Event TR8 XL czy Yamaha HS80

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dj.unitra
Re: Event TR8 XL czy Yamaha HS80

Post autor: dj.unitra » środa 26 mar 2008, 11:49

...Kochani (choć dziś nie 14 II)
mam HS-80 i oczywiście schodzą niżej niż Alesis M1 Active - co jest plusem, ale
problem mam taki, że mój pokój ok 3x4m jest zbyt mały co skutkuje tym, że w kuchni słyszę bas dużo lepiej niż w pokoju. Co więcej (pomimo że są to świetne jak dla mnie głośniki) nie mam możliwości umieszczenia ich w odległości co najmniej 1,5 m od rogów/ścian. Oczywiście zrobiłem taki eksperyment i różnica w dźwięku była ogromna (bliższy środek, dźwięk jakby mniej wpuszczony w pogłos pokoju). Tak więc ostatecznie stoją sobie gdzieś tam w rogu i słucha mi się wyśmienicie, ale przy nie zaadoptowanym pokoju nawet nie mażę o liniowości. Zastanawiałem się nad subkiem HS-10, który raczej wszyscy chwalą, choć obawiam się czy subek na 8 calach jest OK?

Nie dawaj HS-10 do tych monitorów, bo 80 są dosyć dużymi monitorami i mają wystarczająco niskich częstotliwości. To jest moje zdanie ponieważ mam HS-80 i nawet takiej wielkości pokój jak Twój. Postaraj się to rozwiązać (jeśli się da) w inny sposób (może to się odbić na Twoich miksach). U mnie stoją można powiedzieć w samym centrum pokoju i są w dobrej odległości od siebie.
Dźwięk dobrze się rozchodzi (pokój zaadaptowany akustycznie).
Wszystko brzmi jak należy.

scalar

Post autor: scalar » środa 26 mar 2008, 12:08

Nie dawaj HS-10 do tych monitorów, bo 80 są dosyć dużymi monitorami i mają wystarczająco niskich częstotliwości. To jest moje zdanie ponieważ mam HS-80 i nawet takiej wielkości pokój jak Twój. Postaraj się to rozwiązać (jeśli się da) w inny sposób (może to się odbić na Twoich miksach). U mnie stoją można powiedzieć w samym centrum pokoju i są w dobrej odległości od siebie.
Dźwięk dobrze się rozchodzi (pokój zaadaptowany akustycznie).
Wszystko brzmi jak należy.

...
Dzienks za radę. Zgadza się że dołu jest wystarczająco, i na pewno mniej błędów bym popełniał przy miksie gdybym pokój zaadoptował. Więc może to jest właśnie najważniejsze? Adaptacja, a monitory powyżej 1000 lub 1500 już w dzisiejszych czasach są DOŚĆ dobre (obym się nie zdziwił znajdując w jakimś starym sklepie CHPM rupiecie nie przecenione )
Generalnie polecam HS-ki wiedząc że nie są to najlepsze monitory świata, ale dość głośne i z ciekawym basem (słychać wysokości dźwięków, a nie tylko czuć furkot na policzkach).
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Paweł

Post autor: Paweł » środa 26 mar 2008, 12:19

A ja bym wybrał TR8XL. Jakoś tak bardziej mi "leżą". Chodzi mi o charakter wysokich tonów. Wprawdzie nie mam ich na stałe, ale kiedyś u mnie stały kilka dni i mogłem ich słuchać godzinami, co przy pracy jest nie bez znaczenia. Na pewno zdecydowanie lepsze od wspomnianych tu KRK, które w moim odczuciu są zbyt natarczywe.

fink2

Post autor: fink2 » środa 26 mar 2008, 12:57

...A ja bym wybrał TR8XL. Jakoś tak bardziej mi "leżą". Chodzi mi o charakter wysokich tonów. Wprawdzie nie mam ich na stałe, ale kiedyś u mnie stały kilka dni i mogłem ich słuchać godzinami, co przy pracy jest nie bez znaczenia. Na pewno zdecydowanie lepsze od wspomnianych tu KRK, które w moim odczuciu są zbyt natarczywe....

no nic ide zamówić tr8xl

bo jak się będę zastanawiał to dwa lata minie :)

jak znam życie zaraz po tym jak wyjdę pojawi się post z jakąś rewelacyjną podpowiedzią

dzięki wszystkim

hej hej

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 mar 2008, 12:59

no nic ide zamówić tr8xl

bo jak się będę zastanawiał to dwa lata minie :)

Jeśli masz jakiekolwiek możliwości posłuchania którego kolwiek z wymienionych w temacie modeli, to zrób to przed zakupem.

ODPOWIEDZ