M-Audio Keystation 88 Pro

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
edgar5
M-Audio Keystation 88 Pro

Post autor: edgar5 » poniedziałek 29 paź 2007, 10:59

Poszukuje złotego srodka.
Zalezy mi na czyms tanim io duzych mozliwosciach.
Przede wszystkim chce powiedziec ze klawiatury 49 klawiszy odpadaja w przedbiegach. 61 klawiszy jest dla mnie znacznym ograniczeniem w swobodzie poruszania sie po klawiaturze. Z drugiej strony poszukuje czegos co posiadaloby after touch, dynamiczna klawiature, jesli juz 88 klawiszy to w miare solidnie wykonana , wazona( ewentualnie półwazona). Wazne sa tez kontrolery , gałki, suwaki itd.

Rozwazam:

1. m-audio 88es -> do tego dokupiłbym evolution x-session(knoby itd)

2. m-audio keystation 88 pro (maxymalne naciagniecie kosztów). Tylko pytanie czy ta klawaitura ma after touch i czy mozna podłaczyc ja do magistrali usb laptopa jako jedynego zrodła zasilania.

3. rozwazam tez cme uf60 (61 klawiszy)-> after touch , knoby itd.

Prosze o pomoc w wyborze i ewentualne uwagi dotyczace wybranych instrumentów.
Tak jak mówię istotnym czynnikiem jest dla mnie cena.

Może polecicie cos innego?

TraDeus

Re: M-Audio Keystation 88 Pro

Post autor: TraDeus » poniedziałek 29 paź 2007, 12:57

...Poszukuje złotego srodka.
Przede wszystkim chce powiedziec ze klawiatury 49 klawiszy odpadaja w przedbiegach. 61 klawiszy jest dla mnie znacznym ograniczeniem w swobodzie poruszania sie po klawiaturze. Z drugiej strony poszukuje czegos co posiadaloby after touch, dynamiczna klawiature, jesli juz 88 klawiszy to w miare solidnie wykonana , wazona( ewentualnie półwazona). Wazne sa tez kontrolery , gałki, suwaki itd.

Rozwazam:

2. m-audio keystation 88 pro (maxymalne naciagniecie kosztów). Tylko pytanie czy ta klawaitura ma after touch i czy mozna podłaczyc ja do magistrali usb laptopa jako jedynego zrodła zasilania.

Może polecicie cos innego? ...
jestem posiadaczem klawiatury M-Audio Keystation Pro 88 - after touch nie ma :( zasilanie poprzez USB jako jedyne zródło zasilania - tak :)
dla mnie osobiscie ta klawiatura to prawdziwe cudo i w moim małym "home studio" sie swietnie spisuje ;)
ja ją polecam z czystego serca, chociaż wiem że zdania są podzielone.
pozdrawiam!

edgar5

Post autor: edgar5 » poniedziałek 29 paź 2007, 14:25

......Poszukuje złotego srodka.

Rozwazam:

Może polecicie cos innego? ...
jestem posiadaczem klawiatury M-Audio Keystation Pro 88 - after touch nie ma :( zasilanie poprzez USB jako jedyne zródło zasilania - tak :)
dla mnie osobiscie ta klawiatura to prawdziwe cudo i w moim małym "home studio" sie swietnie spisuje ;)
ja ją polecam z czystego serca, chociaż wiem że zdania są podzielone.
pozdrawiam!...
a co powiecie o rolandzie a33?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 29 paź 2007, 17:11

1.) naucz się ciąć posty w odpowiedziach - każdy znacznie szybciej dowie się o co Ci konkretnie chodzi,

2.) naucz się korzystać z wyszukiwarek na forum - takich tematów (całkiem obszernych) było co najmniej już kilka, ostatni całkiem niedawno,

3.) M-Audio Keystation 88 Pro ma mocno fajny system operacyjny, za to klawiaturę IHMO całkiem mechanicznie do bani, nawet dla średnio wyrobionego pianisty,

5.) zasilanie przez USB to sprawa fajna i niefajna . Niektórzy producenci (np. CME) podchodzą do tego problemu baardzo na luzie, czego efektem jest przekroczenie standardowego poboru prądu z portu USB a co powoduje dalej i w najlepszym razie jego próbkowanie, w najgorszym fajne spalenie. Przy tym zawsze lepiej mieć klawiaturę z alternatywnym zasilaczem choćby po to, aby można było z niej korzystać bez udziału kompa,

4.) staruszek już Roland A-33 ma inną (też w sumie mało ciekawą) klawiaturę, tyle, że bardziej trwałą od M-Audio. Natomiast gdzie u niego widzisz te ...kontrolery , gałki, suwaki itd...., a przynajmniej w standardowych obecnie ilościach, nie wspomnieć o USB na którym niby Ci tak zależało?

5.) nie da rady tanio i dobrze, przy tym z Twych wypowiedzi osobiście za cholerę nie wiem na czym Ci w końcu najbardziej zależy.

Może sprecyzuj je mocniej.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