Laptop firewire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
heathenichaer
Laptop firewire

Post autor: heathenichaer » wtorek 01 kwie 2008, 12:02

Który polecicie? Ma służyć do zgrywania workstation i używania VSTi (absynth 4 i arturia minimoog). No i nie gryźć się z m-audio FW410. Proszę o sugestię

ASUS F3E-AP177H
Intel Core 2 Duo T5250 (1,5 Ghz, 2MB cache)
2048 MB RAM
160 GB HDD
XP Home

HP Compaq 6715b
AMD Turion 64 X2 TL-58 (1,9 Ghz, 1 MB cache)
1024 MB RAM
120 GB HDD,
XP Prof

IBM TP R61i NF0FDPB
Core2Duo T5450 (1.66 Ghz)
1024II RAM
160 GB HDD
XP Prof
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Laptop firewire

Post autor: Soundscape » wtorek 01 kwie 2008, 12:13

Z powyższych model od ASUSA. Ale sprawdź jeszcze Icom. Seria Prestige Book jest w bardzo przyzwoitej cenie, a sprzęt tak samo przyzwoity.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 01 kwie 2008, 12:24

...Z powyższych model od ASUSA. Ale sprawdź jeszcze Icom. Seria Prestige Book jest w bardzo przyzwoitej cenie, a sprzęt tak samo przyzwoity....
dzięki
nad icomami się zastanawiałem, ceny mają b. fajne, opinie też na forum raczej ok, wysłałem im pytanie prawie 2 tygodnie temu mailem i nie otrzymałem odp. więc na razie im podziękuję
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » wtorek 01 kwie 2008, 12:45

Heja
Ja mam Icoma, wiesz powiem Ci tak po wlasnych doswiadczeniach. Zanim cos kupisz dogadaj sie ze sprzedajacym, zeby moc zainstalowac programy pograc itd. Zobacz czy Ci to chodzi. Moj klopot z Icomem jest taki ze cos mi strzela i czort wie co, karta to nie jest, bo sprawdzalem na innych, Jesli chodzi o IRQ to nic sie nie da zmienic a grafika, pcmia i cos tam jeszcze jest na tym samym IRQ, bios w Icomach jest najprostszy na swiecie nic nie namieszasz. Ale moze to ja mam taki klopot. Genenalnie jesli chodzi o komp tzn notebook lepszego w tej cenie nie znajdziesz ale jesli idzie o granit to polecalbym to sprawdzic dziesiec razy.

Awatar użytkownika
endrio

Post autor: endrio » wtorek 01 kwie 2008, 13:22

Kupiłem niedawno ASUS F3E-AP177H ze względu na cene, 2giga ramu i system xp. Jest to jeden z nilicznych już modeli gdzie nie ładują Visty.
Niestety nie mogę Ci go jeszcze polecić bo sam zastanawiam się nad kupnem interface. Też będę działał głównie w środowisku Vsti ze sporadycznym nagrywaniem max 2 śladów.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 01 kwie 2008, 13:23

...Heja
Ja mam Icoma, wiesz powiem Ci tak po wlasnych doswiadczeniach. Zanim cos kupisz dogadaj sie ze sprzedajacym, zeby moc zainstalowac programy pograc itd. Zobacz czy Ci to chodzi. Moj klopot z Icomem jest taki ze cos mi strzela i czort wie co, karta to nie jest, bo sprawdzalem na innych, Jesli chodzi o IRQ to nic sie nie da zmienic a grafika, pcmia i cos tam jeszcze jest na tym samym IRQ, bios w Icomach jest najprostszy na swiecie nic nie namieszasz. Ale moze to ja mam taki klopot. Genenalnie jesli chodzi o komp tzn notebook lepszego w tej cenie nie znajdziesz ale jesli idzie o granit to polecalbym to sprawdzic dziesiec razy. ...
no właśnie kolego też czytałem twoje posty i twoje problemy mnie do nich nie zachęciły. Jakbym mial problem a potem brak odzewu to wole z gory ominąć taka ewentualność.
A dokładnie chciałem zrobić tak jak napisałeś, wziąć lapa do domu na jeden dzien, podłączyć i sprawdzić czy się nie gryzie z resztą ale niestety każdy sklep w którym byłem mówił "no z laptopami to będzie problem, nie da rady"

ogólnie asus i hp z tego co wyczytać można mają dobre opinie, ale to i tak wielka nie wiadoma, jedna sprawa wydajność to raczej do przewidzenia ale ten FW to już ból, a w centrali firmy Ci nie powiedzą jaki zamonotwany bo do tych samych modeli wkładają różne chipsety :-/
@

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 01 kwie 2008, 13:28

...Kupiłem niedawno ASUS F3E-AP177H ze względu na cene, 2giga ramu i system xp. Jest to jeden z nilicznych już modeli gdzie nie ładują Visty.
no z tą vistą to szaleństwo,

ten asus wydaje się być ok, choć na forum asusa można wyczytać problemy innej natury, z wyłączaniem, z baterią itp.

a ja mam jeszcze pytanie do szanownych forumowiczów czy do zgrywania muzyki ma znaczenie czy win xp jest w wersji home czy prof.?? (pytanie informatycznego laika - słyszałem że przy prof. wykorzystywana są pełne dwa rdzenie a przy home już nie)
@

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 01 kwie 2008, 13:36

a ja mam jeszcze pytanie do szanownych forumowiczów czy do zgrywania muzyki ma znaczenie czy win xp jest w wersji home czy prof.?? (pytanie informatycznego laika - słyszałem że przy prof. wykorzystywana są pełne dwa rdzenie a przy home już nie)...
Ja pracuję na Home i nie miałem do tej pory żadnych problemów ze zgrywaniem. (Cubase SX, później 3 a teraz CS4. Niegdyś jeszcze Reason, FL i takie tam.) Mam Athlona X2 i moim zdaniem jest wykorzystywany odpowiednio.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 01 kwie 2008, 13:43

czy do zgrywania muzyki ma znaczenie czy win xp jest w wersji home czy prof.??

Nie ma to znaczenia - Home spokojnie się nadaje.

słyszałem że przy prof. wykorzystywana są pełne dwa rdzenie a przy home już nie)

To jest mit, który kiedyś się przylepił i chyba nigdy się nie odlepi. Obie wersje XP obsługują procesory wielordzeniowe. XP Home nie obsługuje tylko konfiguracji wieloprocesorowych (więcej niż jeden fizyczny procesor).

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 01 kwie 2008, 14:23

popatrz po platformie VBI - icom to nic innego jak kadlubki - moze jeszcze taniej wyjsc

ODPOWIEDZ