Presonus FireStudio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Johni
Presonus FireStudio

Post autor: Johni » niedziela 18 lut 2007, 21:39

Mam pytanie czy i w jaki sposób mogę wykożystać to urządzenie jako 8 kanałowy preamp nie montując całego oprogramowania (tz miksera,pluginów,sterowników itd).Nie chce aby chodziło to jako karta ale chce mieć to jako opcja .Czyli generalnie chodzi o to czy presonus firestudio działa jako preamp po podłączeniu do prądu tak jak zwykle działa przeamp i czy mogę z out wyjśc na inną kartę muzyczną .Bardzo proszę o szybką odpowiedz-z góry dziękuję.
Gram ,śpiewam od i całe życie.

mah

Re: Presonus FireStudio

Post autor: mah » wtorek 20 lut 2007, 21:45

...Mam pytanie czy i w jaki sposób mogę wykożystać to urządzenie jako 8 kanałowy preamp nie montując całego oprogramowania (tz miksera,pluginów,sterowników itd).Nie chce aby chodziło to jako karta ale chce mieć to jako opcja .Czyli generalnie chodzi o to czy presonus firestudio działa jako preamp po podłączeniu do prądu tak jak zwykle działa przeamp i czy mogę z out wyjśc na inną kartę muzyczną .Bardzo proszę o szybką odpowiedz-z góry dziękuję....
Witam.
w przypadku urzadzenia Presonus Firepod, ktore wydaje sie bardzo podobne, wyglada to tak, że urzadzenie może działać jako osobny preamp , jednak wyjście jest tylko sumą, (czyli main out lewy , prawy). Rozwiazanie mało przydatne ale jednak jakies jest.
Może przyda Ci sie ta mała podpowiedz.
Pozdrawiam

Johni

Post autor: Johni » wtorek 20 lut 2007, 21:50

Witam.
w przypadku urzadzenia Presonus Firepod, ktore wydaje sie bardzo podobne, wyglada to tak, że urzadzenie może działać jako osobny preamp , jednak wyjście jest tylko sumą, (czyli main out lewy , prawy). Rozwiazanie mało przydatne ale jednak jakies jest.
Może przyda Ci sie ta mała podpowiedz.
Pozdrawiam...
Bardzo dziękuje -to bardzo cenna uwaga - tego bym nie przewidział-pozdro
Gram ,śpiewam od i całe życie.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 27 lis 2007, 16:11

witam.
mam swiezego presonusa firestudio.
od razu wpakowalem mu na maksa dodatkow.
czyli preamp ART DIGITAL pod spdif
ada8000 po przez adat.

no i .
jak karta jest jako Internal np 44,1 wsyzstko gra elegancko.
zarowno sygnal z DAW1-2 puszczony np na wyjscia analog 1-2, oraz sygnal z wbudowanych preampow oraz z adata i z spdif.

ale, chce aby masterem byl ART, czyli wybieram zrodlo w presonusie jako external spdif, 44.1.
u tu pojawia sie problem, sygnal z preampow slysze, z adata z spdif tez.
ale niestety sygnal z DAW, mimo ze w routerze widnieje, na mikserze tez to niesteyty w glosnikach nic nie slychac.

dodatkowo czasami przy przelaczaniu synchronizacji z wew na zew. nagle stracilem sygnal w prawym kanale na wysjcu analog 1-2.
wystraczylo poruszyc suwakiem main i wszystko wrocilo do normy.

owszem, moge sobie kupic kabel BNS i ART ustawic tez jako slave po przez zlacza WC, ale to dodatkowy kabel itd.

wiec, czy ktos jest w stanie lub wie jak zmusic do dzialania aby sygnal z DAW tez byl slyszalny przy ustawieniu external spdif ?

aha, przy external spdif nie dziala tez presonus wdm driver, i np takie rzeczy jak winamp nie dzialaja.

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 28 lis 2007, 10:54

odswiezam temat, liczac na odpowiedz i mam kolejne pytanie :D
karta dziala stabilnie, nawet wraz z EMU1212m od PCI.

i teraz mam pytanie, czy ktos probowal czegos takiego ?
1. podlaczam 16 mikrofonow do presonusa (8 preampow jego + 8 z adat)
2. 8 wybranych sciezek wypuszczam po przez adat out z presouna i wpuszczam do emu w adat in, tam w patchmixie dodaje np komrpesory, eq, poglosy i spowrotem adatem out z emu do drugiego adat-in presonusa.

mutuje te wybrane sciezki w presonusie ktore sie nagrywaja i puszczam na odlsuch tylko te przerobione przez emu :> dzieki temu nagrywam surowe dzwieki i ludziki maja na odsluchu komrpesorki itd.

pytanie tylko, czy drugie wejscie w presonusie jest widoczne w mikserze ?, bo narazie widze tylko jednejgo ADATa, i pytanie czy jak podlacze drugi adat to bedzie on tam widoczny.

karty teoretycznie zsychronizuje przez adata.

pozdrawiam i ponawiam tez poprzednie pytanie o odwarzanie dzwiekow z DAW w presonusie przy wyborze zenwetrznego zegara z spdif

