Bass reflex

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Bass reflex

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 13:32

Piszesz że kolumny masz w rogach jak rozumiem na standach, między nimi biurko i przez to położenie kolumn w rogach są problemy z dudnieniem/rezonansem ... a gdyby postawić je na biurku na podstawkach o wysokości takiej aby miejsce między wooferem a gwizdkiem było na wysokości uszu ? To oddaliło by kolumny od rogów pokoju z zachowaniem ich odpowiedniej wysokości wzgl. punktu odsłuchu.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 07 gru 2007, 13:38

...Piszesz że kolumny masz w rogach jak rozumiem na standach, między nimi biurko i przez to położenie kolumn w rogach są problemy z dudnieniem/rezonansem ... a gdyby postawić je na biurku na podstawkach o wysokości takiej aby miejsce między wooferem a gwizdkiem było na wysokości uszu ? To oddaliło by kolumny od rogów pokoju z zachowaniem ich odpowiedniej wysokości wzgl. punktu odsłuchu....
Nie ma takiej możliwości ponieważ biurko jest zamałe. Sytuacja jest nawet bardziej skomplikowana jeżeli chodzi o te rogi. Ale coś się wymyśli. A miejsce miedzy wooferem a gwizdkiem mam w wysokości uszu. Postaram się coś wykombinować i jak coś z tego wyjdzie to napisze.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 07 gru 2007, 20:54

...Czy jeśli monitory mają bass reflex z przodu to można je bezkarnie dostawić tyłem do ściany?
Tak. Na to nie ma paragrafu, więc nic ci nie grozi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 07 gru 2007, 22:24

...Piszesz że kolumny masz w rogach jak rozumiem na standach, między nimi biurko i przez to położenie kolumn w rogach są problemy z dudnieniem/rezonansem ... a gdyby postawić je na biurku na podstawkach o wysokości takiej aby miejsce między wooferem a gwizdkiem było na wysokości uszu ? To oddaliło by kolumny od rogów pokoju z zachowaniem ich odpowiedniej wysokości wzgl. punktu odsłuchu....
tyle ze w takim wypadku biurko moze swoje wniesc - a jesli jest zagracone to moze byc naprawde niemilo....

juz tego typu rzeczy przetestowalem na wylot - totalna porazka

najlepiej na ciezkich standach w miare mozliwosci oczywiscie (niestety mam na regale i wszystko pienie rezonuje )

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 10 gru 2007, 08:46

......Piszesz że kolumny masz w rogach jak rozumiem na standach, między nimi biurko i przez to położenie kolumn w rogach są problemy z dudnieniem/rezonansem ... a gdyby postawić je na biurku na podstawkach o wysokości takiej aby miejsce między wooferem a gwizdkiem było na wysokości uszu ? To oddaliło by kolumny od rogów pokoju z zachowaniem ich odpowiedniej wysokości wzgl. punktu odsłuchu....
tyle ze w takim wypadku biurko moze swoje wniesc - a jesli jest zagracone to moze byc naprawde niemilo....

najlepiej na ciezkich standach w miare mozliwosci oczywiscie (niestety mam na regale i wszystko pienie rezonuje )...
Zrobiłem wężej w weekend i się troche nasłuchałem zmian. Głośniki wydostały się z rogów o jakieś 10 cm-ów w przód i stoją od siebie teraz jakieś 90-100 cm-ów. Stereo jeszce jest, dudnienie ucichło (ale pozostało) i doszło nieco głośności do górnych częstotliwości. Szczerze to mi się nawet takie brzmienie (nie licząc lekkiego dudnienia) podoba, ale jeśli mam robić miksy, to muszę poważnie zaingerować w "środowisko".

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 10 gru 2007, 09:55

.........Piszesz że kolumny masz w rogach jak rozumiem na standach, między nimi biurko i przez to położenie kolumn w rogach są problemy z dudnieniem/rezonansem ... a gdyby postawić je na biurku na podstawkach o wysokości takiej aby miejsce między wooferem a gwizdkiem było na wysokości uszu ? To oddaliło by kolumny od rogów pokoju z zachowaniem ich odpowiedniej wysokości wzgl. punktu odsłuchu....

najlepiej na ciezkich standach w miare mozliwosci oczywiscie (niestety mam na regale i wszystko pienie rezonuje )...
Zrobiłem wężej w weekend i się troche nasłuchałem zmian. Głośniki wydostały się z rogów o jakieś 10 cm-ów w przód i stoją od siebie teraz jakieś 90-100 cm-ów. Stereo jeszce jest, dudnienie ucichło (ale pozostało) i doszło nieco głośności do górnych częstotliwości. Szczerze to mi się nawet takie brzmienie (nie licząc lekkiego dudnienia) podoba, ale jeśli mam robić miksy, to muszę poważnie zaingerować w "środowisko"....
niestety :)

ODPOWIEDZ