Akai 3000xl - problem z dyskiem SCSI?
Kupiłem właśnie taki samplerek, startuje z systemem operacyjnym 1.7 i zaraz po odpaleniu szuka dysku - pod klawiszem F7 jest napis skip ale nic się nie dzieje jak go naciskam - sampler jest zawieszony - odwiesza się dopiero jak włączę dysk scsi który z nim kupiłem - to znaczy po włączeniu dalej szuka dysku tylko że po w ciśnięciu skip przestaje i zaczyna normalnie pracować - na dysk nie da się nic nagrać ani go sformatować - próbowałem podpiąć inny dysk który chodził u mnie z s2000 ale z tamtym nie odpala wcale. Mam ze strony akai nowy soft do niego - plik exe - odpalam na kompie (system XP) i wkładam dyskietkę - on coś tam pisze ale jak tę dyskietkę wkładam do akai to przy starcie on coś sprawdza - podaje informację że dyskietka nie jest w formacie akai i on nie może jej przeczytać. Jak więc zmienić ten soft? (może to by pomogło i sampler działałby bez podpiętego dysku - tak jak powinien)
Błagam, pomóżcie!
Błagam, pomóżcie!
Re: Akai 3000xl - problem z dyskiem SCSI?
...Kupiłem właśnie taki samplerek, startuje z systemem operacyjnym 1.7 i zaraz po odpaleniu szuka dysku - pod klawiszem F7 jest napis skip ale nic się nie dzieje jak go naciskam - sampler jest zawieszony - odwiesza się dopiero jak włączę dysk scsi który z nim kupiłem - to znaczy po włączeniu dalej szuka dysku tylko że po w ciśnięciu skip przestaje i zaczyna normalnie pracować - na dysk nie da się nic nagrać ani go sformatować - próbowałem podpiąć inny dysk który chodził u mnie z s2000 ale z tamtym nie odpala wcale. Mam ze strony akai nowy soft do niego - plik exe - odpalam na kompie (system XP) i wkładam dyskietkę - on coś tam pisze ale jak tę dyskietkę wkładam do akai to przy starcie on coś sprawdza - podaje informację że dyskietka nie jest w formacie akai i on nie może jej przeczytać. Jak więc zmienić ten soft? (może to by pomogło i sampler działałby bez podpiętego dysku - tak jak powinien)
Błagam, pomóżcie!...
Standardowo AKAI 3000 przy starcie nie szuka żadnych dysków twardych, (sprawdza tylko FLOPa.)
Wygląd mi na to , że masz zainstalowany Flashrom z wgranym systemem operacyjnym ( opcja BOOT SYSTEM). Być może poprzedni właściciel tak go skonfigurował, że po restarcie samplera automatycznie z dysku pobierany był zestaw ulubionych programów, sampli itp.- funkcja AUTOLOAD 1-10.
Sprawdź czy masz FLASHROMa i co na nim jest.
Żeby "z ręki" nawiązać kontakt z dyskiem, należy z menu SAVE lub LOAD wejść w menu SCSI i wybrać numer Id Twojego drive'u. W moim CD3000XL CD-ROM ma numer 4, a swoje dyski zewnętrzne ustawiłem na 0 i 1.
Błagam, pomóżcie!...
Standardowo AKAI 3000 przy starcie nie szuka żadnych dysków twardych, (sprawdza tylko FLOPa.)
Wygląd mi na to , że masz zainstalowany Flashrom z wgranym systemem operacyjnym ( opcja BOOT SYSTEM). Być może poprzedni właściciel tak go skonfigurował, że po restarcie samplera automatycznie z dysku pobierany był zestaw ulubionych programów, sampli itp.- funkcja AUTOLOAD 1-10.
Żeby "z ręki" nawiązać kontakt z dyskiem, należy z menu SAVE lub LOAD wejść w menu SCSI i wybrać numer Id Twojego drive'u. W moim CD3000XL CD-ROM ma numer 4, a swoje dyski zewnętrzne ustawiłem na 0 i 1.
......Kupiłem właśnie taki samplerek, startuje z systemem operacyjnym 1.7 i zaraz po odpaleniu szuka dysku - pod klawiszem F7 jest napis skip ale nic się nie dzieje jak go naciskam - sampler jest zawieszony - odwiesza się dopiero jak włączę dysk scsi który z nim kupiłem - to znaczy po włączeniu dalej szuka dysku tylko że po w ciśnięciu skip przestaje i zaczyna normalnie pracować - na dysk nie da się nic nagrać ani go sformatować - próbowałem podpiąć inny dysk który chodził u mnie z s2000 ale z tamtym nie odpala wcale. Mam ze strony akai nowy soft do niego - plik exe - odpalam na kompie (system XP) i wkładam dyskietkę - on coś tam pisze ale jak tę dyskietkę wkładam do akai to przy starcie on coś sprawdza - podaje informację że dyskietka nie jest w formacie akai i on nie może jej przeczytać. Jak więc zmienić ten soft? (może to by pomogło i sampler działałby bez podpiętego dysku - tak jak powinien)
Błagam, pomóżcie!...
...
