...Witam Kolegów.
Mam Yamahę 01V96 V2, dokupiłem do niej kartę MY16mLan (firewire), żeby móc sobie przez firewire nagrywać wielościeżkowo, no i mam problem.
W Studio Manager wszytko jest już chyba skonfigurowane jak trzeba, wejścia i wyjścia mLana komputer SM niby widzi, ale już taki Nuendo widzi tylko wejścia MIDI mLana, ale po trackach audio na inputach ścieżek ani śladu... Mam Pro Toolsa, on też nie widzi audio, ale to jestem w stanie zrozumieć, bo mam M-Powered, a to działa tylko na M-Audio i DD...
Przestawiałem już chyba wszystko i nic. Aha, WordClock działa prawidłowo, Yamaha rozpoznaje komputer jako Mastera, sama jest ustawiona na Slave'a.
Remote też działa i moim PT MP bez problemu steruję, ale audio nie ma i już.
Macie jakiś pomysł...?

...
Mamy kilka pomyslow:l
1. Pro tools Nigdy nie zobaczy trackow z mLan, bo pracuje tylko ze swoim hardware'm, czyli, jesli jest to protools le, to tylko z hardware digidesign, jesli protools M powered, to tylko z hardware MAudio,
2. Studio manager to program do kontroli urzadzen yamaha (konsolet, klawiszy itp) przez komputer, poniewaz tak naprawde komunikuje sie przez midi, wiec instalujac go zainstalowales drivery midi do yamaha i pewnie dlatego nuendo widzi slady midi mLan
3. zeby skomunikowac audio z mLan do komputra, musisz zainstalowac sterowniki (do pobrania ze strony
www.mlancentral.com) tam jest wizard, ktory przeprowadzi Cie przez procedure wyboru sterownika do konkretnego systemu.
4. Jak juz zainstalujesz mLan driver, w prawym dolnym rogu ekranu pojawi sie ikona mLan driver, klikasz prawym, wlaczasz (ON), jak sie wlaczy, znow klikasz prawym, wlaczasz AutoConnector, i zaznaczas, ktore kanaly chcesz polaczyc pomiedzy mLan a komputerem. /jak wybrzerzesz, robisz connect i po sprawei. Pozniej mozesz uzywajac graphic patchbay obejrzec polaczenia, amieniac je itp.
5. Wlaczasz nuendo i masz mLan 16 I/O ASIO m/Lan.
6. w przypadku pc masterem word clocka mooze byc dowolne urzadzenia, w przypadku Maca - tylko komputer
7. Musisz pamietac, ze konsoleta to jedno, a "siec mLan" to drugie "urzadzenie"
8. generalnie polecam czytanie zalaczonych pdf'ow :)