Event TR8 XL czy Yamaha HS80

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mikolaj13
Event TR8 XL czy Yamaha HS80

Post autor: mikolaj13 » poniedziałek 01 paź 2007, 22:34

No to kolejne pytanie o HS ale tym razem w zestawiniu z EVENTAMI. Podobno tez dobra firma.... Hs słuchałem i nawet nawet...-choć zamierzam troche dłużej sie z nimi pobawić....Niestety eventów niet:-((((
Ps. Czy ktoś na tym forum pracuje na HS?????? No PROSZE!!!!- nie odsyłac do wyszukiwarki gdyz na temat HS z praktycznego punktu widzenia nie ma tam NIC!!!!! ini duskusja na temat ich powiazania z NS-10... co jest glupotą...chyba ze ktoś patrzy na kolor membrany....
Pozdrawiam

Zbynia

Re: Event TR8 XL czy Yamaha HS80

Post autor: Zbynia » wtorek 02 paź 2007, 02:49

wiecej basu i duzo wiecej mocy przy eventach
no i basreflex z przodu ktory niestety przy najwyzszych glosnosciach "furkocze" ale zawsze mozna dla odmiany czyms go zapchac i delikatnie zmienic charakterystyke

eventy w wersji xl potrzebuja troszke przestrzeni no i lepiej siedziec od nich z dobre 2 metry bo jak za blisko to dosc srednio graja......

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 02 paź 2007, 11:13

ja mam event tr8xl i jestem z nich bardzo zadowolony. trudno mi porownywac do czegokolwiek bo przerzucilem sie ze starych domowych kolumn jbl'a. zawsze wydawalo mi sie ze fajnie graja ale wystarczylo jedno odpalenie eventow i zrozumialem ze przez kilka lat sam siebie oszukiwalem. 2600zl nie poszlo na marne.

fink2

Post autor: fink2 » wtorek 25 mar 2008, 15:26

...ja mam event tr8xl i jestem z nich bardzo zadowolony. trudno mi porownywac do czegokolwiek bo przerzucilem sie ze starych domowych kolumn jbl'a. zawsze wydawalo mi sie ze fajnie graja ale wystarczylo jedno odpalenie eventow i zrozumialem ze przez kilka lat sam siebie oszukiwalem. 2600zl nie poszlo na marne....

no właśnie ja mam teraz taki kłopot bo nie wiem , które wybrać
cenową są takie same
mam małe pomieszczenie, a tutaj padła uwaga , że eventy z małej odległości słabiej dają rade. to może jednak yamahy?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 25 mar 2008, 15:37

mialem za wasko rozstawione - dalem szerzej i jest lepiej - pokoj 15 m2(6x2.5) - odsluch na dlugiej scianie - 1.5 metra pomiedzy glosnikami - moze 2.5 byloby lepiej

fink2

Post autor: fink2 » wtorek 25 mar 2008, 16:26

...mialem za wasko rozstawione - dalem szerzej i jest lepiej - pokoj 15 m2(6x2.5) - odsluch na dlugiej scianie - 1.5 metra pomiedzy glosnikami - moze 2.5 byloby lepiej...

czyli co? dają rade te eventy? ja mam małe pomieszczenie 2,5 x 4
mój kolega ma yamahy i bardzo zadowolony ale ceny eventów spadły a w sklepie facet mówił że te eventy lepsze i teraz nie wiem czy wierzyć kumplowi , który jest zadowolony, czy facetowi ze sklepu, który yamah nie prowadzi :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 mar 2008, 09:35

czyli co? dają rade te eventy? ja mam małe pomieszczenie 2,5 x 4
mój kolega ma yamahy i bardzo zadowolony ale ceny eventów spadły a w sklepie facet mówił że te eventy lepsze i teraz nie wiem czy wierzyć kumplowi , który jest zadowolony, czy facetowi ze sklepu, który yamah nie prowadzi :)...
Może posłuchaj oba jeżeli masz możliwość. Nie kupujemy przecież na słowo. A i dodaj jeszcze w tym pułapie cenowym Fostexy PM2 MkII.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 mar 2008, 10:46

...a KRK PR8?
...
Też Bardzo fajny odsłuch za 1.8-9k.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 26 mar 2008, 10:55

...RP8 są w cenie HS80, 1700zł w Music-town. Eventy droższe.
...
Eventy droższe, a RP8 (i moim zdaniem Fostexy też) lepsze.

scalar

Post autor: scalar » środa 26 mar 2008, 11:12

Kochani (choć dziś nie 14 II)
mam HS-80 i oczywiście schodzą niżej niż Alesis M1 Active - co jest plusem, ale
problem mam taki, że mój pokój ok 3x4m jest zbyt mały co skutkuje tym, że w kuchni słyszę bas dużo lepiej niż w pokoju. Co więcej (pomimo że są to świetne jak dla mnie głośniki) nie mam możliwości umieszczenia ich w odległości co najmniej 1,5 m od rogów/ścian. Oczywiście zrobiłem taki eksperyment i różnica w dźwięku była ogromna (bliższy środek, dźwięk jakby mniej wpuszczony w pogłos pokoju). Tak więc ostatecznie stoją sobie gdzieś tam w rogu i słucha mi się wyśmienicie, ale przy nie zaadoptowanym pokoju nawet nie mażę o liniowości. Zastanawiałem się nad subkiem HS-10, który raczej wszyscy chwalą, choć obawiam się czy subek na 8 calach jest OK?

Ale nie zbaczając z dyskusji zmierzam do tego, że HS-80 to są b. fajne głośniki, choć mi się mażą Maćki (Mackie). Wiem , że opinia "b.fajne" niewiele mówi, ale ja nie przekonuję do nich ani nie zniechęcam , tylko się dzielę.

Generalnie uważaj z przebasowaniem, bo byc może lepiej kupić mniejsze, które mogą stać bliżej , a bas pojechać z subka. To mówiłem ja - scalar.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

ODPOWIEDZ