Dzięki wielkie, zdobyłem dyskietkie z systemem 2.0 i odpala po wcześniejszym wczytaniu nowego systemu. Mam natomiast kolejne pytanie:
1. Czy mogę gdzieś jeszcze kupić te pamięci FLASHROM bo sprawdzałem i nie ma zaistalowanych? Czy to są jakieś standardowe komputerowe pamięci czy dedykowane tylko akai?
2. Udało mi się podłączyć sampler do komutera i zaistalować edytor MESA - nie mam cd-romu pod scsi a chciałbym zgrać parę programów z płyt akai na dysk samplera żeby później mić do nich szybki dostęp. W MESA tego nie zrobię z tego co widzę bo tam można budować programy z wave-ów chyba że się mylę. Jeśli się nie mylę to czy jest jakiś program który zapisał by programy akai bezpośrednio na dysku scsi samlera bądź też wgrał je do samplera z którego już sam sobie na dysk przegram.
Pozdrawiam
Błagam, pomóżcie!...
...
Dzięki wielkie, zdobyłem dyskietkie z systemem 2.0 i odpala po wcześniejszym wczytaniu nowego systemu. Mam natomiast kolejne pytanie:
1. Czy mogę gdzieś jeszcze kupić te pamięci FLASHROM bo sprawdzałem i nie ma zaistalowanych? Czy to są jakieś standardowe komputerowe pamięci czy dedykowane tylko akai?
2. Udało mi się podłączyć sampler do komutera i zaistalować edytor MESA - nie mam cd-romu pod scsi a chciałbym zgrać parę programów z płyt akai na dysk samplera żeby później mić do nich szybki dostęp. W MESA tego nie zrobię z tego co widzę bo tam można budować programy z wave-ów chyba że się mylę. Jeśli się nie mylę to czy jest jakiś program który zapisał by programy akai bezpośrednio na dysku scsi samlera bądź też wgrał je do samplera z którego już sam sobie na dysk przegram.
Pozdrawiam
...czy jest jakiś program który zapisał by programy akai bezpośrednio na dysku scsi samlera bądź też wgrał je do samplera z którego już sam sobie na dysk przegram...
Już chciałem napisać, że na bank Extreme Sample Converter ale patrząc na formaty to chyba nie bardzo
. Tu pewnie konkretnie wypowie się tylko kolega WG (autor). Ale nie żałuję, że tam zajrzałem, bo akurat dziś doszły smakowite update (bo dla Samplelorda też
).
[addsig]
Już chciałem napisać, że na bank Extreme Sample Converter ale patrząc na formaty to chyba nie bardzo

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Polecam program Chicken Systems Translator, kiedyś jak zmieniałem sampler Emu na Akai to wykorzystałem go do przerzutu banów z jednego samplera na drugi.
Uwazaj tylko na opcje formatowania i tworzenia partycji na dyskach scsi. Kiedyś tak się pomyliłem i zrobiłem sobie z twardziela komputera dysk z partycjami w formacie akai. Oczywiscie, nie musze mówić, że straciłem wtedy wszystkio...
http://www.soundonsound.com/sos/Jan02/articles/chicksys.asp
Uwazaj tylko na opcje formatowania i tworzenia partycji na dyskach scsi. Kiedyś tak się pomyliłem i zrobiłem sobie z twardziela komputera dysk z partycjami w formacie akai. Oczywiscie, nie musze mówić, że straciłem wtedy wszystkio...
http://www.soundonsound.com/sos/Jan02/articles/chicksys.asp
doszły smakowite update
Ano w ESC 3.5 pojawiła się nareszcie opcja autozapętlania !
I DZIAŁA
nawet nieźle ale to zależy też od materiału wejściowego. Przykładowo na samplach ze sprzętowego Korga autoloop działa praktycznie perfekcyjnie z kolei np. na testowanych samplach z Hypersonic już z różnie pewnie przez to, że te barwy są tak strasznie rozfazowane
Na razie nie spotkałem zbyt wiele programów (bynajmniej na PC), które potrafią szukać pętli w sposób całkowicie automatyczny. Najlepsze rezultaty jednak można osiągać manipulując trochę parametrami autozapętlania co jest możliwe w ESC. jak również można wybrać dowolny obszar próbki i w tym zakresie używać autozapętlania.
Opcja jak i sam algorytm pewnie będą jeszcze udoskonalane, brakuje mi czegoś w rodzaju "kandydatów" wyszukiwania. Algorytm potrafi wyszukać wiele propozycji, ale zostawia sobie tę "potencjalnie" najlepszą.
W ESC 3.5 został rozbudowany troszkę edytor audio i jego dalsza rozbudowa będzie się też rozwijać.
Samplelord wzmacnia się z każdej wersji na wersję ostatnio w zakresie odtwarzania i kompatybilności z plikami GIG. Po wielu bojach z tym formatem
myślę nad czymś w rodzaju zrobienia emulacji GigaStudio. Dodatkowy osobny engine do samplelorda, który będzie odtwarzał gigi w trybie emulacji, to znacznie uprości przyszły development dalszych i nowych gig-ów. Ta opcja jest zostawiona dla Samplelord 2.0
Co do przesyłania plików do AKAI i E-MU. Niestety jeszcze nie teraz i ESC nie potrafi współpracować online z samplerami ale może w następnym roku coś się się ruszy w tym temacie, ciężko powiedzieć, bo na horyzoncie ciągle nowe rzeczy.
