Akai 3000xl - problem z dyskiem SCSI?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Kevin51
Re: Akai 3000xl - problem z dyskiem SCSI?

Post autor: Kevin51 » wtorek 04 gru 2007, 17:34

5. magistrala SCSI z własnym kontrolerem, z możliwością podłączenia do 6 urządzeń - np HD, PC, CD-ROM, ZIP/JAZ, MO
Drobna korekcja: 6 wolnych ID jest w CD300XL, a dwa są zajęte: na wbudowany CD-ROM i kontroler.
W s3000XL wolnych jest 7, jeden zajęty przez kontroler.

iceman

Post autor: iceman » wtorek 04 gru 2007, 18:23

...5. magistrala SCSI z własnym kontrolerem, z możliwością podłączenia do 6 urządzeń - np HD, PC, CD-ROM, ZIP/JAZ, MO
Drobna korekcja: 6 wolnych ID jest w CD300XL, a dwa są zajęte: na wbudowany CD-ROM i kontroler.
W s3000XL wolnych jest 7, jeden zajęty przez kontroler.
...

OK, ale czy da się wgrać nowy soft (2.0) na ten flash który jest fabrycznie wbydowany?
Czy ten dodatkowy Flashrom to jest orginalna konstrukcja produkowana przez akai czy są jakieś substytuty? (tak jak ram to przecież simy ze starych PC )

Awatar użytkownika
Kevin51

Post autor: Kevin51 » wtorek 04 gru 2007, 21:40

OK, ale czy da się wgrać nowy soft (2.0) na ten flash który jest fabrycznie wbydowany?
Czy ten dodatkowy Flashrom to jest orginalna konstrukcja produkowana przez akai czy są jakieś substytuty? (tak jak ram to przecież simy ze starych PC )...
Ten układ który jest wbudowany fabrycznie to nie jest pamięć flash, to eprom OT (jednokrotnego programowania).
Ja zakupiłem zwykły eprom, zaprogramowałem go firmware'm v2.0 i wymieniłem. Na szczęście jest w podstawce, więc operacja jest bezpieczna i nie trzeba niczego pruć. Faktycznie po tej operacji kontroler SCSI w PC zaczął "widzieć" mojego AKAI, a MESA zaczęła działać.
Płytki FLASHROM to patent AKAI, i nie da się niczym zastąpić, nigdzie nie widziałem też w sprzedaży. Może gdyby mieć jeden egzemplarz , można by się pokusić o odtworzenie, ale nie wiem czy warto...

iceman

Post autor: iceman » wtorek 04 gru 2007, 23:59

...OK, ale czy da się wgrać nowy soft (2.0) na ten flash który jest fabrycznie wbydowany?
Czy ten dodatkowy Flashrom to jest orginalna konstrukcja produkowana przez akai czy są jakieś substytuty? (tak jak ram to przecież simy ze starych PC )...
Ten układ który jest wbudowany fabrycznie to nie jest pamięć flash, to eprom OT (jednokrotnego programowania).
Ja zakupiłem zwykły eprom, zaprogramowałem go firmware'm v2.0 i wymieniłem. Na szczęście jest w podstawce, więc operacja jest bezpieczna i nie trzeba niczego pruć. Faktycznie po tej operacji kontroler SCSI w PC zaczął "widzieć" mojego AKAI, a MESA zaczęła działać.
Płytki FLASHROM to patent AKAI, i nie da się niczym zastąpić, nigdzie nie widziałem też w sprzedaży. Może gdyby mieć jeden egzemplarz , można by się pokusić o odtworzenie, ale nie wiem czy warto......
A jaki ma symbol ten eprom, gdzie go można kupić no i oczywiście jak zaprogramować - rozumiem że potrzebny jest do tego jakiś sprzęt? Bardzo mnie to interesuje, chętnie bym u siebie też tak zrobił. A co do tych fabrycznych kości akai to znalazłem na jakiejś niemieckiej stronie - można je kupić ale 8 MB kosztuje ponad 300 euro.....

ODPOWIEDZ