Panasonic SV3700 - czy da radę?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Sun-ra
Panasonic SV3700 - czy da radę?

Post autor: Sun-ra » sobota 12 sty 2008, 01:37

Mam sporo kaset nagranych na starym dacie Denon dtr 2000
On niestety odszedł bezpowrotnie i tu jest problem.Na kasetach nagrane są bardzo ważne dla mnie koncerty live.Prubuję je teraz zgrac na peceta za pomocą małego sony tcd 7 i okazało się ze pojawiły się zniekształcenia,trzeszcznie typowe "cyfrowe" nie do usunięcia w programie masteringowym.I stąd pytanie czy gdybym kupił np;Panasonic sv3700 czy ewent.inny 4-ro głowicowy ,czy za jego pomocą mógłbym dokonać jakiegoś cudu?.
Darek R. jazzclub central'a
Miły jestem i fajny!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Panasonic SV3700 - czy da radę?

Post autor: JoachimK » sobota 12 sty 2008, 02:31

Prubuję je teraz zgrac na peceta za pomocą małego sony tcd 7 i okazało się ze pojawiły się zniekształcenia,trzeszcznie typowe "cyfrowe" nie do usunięcia w programie masteringowym.

Owe trzaski wynikaja ze zlego ustawienia glowicy DATa. Jesli zalozyc, ze tasmy sa technicznie OK, oraz ze zostaly nagrane na urzadzeniu o prawidlowo wyregulowanej glowicy, to po prostu musisz odtworzyc to na zestrojonym magnetofonie. Jesli natomiast sa problemy z tasma, musisz probowac na roznych maszynach DAT, az ktorys "zaskoczy" na danym utworze czy fragmencie utworu.
Inna mozliwosc, to magnetofon DAT SONY serii 7000 - rzadko spotykane bardzo drogie urzadzenia, majace jako opcja naprawianie dropow "w locie". Tego typu sprzet jest dostepny glownie w telewizji, ze wzgledu na dedykowane mozliwosci synchronizacji ze studyjnym sprzetem TV.
Mi osobiscie DAT 7030 wielokrotnie ratowal tylek w kwestii drop outs
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Sun-ra

Post autor: Sun-ra » sobota 12 sty 2008, 02:51

...Prubuję je teraz zgrac na peceta za pomocą małego sony tcd 7 i okazało się ze pojawiły się zniekształcenia,trzeszcznie typowe "cyfrowe" nie do usunięcia w programie masteringowym.

Owe trzaski wynikaja ze zlego ustawienia glowicy DATa. Jesli zalozyc, ze tasmy sa technicznie OK, oraz ze zostaly nagrane na urzadzeniu o prawidlowo wyregulowanej glowicy, to po prostu musisz odtworzyc to na zestrojonym magnetofonie. Jesli natomiast sa problemy z tasma, musisz probowac na roznych maszynach DAT, az ktorys "zaskoczy" na danym utworze czy fragmencie utworu.
Inna mozliwosc, to magnetofon DAT SONY serii 7000 - rzadko spotykane bardzo drogie urzadzenia, majace jako opcja naprawianie dropow "w locie". Tego typu sprzet jest dostepny glownie w telewizji, ze wzgledu na dedykowane mozliwosci synchronizacji ze studyjnym sprzetem TV.
Mi osobiscie DAT 7030 wielokrotnie ratowal tylek w kwestii drop outs ...
Dzieki tak właśnie myślałem że tro właśnie ustawienie głowicy powoduje te dziwne dropy.Nie bede kombinował sam z ustawieniem głowicy,dlatego szukam data najlepiej takiego w którym można by było ustawiać elektronicznie wysokośc prowadzenia tasmy,ale nie wiem czy takowe istnieją?czy ten sony da radę?
Miły jestem i fajny!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sty 2008, 03:12

Dzieki tak właśnie myślałem że tro właśnie ustawienie głowicy powoduje te dziwne dropy.Nie bede kombinował sam z ustawieniem głowicy,dlatego szukam data najlepiej takiego w którym można by było ustawiać elektronicznie wysokośc prowadzenia tasmy,ale nie wiem czy takowe istnieją?czy ten sony da radę?...

Stanowczo odradzam proby samodzelnych regulacji, wszak to nie jest regulacja jak w zwyklym magnetofonie skosu glowicy, DAT ma glowice wirujaca, jak magnetowid.
Nie wiem, czy ten Sony da rade, trzeba probowac.

Sun-ra

Post autor: Sun-ra » sobota 12 sty 2008, 03:20

Dzieki serdeczne za pomoc . Oczywiście juz dawno wyrosłemz regulowania tych urządzeń , wartość tych nagrań jest dla mnie tak duża ze muszę znaleźć rozwiazanie . Gdybyś wpadł na na pomysł jak je uratować to będę bardzo wdzięczny,i zapraszam na ucztę do siebie jak bedziesz w swinoujsciu.Darek
Miły jestem i fajny!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sty 2008, 03:28

Gdybyś wpadł na na pomysł jak je uratować to będę bardzo wdzięczny,i zapraszam na ucztę do siebie jak bedziesz w swinoujsciu.Darek ...

Mam w studio jednego 7030 i kilka roznych sztuk DAT SONY serii 2700 i 2800 i jeszcze jakies nowsze Tascam, jest wiec czym wybierac. Ale to nie jest Swinoujscie.

Sun-ra

Post autor: Sun-ra » sobota 12 sty 2008, 03:49

...Gdybyś wpadł na na pomysł jak je uratować to będę bardzo wdzięczny,i zapraszam na ucztę do siebie jak bedziesz w swinoujsciu.Darek ...

Mam w studio jednego 7030 i kilka roznych sztuk DAT SONY serii 2700 i 2800 i jeszcze jakies nowsze Tascam, jest wiec czym wybierac. Ale to nie jest Swinoujscie....
A gdzie ty?
Miły jestem i fajny!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sty 2008, 03:51

A gdzie ty?...

Roznie
A te DATy w Poznaniu

Sun-ra

Post autor: Sun-ra » sobota 12 sty 2008, 03:55

...A gdzie ty?...

Roznie
A te DATy w Poznaniu...
To tylko 356km
Czy ew.mogę ci wysłać 1 taśmę do testu?
Miły jestem i fajny!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 12 sty 2008, 04:27

Czy ew.mogę ci wysłać 1 taśmę do testu?...

Odezwij sie na priv. Kontakt znajdziesz na mojej www (kliknij w domek)

ODPOWIEDZ