Kable połączeniowe i sieciowe w służbie proaudio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SHIVOO
Kontakt:
Re: Kable połączeniowe i sieciowe w służbie proaudio

Post autor: SHIVOO » czwartek 22 lis 2007, 22:30

...Jakby tu powiedzieć .Studio w ,którym gitarę podłaczają sznurem od żelaska - niema przyszłości...
Ale Stary ! Co Ty mówisz ?? Wiesz jak to "ociepla" brzmienie ?

Blekmen

Post autor: Blekmen » czwartek 22 lis 2007, 22:31

No to może Ty się podzielisz swoimi wieloletnimi doświadczeniami, w tym co i "jak dużo" wnoszą....
Zabrzmiało nieco szyderczo, ale wywołany do tablicy, odpowiem z ogromną przyjemnością.
Nieco danych do zobrazowania narzędzi badawczych:
Do połączeń monitorów APS z MOTU 828 MK2 Firewire używałem następujących kabli symetrycznych konfekcjonowanych samodzielnie przy pomocy cyny ze srebrem 4% firmy WBT. Po stronie interfejsu końcówka TRS, po stronie monitorów XLR (obie końcówki to czarne Neutriki ze złoconymi stykami)

Gotham Audio Cable GAC 2 V1 (czysta miedź beztlenowa)
Siltech SQ 28 (czyste srebro)
Van den hul The Second (węgiel w izolacji medziano-srebrnej)

Za każdym razem słychać było ewidentne różnice:
kabel miedziany: najbardziej wyrównane pasma, muzykalny, punktowy bas, ciekawa przestrzeń
kabel srebrny: dość jasny, precyzyjny, góra ostra, hirurgicznie czysta, średnica nieco zimna,bas szybki i nieźle kontrolowany.

Takich porównań robiłem bardzo dużo, również ze sprzętem wyższej klasy.
Za każdym razem słychać było różnicę. Pewne kable w ogóle nie pasowały do pewnych zestawień np.:
srebrny przewód (taki jak opisany wyżej) okazał się za ostry jako łączówka XLR- XLR pomiędzy zasilaczem lampowego Groove Tubes'a a SPL Gain Station 1 z wyłączonym Tube Gainem. Obnażyło to głos wokalisty, stał się bardzo szostki i szklisty. Najlepszy moim zdaniem okazał się kabel węglowy i często go używam.

Blekmen

Post autor: Blekmen » czwartek 22 lis 2007, 22:35

...Ja orłem z fizyki też nie jestem [...]
to chyba wszystko tłumaczy, inaczej nie pisał byś takich banialuk...
Oświeć mnie, bo nie wiem co napisałem nie tak

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 22 lis 2007, 22:41

Ale Stary ! Co Ty mówisz ? Wiesz jak to "ociepla" brzmienie ? ********************** Ale za dużo kompresji daje
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 22 lis 2007, 23:01

Oświeć mnie, bo nie wiem co napisałem nie tak...
Nie mam siły ani czasu Cię oświecać, wymagałoby to pewnie kilometrowego postu. Wikipedia i google są do dyspozycji każdego, kto chce się czegoś dowiedzieć.

Napisałeś piramidalną bzdurę o kablu, który działa jak filtr. poczytaj sobie, co to w ogóle jest filtr, jak działa i jak jest skonstruowany. i poczytaj co to jest przewodnik elektryczny i jak działa.

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » piątek 23 lis 2007, 01:17

......Tak, no właśnie, standardowo.

miłej lektury:
http://audiovoodoo.glt.pl/

O..Panowie.. z całym szacunkiem, ale na pewno nie można powiedzieć, że nie ma różnicy pomiędzy tanimi kablami a tymi porządniejszymi. Będąc gówniarzem byłem w stanie zauważyć sporą różnicę w "brzmieniu" kabla miedzianego ("Jamo, a więc nie jakis z linii telefonicznej sprzed 30 lat) a troche nowszym srebrnym. Różnice były własnie podobne do tych które zauważył kolega. Głównie środek był bardziej stonowany i kontrolowany. Podobnie jesli chodzi o interkonekty chinch w moim domowym stereo. te zrobione z jakiegoś kabla (chyba Proela i z napisem "professional" :) ) zabrzmiały wyraźnie gorzej od innych - maxymalnie krótkich interkonektów splecionych z kilkunastu żył jakiegos specyfiku (bez ekranu oczywiscie).

