Mikrofon lampowy i słaby preamp
-
Witam. Czy lampiak rode k2 i mikser yamaha mg10/2 pozwolą mi uzyskać dobre brzmienie wokalu?? Wyczytałem że jeżeli połączymy mikrofon lampowy z słabym preampem efekt jaki uzyskamy jest mierny..niż zastosowalibyśmy w takim przypadku mikrofon pojemnościowy dobrej klasy. Być może się mylę, dlatego bardzo proszę ludzi znających się na tym czy jest to dobry wybór.
Jedni żyją z muzyki.....Jedni żyją dla muzyki........
-
Re: Mikrofon lampowy i słaby preamp
...Witam. Czy lampiak rode k2 i mikser yamaha mg10/2 pozwolą mi uzyskać dobre brzmienie wokalu?? Wyczytałem że jeżeli połączymy mikrofon lampowy z słabym preampem efekt jaki uzyskamy jest mierny..niż zastosowalibyśmy w takim przypadku mikrofon pojemnościowy dobrej klasy. Być może się mylę, dlatego bardzo proszę ludzi znających się na tym czy jest to dobry wybór. ...
Bardzo proszę o jakieś sugestie. Tworzę muzykę w domu staram się przeskoczyć w miarę możliwości na lepszy sprzęt... Proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny...Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo proszę o jakieś sugestie. Tworzę muzykę w domu staram się przeskoczyć w miarę możliwości na lepszy sprzęt... Proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny...Dziękuję i pozdrawiam
Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a slaby mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
Kwestia tego, czy ten model mikrofonu sprawdzi sie z takim mikserem, to juz inna sprawa. Nie probowalem takiej konfiguracji, nie umiem wiec odpowiedziec. Jednak wydaje mi sie, ze nie powinno byc zle.
Kwestia tego, czy ten model mikrofonu sprawdzi sie z takim mikserem, to juz inna sprawa. Nie probowalem takiej konfiguracji, nie umiem wiec odpowiedziec. Jednak wydaje mi sie, ze nie powinno byc zle.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
...Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a slaby mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
Kwestia tego, czy ten model mikrofonu sprawdzi sie z takim mikserem, to juz inna sprawa. Nie probowalem takiej konfiguracji, nie umiem wiec odpowiedziec. Jednak wydaje mi sie, ze nie powinno byc zle....
Dziękuje proszę jeszcze o jakieś sugestie. Zamierzam kupić mikrofon Groove tubes gt60 lub roda k2.. i teraz mam kolejne pytanie do fachowców jak podłączyć mikrofon lampowy do miksera? Czy w przypadku tych dwóch mikrofonów podłączenie sygnału do miksera będzie dobre ( oczywiście bez fantomu ) Proszę o sugestie równierz pod tym względem. Dziękuje i pozdrawiam
Kwestia tego, czy ten model mikrofonu sprawdzi sie z takim mikserem, to juz inna sprawa. Nie probowalem takiej konfiguracji, nie umiem wiec odpowiedziec. Jednak wydaje mi sie, ze nie powinno byc zle....
Dziękuje proszę jeszcze o jakieś sugestie. Zamierzam kupić mikrofon Groove tubes gt60 lub roda k2.. i teraz mam kolejne pytanie do fachowców jak podłączyć mikrofon lampowy do miksera? Czy w przypadku tych dwóch mikrofonów podłączenie sygnału do miksera będzie dobre ( oczywiście bez fantomu ) Proszę o sugestie równierz pod tym względem. Dziękuje i pozdrawiam
Mikrofon lampowy ma swoj zasilacz, z ktorego dopiero wychodzi sygnal audio na mikser. Nie jest wymagane podawanie zasilania phantom.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- DJMONSIGNEUR
Joachim ma rację- ja jeszcze doprecyzuję- jeśli ten mic brzmi dobrze z Twoim wokalem, to jest najważniejsze- preamp to sprawa drugorzędna, I pamiętaj że tu nie ma reguły - droższy mikrofon wcale nie musi brzmieć lepiej na twoim wokalu. Jeśli chodzi o męskie głosy to polecam spróbować:
Shure Sm7 (akurat do niego potrzeby jest bardzo dobry preamp niestety, ale to killer często)
Shure KSM 44
Peluso 2247
Audio Technica 4050
Powodzenia
M
Shure Sm7 (akurat do niego potrzeby jest bardzo dobry preamp niestety, ale to killer często)
Shure KSM 44
Peluso 2247
Audio Technica 4050
Powodzenia
M
- FranekZonzel
...Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
wydaje mi sie ze chodziło Ci że dobry mikrofon zabrzmi na prawie każdym preampie?
wydaje mi sie ze chodziło Ci że dobry mikrofon zabrzmi na prawie każdym preampie?