Pozdr.
Ano w ESC 3.5 pojawiła się nareszcie opcja autozapętlania !
I DZIAŁA

Na razie nie spotkałem zbyt wiele programów (bynajmniej na PC), które potrafią szukać pętli w sposób całkowicie automatyczny. Najlepsze rezultaty jednak można osiągać manipulując trochę parametrami autozapętlania co jest możliwe w ESC. jak również można wybrać dowolny obszar próbki i w tym zakresie używać autozapętlania.
Opcja jak i sam algorytm pewnie będą jeszcze udoskonalane, brakuje mi czegoś w rodzaju "kandydatów" wyszukiwania. Algorytm potrafi wyszukać wiele propozycji, ale zostawia sobie tę "potencjalnie" najlepszą.
W ESC 3.5 został rozbudowany troszkę edytor audio i jego dalsza rozbudowa będzie się też rozwijać.
Samplelord wzmacnia się z każdej wersji na wersję ostatnio w zakresie odtwarzania i kompatybilności z plikami GIG. Po wielu bojach z tym formatem

Co do przesyłania plików do AKAI i E-MU. Niestety jeszcze nie teraz i ESC nie potrafi współpracować online z samplerami ale może w następnym roku coś się się ruszy w tym temacie, ciężko powiedzieć, bo na horyzoncie ciągle nowe rzeczy.
Pozdr.
Chciałbym ponowić pytanie bo jakoś zostało pominięte a jest dla mnie ważne:
Czy mogę gdzieś jeszcze kupić te pamięci FLASHROM bo sprawdzałem i nie ma zaistalowanych? Czy to są jakieś standardowe komputerowe pamięci czy dedykowane tylko akai?
Czy mogę gdzieś jeszcze kupić te pamięci FLASHROM bo sprawdzałem i nie ma zaistalowanych? Czy to są jakieś standardowe komputerowe pamięci czy dedykowane tylko akai?
skoro masz zainstalowany system w samplerze( a nie ladujesz go z dyskietki/plyty) to masz ZAINSTALOWANE
pewnie pomylilo ci sie z ramem
zajrzyj do instukcji
zajrzyj do instukcji
...skoro masz zainstalowany system w samplerze( a nie ladujesz go z dyskietki/plyty) to masz ZAINSTALOWANE
zajrzyj do instukcji...
System 2.0 odpalam z dyskietki a jak chcę go zapisać i wybieram Flashrom to wyświetla mi informację że nie jest zainstalowany.
zajrzyj do instukcji...
System 2.0 odpalam z dyskietki a jak chcę go zapisać i wybieram Flashrom to wyświetla mi informację że nie jest zainstalowany.
......skoro masz zainstalowany system w samplerze( a nie ladujesz go z dyskietki/plyty) to masz ZAINSTALOWANE
zajrzyj do instukcji...
System 2.0 odpalam z dyskietki a jak chcę go zapisać i wybieram Flashrom to wyświetla mi informację że nie jest zainstalowany....
Gwoli wyjaśnienia: AKAI jest zorganizowany tak:
1. ma 512Kb ROM z systemem operacyjnym, (żeby było śmieszniej zajmującym drugą połowę ROMu, czyli 256Kb)
2. 2Mb RAM rozbudowywalne do 32Mb ( dwa sloty SIM 72pin)
3. dwa sloty na FLASHROMy traktowane i formatowane jak voluminy dyskowe
4. Floppy w swoim formacie, ok 1,6Mb
5. magistrala SCSI z własnym kontrolerem, z możliwością podłączenia do 6 urządzeń - np HD, PC, CD-ROM, ZIP/JAZ, MO
Do FLASHROMu (jak się go ma) można załadować - poza normalnymi dyskowymi voluminami - kopię systemu operacyjnego z własnymi, nie-defaultowymi nastawami.
zajrzyj do instukcji...
System 2.0 odpalam z dyskietki a jak chcę go zapisać i wybieram Flashrom to wyświetla mi informację że nie jest zainstalowany....
Gwoli wyjaśnienia: AKAI jest zorganizowany tak:
1. ma 512Kb ROM z systemem operacyjnym, (żeby było śmieszniej zajmującym drugą połowę ROMu, czyli 256Kb)
2. 2Mb RAM rozbudowywalne do 32Mb ( dwa sloty SIM 72pin)
3. dwa sloty na FLASHROMy traktowane i formatowane jak voluminy dyskowe
4. Floppy w swoim formacie, ok 1,6Mb
5. magistrala SCSI z własnym kontrolerem, z możliwością podłączenia do 6 urządzeń - np HD, PC, CD-ROM, ZIP/JAZ, MO
Do FLASHROMu (jak się go ma) można załadować - poza normalnymi dyskowymi voluminami - kopię systemu operacyjnego z własnymi, nie-defaultowymi nastawami.