Witam,
Przy pracy z niskimi sygnałami zaczęło doskwierać mi pewne zjawisko.Otóż przy gainie rozkręconym na połowę na wejściach liniowych pojawia się dzieny szum tzn. szum wzbogacony o dźwięki
które bardzo często wydają olbrzymie komputery w amerykańskich filmach (swego rodzaju piski o losowych częstotliwościach). To samo pojawia się na wejściu w trybie mikrofonowym, nawet na dość nisko ustawionym gainie, ale nie przeszkadza mi to aż tak bardzo gdyż z trybu mikrofonowego nie kożystam. Czy może to być wina zasilacza?
Moja konfiguracja:
PIV 1,8hhz
płyta epox ep4bdae
1,5gb ram ddr266mhz
160gb HDD
zasilacz marki "M" 300W
MAYA 44 - dziwne szumy
Re: MAYA 44 - dziwne szumy
kable
zintegrowana dzwiekowka
zaklocenia w komputerze
petla mas
jakies niepotrzebne wewnetrzne polaczenia typu cdrom audio.....(te bylo najgorsze)
zintegrowana dzwiekowka
zaklocenia w komputerze
petla mas
jakies niepotrzebne wewnetrzne polaczenia typu cdrom audio.....(te bylo najgorsze)
-
zapomniałem o wyłączeniu ac97;) wyłączenie nieco pomogło natomiast na wysokich gainach trybu mikrofonowego słychać takie piskanie nadal. Jak zlikwidować zakłucenia w komputerze?
zaaplikowac karcie eran z miedzi albo stali cos na wzor ktorej karty bodajze esi
ale mocne wzmocnienie(gain) ma to do siebie ze zawsze bedzie szumial a moze i zbierac zaklocenia....sygnal z mikrofonu jest bardzo bardzo niski niestety przez co bardzo podatny na takie zjawiska
ale mocne wzmocnienie(gain) ma to do siebie ze zawsze bedzie szumial a moze i zbierac zaklocenia....sygnal z mikrofonu jest bardzo bardzo niski niestety przez co bardzo podatny na takie zjawiska
-
Preamp i tak mi się nie przydaje bo używam green mic pre DIY , cyba już wiem skąd te piski, dopiero teraz zauważyłem że maya "wisi" tuż nad niezaekranowaną kartą sieciową WiFi

-
Kup sobie dobra listwe z filtrem (ale nie przepięciowym0 koszt ok 50-70 zł i spokój podobnie miałem z laptopemi kartami na usb.
Obawiam się, że to mogą być początkowe objawy padającej karty. Akurat z tym modelem mam bardzo złe doświadczenia - psują się jak głupie. Miałem kilka sztuk i wszystkie się zepsuły tak że zaczynały stopniowo szumieć i generować zakłócenia, aż w ogóle przestały był rozpoznawalne przez system.
-
dzięki wszystkim za pomoc,
zauważyłem że mam też problemy z fantomem tak że chyba musze skontaktować sie ze sklepem w tej sprawie. czy ktoś wie czy akutech znów działa?bo tam ją kupiłem...
pozdrawiam
zauważyłem że mam też problemy z fantomem tak że chyba musze skontaktować sie ze sklepem w tej sprawie. czy ktoś wie czy akutech znów działa?bo tam ją kupiłem...
pozdrawiam