Gramofon - odsłuch i sampling

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Yashin
Gramofon - odsłuch i sampling

Post autor: Yashin » sobota 01 gru 2007, 13:55

Co tu dużo mówić:

Założenia:
* Bezawaryjność (skłaniam się ku Direct Drive, nie musi być jakiś mocny)
* Uniwersalny typ wkładki
* Ramię raczej 'S', choć to nie jest to jakiś priorytet
* Wyjście na chincze

Preamp - mikser Soundcraft Compact 4
Cena - ~300 zł (używany)

Moja propozycja: jakiś Technics na Allegro, ale wolałbym jednak poznać zdanie innym. nie chcę kupić jakiegoś szmelcu, priorytet to bezwaryjnośc :)

Pozdrawiam.
fan winylów ;)

audiophone
Kontakt:

Re: Gramofon - odsłuch i sampling

Post autor: audiophone » sobota 01 gru 2007, 16:38

moze coś ze starszych SL ?

np: sl-d2
http://www.myspace.com/audiophone

greengo

Post autor: greengo » sobota 01 gru 2007, 22:53

W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro.

Awatar użytkownika
ardżi

Post autor: ardżi » niedziela 02 gru 2007, 01:08

...W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro....
Jak najbardziej popieram :)
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)

Awatar użytkownika
ardżi

Post autor: ardżi » niedziela 02 gru 2007, 01:10

......W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro....
Jak najbardziej popieram :)
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)...
aa bym zapomniał ;) dodatkowym plusem jest to , ze mozna dostac takowe gramofoniki za naprawde smieszna cene;) wystarczy rozejrzec sie po komisach...czy tez nawet allegro itp

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 gru 2007, 09:09

aa bym zapomniał ;) dodatkowym plusem jest to , ze mozna dostac takowe gramofoniki za naprawde smieszna cene;) wystarczy rozejrzec sie po komisach...czy tez nawet allegro itp...

Jeżeli chodzi o dostępność sprzętu Unitry w Warszawie, to polecam sklep przy ulicy Brackiej. Mają prawie wszystko i niedrogo + serwis.

Awatar użytkownika
Yashin

Post autor: Yashin » poniedziałek 03 gru 2007, 17:21

Właśnie nie jestem z WWA ;) A unitry wolałbym uniknąć właśnie ze względu na dostępność serwisu i części ;)
fan winylów ;)

greengo

Post autor: greengo » poniedziałek 03 gru 2007, 20:38

...Właśnie nie jestem z WWA ;) A unitry wolałbym uniknąć właśnie ze względu na dostępność serwisu i części ;)...
A co może Ci sie popsuć w takim gramofonie??

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » wtorek 04 gru 2007, 01:08

Chcesz Technics'a to kupuj Technics'a. Sam mam SL3 używkę w świetnym stanie z allegro, z direct drivem i jestem z niego w pełni zadowolony. To lepsze wyjście niż jakiś nowy szajs w moim odczuciu albo Unitra.

ODPOWIEDZ