TC Powercore i AMD X2 - nie działa
Witam
Mam TC Powercore (PCI - MKI) i komputer stacjonarny oparty na platformie AMD X2 (Dualcore 4800, płyta Asrock, 2GB Goodram 800MHz, Win XP). Nie działa. Problemy z takim połączeniem są ogólnie znane ale zanim pozbędę się któregoś z elementów może jednak ktoś na forum zna płyte AMD X2 która działa z Powercore? Może to kwestia chipsetu? (mam nforce3).
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW
Mam TC Powercore (PCI - MKI) i komputer stacjonarny oparty na platformie AMD X2 (Dualcore 4800, płyta Asrock, 2GB Goodram 800MHz, Win XP). Nie działa. Problemy z takim połączeniem są ogólnie znane ale zanim pozbędę się któregoś z elementów może jednak ktoś na forum zna płyte AMD X2 która działa z Powercore? Może to kwestia chipsetu? (mam nforce3).
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW
- Soundscape
- Kontakt:
Re: TC Powercore i AMD X2 - nie działa
...Witam
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW...
Może być to chipset (ja mam nForce570 i też ciut kłopotów z interfejsem FireWire), ale nie słyszałem dużo o kłopotach z kartami na PCI. Pewne jest, że Asrock to Asrock i napewno bym go wymienił na Asusa czy Gigabyte-a. A na czym polega problem tak szerzej? (Czyli co znaczy nie działa - czy wogóle, czy z problemami?) Procesor AMD X2 nie ma tu dużo do powiedzenia (chyba że jest uszkodzony), są to stabilne i wydajne komponenty dzisiejszych maszyn.
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW...
Może być to chipset (ja mam nForce570 i też ciut kłopotów z interfejsem FireWire), ale nie słyszałem dużo o kłopotach z kartami na PCI. Pewne jest, że Asrock to Asrock i napewno bym go wymienił na Asusa czy Gigabyte-a. A na czym polega problem tak szerzej? (Czyli co znaczy nie działa - czy wogóle, czy z problemami?) Procesor AMD X2 nie ma tu dużo do powiedzenia (chyba że jest uszkodzony), są to stabilne i wydajne komponenty dzisiejszych maszyn.
Moze skontaktuj sie z dystrybutorem (audiostacja). Na pl.rec.muzyka.bin miales link bezp. do TC, ktory nie napawal optymizmem. A skoro producent nie daje zbytnich nadizei...

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Przyznam się, że kupując Powercore Element brałem pod uwagę sytuacji, w której może on nie odpalić na mojej konfiguracji. Posiadam AMD Opteron 165 (s. 939), który przez niektóre aplikacje jest wykrywany właśnie jako Athlon X2. Na szczęście karta sprawuje się doskonale. Nigdy nie miałem z nią problemów.
Moja płyta główna - Gigabyte GA-K8NF - jest oparta na nForce4.
Jeśli twoja płyta główna ma socket 939, to możesz zaryzykować i na początek wymienić procesor (o ile jest on przyczyną) na Opteron Dual Core . Model 165 jest taktowany na 1,8 GHz, ale bez problemu chodzi u mnie na 2,6 GHz, ponoć hardkorowcy wyciągają na nim nawet 2,9
Procesor ten można nabyć niekiedy całkiem tanio na serwisie aukcyjnym.
Z pewnością wymiana płyty głównej wyszłaby na dobre, bo jak napisał Soundscape, Asrock to tylko Asrock. Jednak na stronie TC jest informacja o braku współpracy Powercore z procesorami Athlon X2, nic natomiast nie wspomniano o chipsetach płyt głównych.
Jest coś co się nazywa AMD Optimizer. Sprawia on, że aplikacje widzą dwurdzeniowe procesory AMD jako jednordzeniowe.
Wypróbuj to, może pomoże.
Napisz co dokładnie znaczy, że "nie działa". Nie wykrywa w ogóle karty ?
Moja płyta główna - Gigabyte GA-K8NF - jest oparta na nForce4.
Jeśli twoja płyta główna ma socket 939, to możesz zaryzykować i na początek wymienić procesor (o ile jest on przyczyną) na Opteron Dual Core . Model 165 jest taktowany na 1,8 GHz, ale bez problemu chodzi u mnie na 2,6 GHz, ponoć hardkorowcy wyciągają na nim nawet 2,9