-
......Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
...
Dziękuje bardzo wszystkim. Chodzi mi oto czy mikrofon lampowy taki jak groove tubes gt 60 lub rode k2 zabrzmi dobrze na małym mikserze yamahy mg10/2 i czy te preampy które są w tym mikserze pozwolą mi uzyskać bardzo dobry wokal. Czy też może potrzebuje dobrego preampa np. spl gold mic czy tez np tl audio proszę o odpowiedz dziękuję
...
Dziękuje bardzo wszystkim. Chodzi mi oto czy mikrofon lampowy taki jak groove tubes gt 60 lub rode k2 zabrzmi dobrze na małym mikserze yamahy mg10/2 i czy te preampy które są w tym mikserze pozwolą mi uzyskać bardzo dobry wokal. Czy też może potrzebuje dobrego preampa np. spl gold mic czy tez np tl audio proszę o odpowiedz dziękuję
-
.........Najwazniejsze jest zrodlo czyli mikrofon. Dobry preamp w polaczeniu ze slabym mikrofonem niewiele zrobi, a SŁABY mikrofon powinien zabrzmiec zarowno na lepszm jak i slabszym preampie.
...
Dziękuje bardzo wszystkim. Chodzi mi oto czy mikrofon lampowy taki jak groove tubes gt 60 lub rode k2 zabrzmi dobrze na małym mikserze yamahy mg10/2 i czy te preampy które są w tym mikserze pozwolą mi uzyskać bardzo dobry wokal. Czy też może potrzebuje dobrego preampa np. spl gold mic czy tez np tl audio proszę o odpowiedz dziękuję...
Dodam jeszcze że w tym mikserze są preampy określane przez producenta jako bardzo dobre. Ale jak wiadomo nie są to takie preampy jak np spl gold mic itd..
...
Dziękuje bardzo wszystkim. Chodzi mi oto czy mikrofon lampowy taki jak groove tubes gt 60 lub rode k2 zabrzmi dobrze na małym mikserze yamahy mg10/2 i czy te preampy które są w tym mikserze pozwolą mi uzyskać bardzo dobry wokal. Czy też może potrzebuje dobrego preampa np. spl gold mic czy tez np tl audio proszę o odpowiedz dziękuję...
Dodam jeszcze że w tym mikserze są preampy określane przez producenta jako bardzo dobre. Ale jak wiadomo nie są to takie preampy jak np spl gold mic itd..
-
......proszę o odpowiedz dziękuję...
Przeciez to proste, potrzebujesz głównie dobrego wokalu!
Jesteś aż tak naiwny, iż myślisz, że najlepsza elektronika Ci go zastąpi?
...
nie nie jestem naiwny tylko pytam czy mikrofon groove tubes gt 60 (dobra elektornika) uciągnie mi jakość swojego syganłu na( niższej elektronice) czyli mikserku mg10/2 czy potrzebuje czegoś.. lepszego niż mg10/2 aby jakość i wydajność tego mikrofonu pod względem sygnału była odpowiednia..
Przeciez to proste, potrzebujesz głównie dobrego wokalu!
Jesteś aż tak naiwny, iż myślisz, że najlepsza elektronika Ci go zastąpi?
...
nie nie jestem naiwny tylko pytam czy mikrofon groove tubes gt 60 (dobra elektornika) uciągnie mi jakość swojego syganłu na( niższej elektronice) czyli mikserku mg10/2 czy potrzebuje czegoś.. lepszego niż mg10/2 aby jakość i wydajność tego mikrofonu pod względem sygnału była odpowiednia..