Soundcraft i jego produkcja

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
aquamar
Soundcraft i jego produkcja

Post autor: aquamar » sobota 09 lut 2008, 16:52

Witam .Panowie dzis stalem przed zakupem miksera Soundcraft M12 .Sklep sprowadzil w blyskawicznym tempie z warszawy sprzecik w jeden dzien .Pzzyjechalem do sklepu patrze a pudlo otwierane badz ile razy pozaklejane tasma papierowa :/ pracownik wyciagnal sprzet w celu sprawdzenia podlaczyl ale gdy popatrzylem z bliska a oswietlenie bylo dosc skompie patrze a tam na nim tona kurzu gdy przejechalemm palcem byl bardzo wyrazny slad . Po tym wszystkim nasunelo sie pytanie w kierunku pracownikow sklepu czy owy towar jest nowy i dlaczego ja mam brac cos co jest z ekspozycji zakurzone ,w takim razie cena powinna byc obcieta .Mowie ze place i zadam towar zaplombowanego prosto od producenta a nie jakies wybrakowane.Do tego chcialem sprawdzic date produkcji tej konsoli i patrze ku mojem zdziwieniu szok a to made in China . az mnie cofło i podziekowalem.
Moje pytanie do znawcow tematu panowie czy teraz nie ma juz soundcraftow produkowanych w UK ? czy wszystko jest juz skazane na chine . Gdzie to brytyjskie brzmienie . wydaje misie ze panuje totalne zaklamanie i oszustwo. W jednym sklepie mowia ze produkt angielski a tu patrzcie .

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Soundcraft i jego produkcja

Post autor: Miłaszewski » sobota 09 lut 2008, 17:28

Dzieki temu, ze mikser zostal zaprojektowany w Wlk Brytani, a produkowany jest w Chinach stac Cie na niego, dzieki temu tez jest porzadniej wykonany.

Przykladem moze byc mikser Trident 8T - produkowany w WB oraz mikser Toft ATB produkowany w Chinach. To sa mniej wiecej takie same miksery, bazuja na podobnych ukladach wzorowanych na mikserze Trident 80B. Trident ma duze problemy z jakoscia - sporo nowych mikserow ma wady fabryczne. Na Tofta ludzie nie narzekaja i chwala lepsza jakosc wykonania.

Oba miksery kosztuja tyle samo.
[addsig]

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 09 lut 2008, 17:53

Oba miksery kosztuja tyle samo.
...
Wniosek prosty nie wszystko co CHINA to zaraz ma"trącić katastrofą"
Pozdrawiam

DCG

Post autor: DCG » sobota 09 lut 2008, 18:42

Problem tkwi nie w tym, że są tam produkowane, tylko, że z tamtąd pochodzi najwięcej podróbek. Firmy, które produkują w Chinach i mają wszystko pod surową kontrolą, nie świecą oczami za swoje produkty. SHURE, na ten przykład ma całą linię produkcyjną w Mexico, mój mixer YAMAHA 16/6FX jakimś cudem jest kanadyjski produkowany w Malezji. Niektórzy sprowadzają elektronikę z Chin, składają, gdzieś w europie i sprzedają drożej, a my się cieszymy, że UK.

aquamar

Post autor: aquamar » sobota 09 lut 2008, 19:30

Hmm czyli twierdzicie ze jakoscia i trwaloscią nie ustepuje taki mikser ? A od jak dawna soundcraft utrzymuje produkcje w chinach , orientujecie sie ? Opinia wsrod ludzi mowia ze np Mackie odkad produkowany jest na wschodzie stracil na renomie.
Czy uwazacie ze skoro towar jest z ekspozycji to sklep powinien policzyc taniej jesi sie klijent upomni o to ? To wylada tak jakby ten mikser cala polske jezdzil ,pudlo zmaltretowane na dziesiątą strone a mix zakurzony .Jak cos nie bedzie grac to zawsze jest ten czas rozruchowy zawsze mozna zwrocic do 2 tygodni bodajze .

Pine

Post autor: Pine » sobota 09 lut 2008, 19:46

Jak płacisz przeszł 3 tys za M12 to wymagałbym nowego prosto z kartonu napewno jesli nie ten sklep znajdziesz gdzies indziej w warszawie.
Co do jakosci miksera to sie nie obawiaj korzystałem z kilku mikserów różnych firm soundcraft z seri M brzmiał najlepiej.
Nie wiem jak inne modele.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

aquamar

Post autor: aquamar » sobota 09 lut 2008, 19:57

Jako ze za gotowke biore to wołają sobie po ustaleniu ceny konkurencyjnej ze za 2870 zl Soundcrafta M12.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 09 lut 2008, 20:12

Opinia wsrod ludzi mowia ze np Mackie odkad produkowany jest na wschodzie stracil na renomie.

Tzw. "ludzie" opierają swoją opinię tylko na napisie na pudełku. Czyli "Made in China" = szajs. Owszem, może tak być, ale równie dobrze może tak nie być - generalizowanie zazwyczaj jest szkodliwe.

Co innego natomiast jeżeli chodzi o stan sprzętu. Ubrudzony i zakurzony mikser sprzedawany jako nowy - dla mnie nie do przyjęcia.

Pine

Post autor: Pine » sobota 09 lut 2008, 20:15

No ważne aby mikser był w stanie dobrym
Chociaż sam fakt ze w sklepie takie numery robia to byłbym wkurzony.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

aquamar

Post autor: aquamar » sobota 09 lut 2008, 20:22

Hmm a jak byscie postąpili . Odmowili byscie tego egzemplarza i kazali wymienic na nowy ? Bo ja tak mowilem to oni bronia sie tym ze skoro na magazynie nie bylo a wzieli ze sklepu z warszawy jakiegos i do krakowa przyslali tutaj .Mowia ze skoro nie ma to sprowadzenie z zaranicy moze bardzo dlugo trwac nawet i kilka miesiecy .

ODPOWIEDZ