porównania kabli glosnikowych robiłem na stosunkowo tanim (do 1500zł) domowym sprzęcie Denona + kolumny Hendmejt :)wykonane przez mojego brata (wówczas i tak w wersji prowizorycznej).

Interkonekty porównywalem równiez na sprzecie wlasnej roboty mojego braciszka, przynajmniej teoretycznie lepszym od mojego.

Wiec jesli i tak stosunkowo tanie kable moga dużo zmienic w domu, to te jeszcze lepsze moga jeszcze wiecej zmienic w dobrym studio.
I nikt mi nie wmówi że nie mam racji.

Jeśli chodzi o sieciówki to nie testowałem, ale w teorii jestem jednak sceptykiem...

P.S. To że bogaci audiofile domy z rodzinami by posprzedawali za sprzet to rzecz faktycznie troche smieszna, ale nie widze powodu do szydzenia z ludzi, którzy zauwazaja FAKTYCZNIE ISTNIEJĄCE i WYRAŹNE róznice miedzy "brzmieniami" choćby tych głupich kabli.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 23 lis 2007, 01:38

O..Panowie.. z całym szacunkiem, ale na pewno nie można powiedzieć, że nie ma różnicy pomiędzy tanimi kablami a tymi porządniejszymi.
Z pewnością nie można tego powiedzieć - jest przecież ogromna różnica: W CENIE.

I na tym koniec.

Blekmen

Post autor: Blekmen » piątek 23 lis 2007, 07:32

...Oświeć mnie, bo nie wiem co napisałem nie tak...
Nie mam siły ani czasu Cię oświecać, wymagałoby to pewnie kilometrowego postu. Wikipedia i google są do dyspozycji każdego, kto chce się czegoś dowiedzieć.

Napisałeś piramidalną bzdurę o kablu, który działa jak filtr. poczytaj sobie, co to w ogóle jest filtr, jak działa i jak jest skonstruowany. i poczytaj co to jest przewodnik elektryczny i jak działa. ...
Możliwe, że coś pokręciłem ..., jak napisałem nie jestem fizykiem, wykorzystuje jedynie pewne patenty, działając bardziej eksperymentalnie, sprawdzam wszystko w trakcie odsłuchów

Nie obraź się MB, choć na forum jestem od niedawna, jednak czytam wypowiedzi już od dłuższego czasu, Twoje też.
Standardowa Twoja odpowiedź to wszystko można znaleść w google, bądź w forumowej przeglądarce. Wiem, że masz wiedzę, ale chyba nie potrafisz zrobić z niej użytku, bo swoimi wypowiedziami wprowadzasz więcej zamętu niż pomagasz forumowiczom.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 23 lis 2007, 07:48

kiedyś należałem również do grona kablowych sceptyków, nie wieżyłem w zbawienny wpływ kabli.

Racja - w ten zbawienny wpływ kabli trzeba mocno wierzyć, żeby usłyszeć. Potem już tylko mały krok od autosugestii do obłąkania. Biznes jest jednak bezwzględny. Tu nic nie sprzedasz. Sio.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Blekmen

Post autor: Blekmen » piątek 23 lis 2007, 08:40

Racja - w ten zbawienny wpływ kabli trzeba mocno wierzyć, żeby usłyszeć. Potem już tylko mały krok od autosugestii do obłąkania. Biznes jest jednak bezwzględny. Tu nic nie sprzedasz. Sio.
...
Nie chcę niczego sprzedawać, chciałym tylko podzielić się moimi doświadczeniami na zasadzie merytorycznej dyskusji, widać się nieda, przynajmniej z niektórymi.

ODPOWIEDZ