Windows
5/ czy jest zainstalowany najnowszy sterownik 4.02?
A/ sterownika multimedialnego który posiada obsługę EAXA z ASIO II, ale bez obsługi GSIF (sterownik dla GIGASAMPLERA)
oraz
No i na koniec jest ważna sprawa, jeżeli odtwarzasz wave 44.1 khz a masz ustony w S.F.48 kHz stąd może dojść do problemów o których piszesz.
Spróbuj wpierw odtworzyć wave 48 khz/16 bit i zapanietac te ustawienia.
PS
Nie oczekuj że karty Terratec są produkcji niemieckiej to teżTAIWAN !!! z tym że w tym przypaku problemy z instalacją sąo wiele poważniejsze!!!
Wiem bo miełem z tymi kartami do czynienia i szczerzeodradzam.
Dobrych wiatrów
Magellan
oraz
Szukałem w sieci sterownika do wer.3.8, ale niestety nie znalazłem. Wszędzie jest ale najnowszy 4.02. Jeśli wiesz skąd mógłbym sciągnąc starszy, podaj jakies namiary .
Pozdrawiam
oraz
Szukałem w sieci sterownika do wer.3.8, ale niestety nie znalazłem. Wszędzie jest ale najnowszy 4.02. Jeśli wiesz skąd mógłbym sciągnąc starszy, podaj jakies namiary .
Pozdrawiam
...
Niestety Terratec ma równie niechlubną historię jeśli chodzi o jakość sterowników i poziom supportu. Co więcej, ich najtańsze karty mają również kiepskie parametry. Szczerze mówiąc nie widzę żadnego powodu kierowania się narodowością producenta przy zakupie karty. Producentów całkowicie bezproblemowych rozwiązań jest dzisiaj na szczęście trochę więcej niż kiedyś, ale i tak można ich zliczyć na palcach jednej ręki.
Nie będę już zanudzał wyliczaniem swoich faworytów

Niestety Terratec ma równie niechlubną historię jeśli chodzi o jakość sterowników i poziom supportu. Co więcej, ich najtańsze karty mają również kiepskie parametry. Szczerze mówiąc nie widzę żadnego powodu kierowania się narodowością producenta przy zakupie karty. Producentów całkowicie bezproblemowych rozwiązań jest dzisiaj na szczęście trochę więcej niż kiedyś, ale i tak można ich zliczyć na palcach jednej ręki.
Nie będę już zanudzał wyliczaniem swoich faworytów

Zainstalowałem Najnowszego Directx (9) i problem po części zniknął. Ale tylko po częsci. A mianowicie. W Sound Forge i innych programach dźwięk przestał pompować. Natomiast nadal nie mogę nagrywać, nawet przy uzyciu windowsowego programu sndrec32.exe . Oczywiście cały czas mam na uwadze, że karta karta nagrywa tylko w 16 bitach i 44 kHz. Nawiązując do wypowiedzi Magellan'a:
"1/czy sterowniki są poprawnie zaisntalowane? -sprawdzić z instrukcją"
TAK
"2/czy wgrany jest najnowszy DirectX dla Windows 2000?"
TAK, Directx 9
"3/czy w Multimedia w panelu ster. są ustawione sterowniki MAYA7.1? "
Oczywiście
"4/czy Sound Forge korzysta ze sterowników WDM?- a więc tych samych co Windows"
Nie wiem jak to sprawdzić, ale mysle ze tak, ponieważ w urządzeniach WAVE w Sound Forge jest ustawiona MAYA 7.1
"5/ czy jest zainstalowany najnowszy sterownik 4.02?"
TAK. Wersja 4.02
"1/czy sterowniki są poprawnie zaisntalowane? -sprawdzić z instrukcją"
TAK
"2/czy wgrany jest najnowszy DirectX dla Windows 2000?"
TAK, Directx 9
"3/czy w Multimedia w panelu ster. są ustawione sterowniki MAYA7.1? "
Oczywiście
"4/czy Sound Forge korzysta ze sterowników WDM?- a więc tych samych co Windows"
Nie wiem jak to sprawdzić, ale mysle ze tak, ponieważ w urządzeniach WAVE w Sound Forge jest ustawiona MAYA 7.1
"5/ czy jest zainstalowany najnowszy sterownik 4.02?"
TAK. Wersja 4.02

Pozdrawiam