Procesor ten można nabyć niekiedy całkiem tanio na serwisie aukcyjnym.
Z pewnością wymiana płyty głównej wyszłaby na dobre, bo jak napisał Soundscape, Asrock to tylko Asrock. Jednak na stronie TC jest informacja o braku współpracy Powercore z procesorami Athlon X2, nic natomiast nie wspomniano o chipsetach płyt głównych.
Jest coś co się nazywa AMD Optimizer. Sprawia on, że aplikacje widzą dwurdzeniowe procesory AMD jako jednordzeniowe.
Wypróbuj to, może pomoże.
Napisz co dokładnie znaczy, że "nie działa". Nie wykrywa w ogóle karty ?
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
amd optimizer to sterownik ktory rozklada obciazenie procka rownomiernie(bo bywalo ze jeden leb tyral a drugi leza)l - nic wiecej nie robi
procesor nie ma tu nic do rzeczy
producent plyty rowniez a plyty asrocka mimo ze tanie to wydajne i stabilne mobasy
tu raczej czepilbym sie czipsetu i ewentualnych konfliktow sprzetowych - a wiekszosc ludzi wie ze czipsety serii 5xx sa gorsze od serrii 4
procesor nie ma tu nic do rzeczy
producent plyty rowniez a plyty asrocka mimo ze tanie to wydajne i stabilne mobasy
tu raczej czepilbym sie czipsetu i ewentualnych konfliktow sprzetowych - a wiekszosc ludzi wie ze czipsety serii 5xx sa gorsze od serrii 4
- Soundscape
- Kontakt:
tu raczej czepilbym sie czipsetu i ewentualnych konfliktow sprzetowych - a wiekszosc ludzi wie ze czipsety serii 5xx sa gorsze od serrii 4...
I to o wiele. Miałem płyte Asus AN8 na nForce 4 Ultra i nie było z niczym kłopotów. Teraz to nForce 570...Ale na szczęście nie jest najgorzej. A i tak będzie trzeba nabyć kontroler FW na chipsecie TI.
I to o wiele. Miałem płyte Asus AN8 na nForce 4 Ultra i nie było z niczym kłopotów. Teraz to nForce 570...Ale na szczęście nie jest najgorzej. A i tak będzie trzeba nabyć kontroler FW na chipsecie TI.
Karta w większości wypadków w ogóle nie startuje. Nie zawsze jest wykrywana. Jak już znalazłem slot w którym została wykryta i zainstalowałem sterowniki komputer restartował się jak szalony, nie pokazał nawet pulpitu. Raz tylko udało mi się zainstalować poprawnie sterowniki, w jednym slocie PCI podczas gdy reszta urządzeń była odłączona (oprócz karty graficznej). Wyłączona była rónież (oprócz EMU 1212M) karta dźwiękowa zintegrowana z Asrockiem więc nie wiem czy to grało ale przynajmniej wyglądało że działa. Nigdy poźniej nie powtórzyłem tego sukcesu - nawet w tej samej konfiguracji. Mam oczywiście oryginalny system więc wymiana całej platformy (na intela) raczej mnie nie pociąga. Mam natomiast szanse wymienić płyte na inną (dowolną) X2 AMD bez utraty licencji OEM Windowsa (i nie piszcie że to niemożliwe - możliwe a nie o to mi chodzi). Gdybym więc znał płyte na której działa takie połączenie wiedziałbym co robić. Mały koszt. I chyba tak właśnie zrobie. Kupie płyte jakiegoś znanego producenta na nforce4, butelke czegoś mocniejszego i zaeksperymentuje. Jak nie wyjdzie bede myślał dalej - co sprzedać
Pzdr, MW

Pzdr, MW
a nie za slaby zasilacz?
ze karta pci nie chce dzialac to przynajmniej dziwne - widac TC niezle dziadostwo zaprojektowal - nie trawie firm ktore nie potrafia swojego sprzetu przetestowac i dostosowac do wymagań rynkowych
ze karta pci nie chce dzialac to przynajmniej dziwne - widac TC niezle dziadostwo zaprojektowal - nie trawie firm ktore nie potrafia swojego sprzetu przetestowac i dostosowac do wymagań rynkowych
...Witam
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW...
A nie jest to problem zasilania szyny PCI?
Pozdro
Groover
Dzięki z góry za pomoc.
Pzdr, MW...
A nie jest to problem zasilania szyny PCI?
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
...Przyznam się, że kupując Powercore Element
ale to jest karta w wersji mkII, a problem jest z mkI
Pozdro
Groover
ale to jest karta w wersji mkII, a problem jest z mkI
Pozdro