Mikrofon lampowy i słaby preamp

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Re: Mikrofon lampowy i słaby preamp

Post autor: Leff » poniedziałek 17 mar 2008, 19:23

nie nie jestem naiwny tylko pytam czy mikrofon groove tubes gt 60 (dobra elektornika) uciągnie mi jakość swojego syganłu na( niższej elektronice) czyli mikserku mg10/2 czy potrzebuje czegoś.. lepszego niż mg10/2 aby jakość i wydajność tego mikrofonu pod względem sygnału była odpowiednia.....
Będzie ok - sam mam mikser MG 16/4 i robiłem na nim parę nagrań - różnych, orkiestrowych i wokalnych i band w knajpie też. Różne mikrofony na tym hasały, m.in. Rode NT 5 i AKG 414 B XL II - preampy w tych Yamaszkach spokojnie dają radę i nie degradują sygnału z dobrych mikrofonów, mimo, że same w sobie mistrzostwem świata nie są. Moje obserwacje są takie,że jak masz kiepski mikrofon i do tego mikser z serii MG, to cudów nie można się spodziewać - efekt będzie taki sobie. Ale dobry mikrofon w połączeniu z tymi preampami da dobry, bardzo przyzwoity, a w niektórych przypadkach bardzo dobry efekt. Bądź spokojny - skuchy nie będzie :)
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 17 mar 2008, 20:38

......Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
wydaje mi sie ze chodziło Ci że dobry mikrofon zabrzmi na prawie każdym preampie?

...

Tak, oczywiscie chodzilo o dobry mikrofon w konfrontacji z dowolnym preampem
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

BlackDante

Post autor: BlackDante » poniedziałek 17 mar 2008, 23:25

.........Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
wydaje mi sie ze chodziło Ci że dobry mikrofon zabrzmi na prawie każdym preampie?

...

Tak, oczywiscie chodzilo o dobry mikrofon w konfrontacji z dowolnym preampem...
Dziękuje za sugestie napewno pomogłeś mi Lef dziękuje będe spokojnieszy w takim razie o te preampy dzięki również Joachemik dziękuje i POzdrawiam
Jedni żyją z muzyki.....Jedni żyją dla muzyki........

BlackDante

Post autor: BlackDante » wtorek 18 mar 2008, 11:36

............Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.

...

Tak, oczywiscie chodzilo o dobry mikrofon w konfrontacji z dowolnym preampem...
Dziękuje za sugestie napewno pomogłeś mi Lef dziękuje będe spokojnieszy w takim razie o te preampy dzięki również Joachemik dziękuje i POzdrawiam...
Proszę oczywiście o dalsze sugestie w związku z taką konfiguracją sprzętu dziękuje pozdrawiam
Jedni żyją z muzyki.....Jedni żyją dla muzyki........

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » wtorek 18 mar 2008, 15:16

Dalsza sugestia jest taka jak poprzednia- niekoniecznie skupiaj się na mikrofonach lampowych- i spróbuj jak najwięcej mikrofonów -różnych. Czasem dobry dynamik sprawdzi się lepiej niż LDC.

M

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 18 mar 2008, 16:10

podpinam się panowie pod ten wątek, bo też mam problem z preampami. Przyjechała dzisiaj do mnie konsoleta fostex 820, wynalazaek z przełomu lat 89/90. jest całkiem dostojna, ma meterbridge na wyjściu grupy. Tylko że w instrukcji pisze, że preampy mają phantom na 24V !!! Czy to znaczy, że moje pojemniczki na tym nie pośmigają ?? Nie kupiłem jej do nagrań w studio. raczej do nagrań LIVE, ale jeśli podepnę pod nią tylko dynamiki, to trochę lipa...
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 18 mar 2008, 17:22

powinny smignac :)

ktos mi kiedys mowil ze wyspkopsc napiecia phantom ma zwiazek z dynamika mikrofonu - ale sie nie upieram :)

dziwne w sumei 24v - moze gdzies jest drgui przycisk - to bedziesz mial 48V, ew. trzeciego nie zalaczaj :)

Awatar użytkownika
zasilacz

Post autor: zasilacz » wtorek 18 mar 2008, 21:14

Witam! Dodam kilka słów z mojego doświadczenia. Mam MXL V69 mogami jeden z lepszych mikrofonów mxl i chyba najdroższy. Zgrywam przez mixer behringer 1204 xenyx i powiem szczerze że z daleka od tego typu mikrofonów chyba ze ktos ma głos jedwabisty, delikatny bez ostrego środka jak np wokal kobiecy ale w moim przypadku po jego zakupie byłem mocno rozczarowany jego brzmieniem Swoje wokale zgrywam teraz przez rode NT1a i powiem ze do dość mocnych meskich wokali jest znakomity nawet NT2a jest w tej kwesti gorszy( inne brzmienie w zależności do jakiego wokalu-wiecej góry mniejszy dół i środek) Ja polecał bym Ci roda
A i mam porównanei jeszcze z MXL 990 niewiem czemu ale jego brzmienie najbardziej przypadło mi do gustu( wokal najbardziej naturalny) ale z racji firmy kupiłem RODE( ale brzmią podobnie) który oddaje moc meskich wokalii preamp w tym wszystkim jest najmniej ważny i ten w mixerze sie napewno sprawdzi. Ale po korekcji moje wokale na lampówce ( tne około 3 dosyc mocno lekko podbijam 4 i do 80doł wycinam) wokal traci powera gdzie przy tej samej korekcji w Rode brzmi niebo lepiej bardziej masywnie Dodam jeszcze ze roda kupiłęm uzywke za 350zł z USA czyli dużo mniej od MXL. Moja rada jest taka jeśli masz kawał głosu nie kupuj lampówki bo to strata pieniedzy Pozdro

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » środa 19 mar 2008, 10:31

Nic dziwnego że traci powera jak tniesz ok 3 Khz - t0 newralgiczna częstotliwość dla wokali, gdzie masz najwięcej prezencji. Więc sugerowałbym raczej nie podcinać- choć z drugiej strony nie słyszałem twojego wokalu. Tak się tylko wymądrzam trochę

( tne około 3 dosyc mocno lekko podbijam 4 i do 80doł wycinam) wokal traci powera

Leff

Post autor: Leff » środa 19 mar 2008, 12:28

Moja rada jest taka jeśli masz kawał głosu nie kupuj lampówki bo to strata pieniedzy Pozdro...
Każdy mikrofon brzmi inaczej - lampa jest tylko jednym z elementów, nie zawsze najważniejszym, który ma wpływ na brzmienie. Ponadto lampa lampie nie równa. Absolutnie nie można posługując się tylko jednym modelem mikrofonu rzutować jego cech na wszystkie pozostałe. Posłuchaj sobie lampowych Neumannów i do tego AKG Solidtube, to się zdziwisz :)
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