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 29 lis 2007, 13:22

widze ze gadam sam ze soba :D
ale co tam.
udalo mi sie zsynchronizaowac te dwie karty czyli presonusa z EMU1212m.
tak wiec bardzo tanim kosztem mam karte 26/26 + DSP :D
wykorzsytuje 4 z 9 niezaleznych miksow w presonusie aby stworzyc dowolna paczke 8 sygnalow ktore wypuscilem wyjsciem ADATout z presonusa do ADAT-IN w EMU, Emu ustawilem na external ADAT i wszystko elegancko smiga. zero opoznienia i tak sobie ladnie dodaje kompresor/eq/poglosy i tworze wysylki w patchmix na adat_out.

teraz tylko problem z tym, aby presonus w swoim mikserze widzial drugi sygnal z ADAT2-in, narazie zabraklo mi kabli adatowskich :D wiec nie mam jak sprawdzic, jak nie pojdzie, to najwyzej puszcze sume tych zmiksowanych kanalow po przez spdif.

dodatkowo, w przypadku synchronizacji w presonus external ADAT1 o dziwo wszystko dziala, ale na SPDIF nadal nie dzialaja dzwieki z kompa.
troche dziwne ale jeszcze z tym powalcze :D

Pozdrawiam

nextaz

Post autor: nextaz » czwartek 29 lis 2007, 23:52

witam

-tak mozna korzystac z firestudio jako preamp niezalezny od kompa- jak go zainstalujesz i podlaczysz to jako ze FS ma swoja pamiec zapamieta skrosowanie sygnałów- czyli jak zrobisz ze preamp 1 wychodzi na wyjscie 1 itd to on to zapamieta po odłaczeniu firewire(tak jest domyslnie1 wejscie na 1 wyjscie itd) i tu mozna kazda kąbinacje zapamietac np preamp 1 na wyjscie adat 1 itd itp

- kanaly 9-16 adat - czyli drugi adat narazie nie jest widoczny w panelu karty (w nastepnych driverach dostepnych prawdopodobnie w styczniu ma to juz byc) jednak sygnal ponoc bez problemu wchodzi na te wejscia- jednak nie mozna go kontrolowac za pomoca miksera karty

-z doswiadczenia wiem ze najlepiej synchronizowac wszystko po BNC i robic tak aby to FS mył master`em - ma bardzo dobry zegar wiec warto - rozne urzadzenia tutaj moga kaprysic itd- tu nie ma wyjscia - trzeba wyprobowac kazdy wariant.

polecam forum presonusa tam jest sporo na te tematy
powodzenia

nextaz

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 30 lis 2007, 07:50

dzieki za odpowiedz.
z tym zegarem zrobilem dokladnie jak mowisz, FS jest masterem i wszystko smiga.
szkoda ze narazie drugi ADAT nie jest widziany w mikserze, bo przez to przy pelnym obsadzeniu wejsc np 16 kanalow, nie podlacze go tak jak chce z EMU.
ale spoko, najwyzej bede tylko 2 sygnaly wysylac do EMU np stopa i werbel na kompresor, albo sama stopa i np wokal i powrot przez spdif :>

cos wiadomo kiedy moga wyjsc najnowsze sterowniki ?

z tym zapamietywaniem, to rozumiem ze pamieta do czasu wylaczenia urzadzenia z pradu, tzn odlaczamy firewire, FS jescze wsyzstko pamieta.
ale po wylaczeniu wszystko znowu jest domyslnie, tak ?

i jeszcze jedno pytanko, czy jest jakis inny sposob aby to co wchodzi do presonusa poddac jakiejs kompresji, eq i poglosowi ? nie liczac zewnetrzengo sprzetowego kompresora ?
czy te dopalacze na firewire typu tcelectronics,duende itd umozliwiaja cos takiego ??
czy to tylko pluginy VST widziane dopiero w DAW ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 02 gru 2007, 11:04

odswiezam, gdyz wlasnie przeczytalem o nowej promocji presonusa

uzytkownicy ktorzy kupili MegaStudio Producer, FireStudio, or
FireStudio Project otrzymuja za darmo Fader Port.

tutaj sa zasady i reguly, obowiazuja one niby dla ludzi z US.
ale tez jest napisane, ze ludzie spoza US maja sie kontaktowac ze swoimi sprzedawcami.

link do PDF

link do www i reszty promocji

promocja obejmuje tych ktorzy zakupili dany sprzet od 1 pazdzirnika 2007 do 31 stycznia 2008.

czyzbym mogl otrzymac za darmo FADER PORT ? wow :D

jutro dzownie do mojego sprzedawcy :D

Pozdrawiam

nextaz

Post autor: nextaz » niedziela 02 gru 2007, 23:28

hej

mysle ze to promocja tylko na USA i tez o niej slyszalem.

FS ma swoja pamiec flash wiec jak wyłączysz z pradu nadal pamieta ustawienia!

Karty DSP to poprostu pluginy ale sprzetowo dopalane przez dodatkowe procesory na tych kartach. Najlepiej mysle łaczyc wszystkie te opcje - tzn zewnetrzne procesory i pluginy - no chyba ze mas znaprawde spore zaplecze hardware - highend.

pozdr
nextaz

ODPOWIEDZ