Juli@ i PCI-X

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Respectus
Juli@ i PCI-X

Post autor: Respectus » środa 31 paź 2007, 23:18

Niedawno zaopatrzyłem się w Julię. W instrukcji mozna się dowiedzieć, że kartę można montować też w slotach PCI-X (Express jak kto woli...). Nie ma tam jednak słowa na temat korzysci jakie daje ją zamontowanie w takim slocie. Czy ktos wie o co w tym chodzi?

Awatar użytkownika
Piotr31

Re: Juli@ i PCI-X

Post autor: Piotr31 » środa 31 paź 2007, 23:43

...Niedawno zaopatrzyłem się w Julię. W instrukcji mozna się dowiedzieć, że kartę można montować też w slotach PCI-X (Express jak kto woli...). Nie ma tam jednak słowa na temat korzysci jakie daje ją zamontowanie w takim slocie. Czy ktos wie o co w tym chodzi?...
http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI-X

Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 01 lis 2007, 01:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI-X

...
To to ja wiem bo czytałem. Czytałem też archiwum na tym forum ale nigdzie nie ma informacji jakie są realne korzyści umieszczenia akurat tej karty w slocie PCI-X. Czy bede mógł pracować z jeszcze niższą latencją np? itp? Czy ktoś pracuje z tą kartą umieszczoną w PCI-X?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 lis 2007, 06:32

raczej nie - karta nie wymaga az takich transferow po zlaczu zeby byla realna korzysc
poprostu ktos moze nie miec wolnego slotu pci

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 01 lis 2007, 19:57

...Niedawno zaopatrzyłem się w Julię. W instrukcji mozna się dowiedzieć, że kartę można montować też w slotach PCI-X (Express jak kto woli...).

uuu, błąd, PCI-X to NIE JEST PCI-Express!!
To nie ma nic wspolnego. PCI-X to 64-bitowa "długa" wersja zwykłego PCI, natomiast PCI-Express to złącze oparte na zupełnie innej koncepcji transmisja szeregowa LVDS zamiast równoległej)

(prawie) wszystkie karty PCI można wstawiać w złącza PCI-X, nie daje to jednak żadnych korzyści (po prostu PCI-X pracuje wtedy na "pół gwizdka" w trybie kompatybilności z PCI). Natomiast żadnej karty PCI nie da się wetknąć w złącze PCI-Express
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 lis 2007, 02:43

sorki fakt - pci to 33mhz...pci-x to 66 i 64 bity......

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 lis 2007, 02:43

zapomnialem dodac - zlacze typowo serwerowe

ODPOWIEDZ