microKORG - spalił się

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nedsin
microKORG - spalił się

Post autor: nedsin » poniedziałek 17 mar 2008, 18:08

Witam!
Kilka dni temu spalil mi sie mikrokorg. Pracowal przez 3 lata bez zarzutow. Niestety na koniec puscil smierdzacego baka i wyzional ducha. Z tego co sie zorientowalem to spalily sie dwa kondensatory i to bylby pikus ale padlo "cos" jeszcze. Problem w tym ze ta czesc jest tak mala ze ledwo co widac jakies oznaczenia na niej w dodatku pekla na pol podczas awarii. Jesli udalo by sie znalezc plany, schematy do mikrokorga to pewnie go naprawie. Prosze o pomoc.

abproject

Re: microKORG - spalił się

Post autor: abproject » poniedziałek 17 mar 2008, 19:10

...Witam!
Kilka dni temu spalil mi sie mikrokorg. Pracowal przez 3 lata bez zarzutow. Niestety na koniec puscil smierdzacego baka i wyzional ducha. Z tego co sie zorientowalem to spalily sie dwa kondensatory i to bylby pikus ale padlo "cos" jeszcze. Problem w tym ze ta czesc jest tak mala ze ledwo co widac jakies oznaczenia na niej w dodatku pekla na pol podczas awarii. Jesli udalo by sie znalezc plany, schematy do mikrokorga to pewnie go naprawie. Prosze o pomoc.

...
Zapomnij o schematach, chyba ze miałbyś qmpla co pracuje w autoryzowanym serwisie korga. Podbij na maila...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
nedsin

Post autor: nedsin » poniedziałek 17 mar 2008, 22:09

Mam pomysl.
1.Jesli przeczyta to jakis muzyk ktory ma ten model korga to bedzie milo.
2.Ja zrobie zdjecie tej czesci i zaznacze ja.
3.Ktos mi odczyta kod ktory jest na niej, ze swojego zdrowego korga.
4. Tyle info by mi starczylo.

Musze skurwiela przywrocic ze swiata zmarlych bo nie wyrobie. Szlag mnie trafia jak cos nie dziala.
HELP ME PLEASE!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 17 mar 2008, 22:24

...Musze skurwiela przywrocic ze swiata zmarlych bo nie wyrobie. Szlag mnie trafia jak cos nie dziala...

Spokojnie, musisz poczekać aż kolega AdamZ raczy dojrzeć Twój temat . Może coś konkretnego zadecyduje.
Póki co zajrzyj tam: Modyfikacja microKORG-a (wersja desktop) i nie stresuj się za mocno .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 18 mar 2008, 08:05

Spokojnie, musisz poczekać aż kolega AdamZ raczy dojrzeć Twój temat . Może coś konkretnego zadecyduje.

Póki co zajrzyj tam: Modyfikacja microKORG-a (wersja desktop) i nie stresuj się za mocno .

...

Witam

Dojrzałem temat Miło , że o mnie wspomniano , ale obawiam się , że nie potrafię pomóc w tym przypadku

Wygląda mi to na coś dużo poważniejszego niż w moim przypadku a jak już wspominałam kilka razy na forum elektronik ze mnie marny. Bardziej kombinator i przez to kombinowanie udało mi się już uśmiercić kilka fajnych rzeczy więc radziłbym aż tak mnie nie polecać

Niemniej jednak namawiam do pozbycia się " zbędnej" klawiatury

Qrcze co jest z tymi mikrusami ? To już kolejna osoba , która ma jakiś problem.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » wtorek 18 mar 2008, 16:46

Qrcze co jest z tymi mikrusami ? To już kolejna osoba , która ma jakiś problem.

...

A co dużo jest wadliwych egzemplarzy? Kurcze zastanawiam się nad tym instrumentem ale jak nie jest trwały to trza bedzie cos innego kupić...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 18 mar 2008, 18:09

...zorientowalem to spalily sie dwa kondensatory i to bylby pikus ale padlo "cos" jeszcze.
...

w jaki sposób to zlokalizowałeś ?

nie sugeruj sie tymi kondziolami w praktyce jest inaczej...
pali Ci sie jeden element na płytce z układem - połowe elementów do wymiany...
taka moja mała sugestia...

ale naprawde tragedia z tymi kogrami...
dość często sie spotkalem że są problemy z mikrusami...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 18 mar 2008, 18:13

...pali Ci sie jeden element na płytce z układem - połowe elementów do wymiany...

Ej, chyba "trochę" przesadziłeś
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

abproject

Post autor: abproject » wtorek 18 mar 2008, 22:28

......pali Ci sie jeden element na płytce z układem - połowe elementów do wymiany...

Ej, chyba "trochę" przesadziłeś
...
Zawsze można odesłac do autoryzowanego serwisu, tam koledzy raczej nie mają sentymentów, nie bawią sie ... cała płyta do wymiany i zrobione...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

ODPOWIEDZ