Yamaha EX5 kontra CS6x

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
atlantic
Re: Yamaha EX5 kontra CS6x

Post autor: atlantic » środa 05 mar 2008, 22:06

czy ktoś z posiadaczy cs6x (której po części dotyczy ten post i na pewno zerknęli w ten temat) posiada sprawdzone linki do presetów ?

Podkreślam - nie oczekuje pomocy typu wpisz sobie w google , bo nie chodzi mi o wertowanie kilkuset adresów - ale pytam o konkretne sprawdzone adresy z których ktoś już korzystał - dziękuję.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 06 mar 2008, 07:03

...Jeśli tworzysz brzmienia wykorzystujące kilka typów syntezy to w trybie performance (multi) instrument się nie wyrabia czasami, bo ma za wolny CPU. To w zasadzie jedyna wada EX5. A objawia się to "czkawką" i "dropami". W trybie single zjawisko nie występuje.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

jutro bede miał okazje zagrac na ex5 w module , ale z tego co wiem kolega sie nie skarżył na zadne dropy , przeciez to był instrument flagowy yamahy , z takimi niedociągnieciami ?

Wymienic banku sie nie da napewno , ale moze jest specjalnie napisany bank na cs6x i tylko chciałem spytac, jesli jest to czy brzmi tak samo , bo brzmienia z cs6x mi sie podobaja jednak za ex5 przemawia sekwencer i sampler oraz polifonia .

Czy w ex5 tez przerywa dźwiek podczas zmiany brzmienia , jak to ma miejsce w cs6x ?

Pozdrawiam

PAWEŁ ...
tak dropy sie tez zdarzaja jak sie zapcha instrument danymi!I tak mozna zrobic w wielu syntezatorach cyfrowych-udalo mi sie to m.in.w an1x,jp8000 jak zaszalalem to zaczelo sie "przycinac"
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
TENOUTS

Post autor: TENOUTS » czwartek 06 mar 2008, 13:26

......czy ktoś z posiadaczy cs6x (której po części dotyczy ten post i na pewno zerknęli w ten temat) posiada sprawdzone linki do presetów ?

Podkreślam - nie oczekuje pomocy typu wpisz sobie w google , bo nie chodzi mi o wertowanie kilkuset adresów - ale pytam o konkretne sprawdzone adresy z których ktoś już korzystał - dziękuję.
...
http://www.vengeance-sound.com/eng/indexes/indexSounds.html
co prawda tylko jeden link ale za to brzmienia profesjonalne.......jak dla mnie ...
Nie ma to jak samemu ukręcić sobie ładny sound
[addsig]

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 11 mar 2008, 17:50

.........czy ktoś z posiadaczy cs6x (której po części dotyczy ten post i na pewno zerknęli w ten temat) posiada sprawdzone linki do presetów ?

...
http://www.vengeance-sound.com/eng/indexes/indexSounds.html
co prawda tylko jeden link ale za to brzmienia profesjonalne.......jak dla mnie ...
Nie ma to jak samemu ukręcić sobie ładny sound
...
To fakt, ludzie przeważnie kupują sprzęt dla możliwości, ile to nie ma oscylatorów na głos, a jakie przebiegi FX itd... A sami bazują na presetach, z rzadka dokręcając efekt, włączając portamento czy tam cuś... A największa radocha nauczyc się tworzyc własne barwy, jak nie od podstaw to na bazie jakiegoś presetu.
CS6X, jak i EX5 (Ten drugi znacznie lepiej) znakomicie się do tego nadają - a nie ma to jak bycie dumnym z własnej barwy;D

ODPOWIEDZ