Neuman u87Ai - z jakim preampem?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
esz
Re: Neuman u87Ai - z jakim preampem?

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 19:40

Gdybym sie kierowal wypowiedziami na forum (nie tym konkretnie ale w ogole) i wydawal pieniadze rzedu $2k -3k na mikrofon, to skonczylbym tragicznie. Przyklad - Ty twierdzisz w watku obok ze C414 jest dobry do wokalu, a ja przez wiecej niz 10 lat nie skorzystalem z tego mikrofonu do rejestracji wokalu (pamietam jeden raz z koniecznosci, poza probami oczywiscie, zeby sie przekonac jak brzmi), za to lubie ten mikrofon na instrumenty.

To, że zdecydowałem się na akurat ten mic to chyba świadczy o tym, że coś o nim jednak już wiem. Braunera nigdy nie miałem okazji jeszcze "dotknąć" dlatego spytałem.
Co do AKG to miałem na myśli: AKG C414 B-ULS.
Nie wiem co chcesz od tego mikrofonu, ale akurat wokal z niego mi się podoba, a mialem okazję nagrywać już na 2 rode'ach (starym NT2 i NTK).
Dla mnie za dużo góry.
Poza tym w poście obok nie było mowy o mikrofonach wysokobudżetowych.
Każdy chyba podnosi sobie poprzeczkę, bo przecież sam wspomniałeś że od 10 lat nagrywasz i chyba jak każdy przechodziłeś jakąś ewolucję w sprzęcie. Moim zdaniem lepiej od razu zainwestować w coś co jest dobre i sprawdzone od lat (stąd Neumann), niż błądzić gdzieś w poszukiwaniu jakości w małych kwotach (co na Polskę to i tak dużo, bo sprzęt tutaj jest o wiele za drogi).

Nie wyobrazam sobie robic zakupow tak wyrafinowanego sprzetu na podstawie opowiesci. Opinie jak najbardziej, ale obowiazkowo poparte testami.

Mylisz się, na tym forum są ludzie, którzy mają już swój bagaż doświadczeń i są prawdziwymi specjalistami - mają właśne studia i robią dobre produkcje (jak np. IGS). Ja jestem laikiem jeszcze w tej dziedzinie, więc wolę przeczytać posta od kogoś kto miał z tym do czynienia niż zawyżoną specyfikację firmy, która chcę swój produkt poprostu sprzedać.

Nie, nie smieszne. Tymbardziej uwazam ze w domowym studio bardziej uniwersalny bedzie U87 (i tak twierdze od lat).

Każdy ma prawo do własnego zdania...

Co do preampów to ktoś jeszcze coś poleca pod ten mic?
"Wiem, jest jeden paten - zatyczki w audiotele - wsadź se w uszy i wyluzuj bo se rozwalisz panele..."

esz

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 19:48

zalezy co chcesz nagrywac, do rockowych rzeczy bedzie fajny, bo jest dosc "brudny", nawet przy nieduzym wysterowaniu.
Skoro kupujesz U87 to domyslam sie, ze beda to delikatne jasno brzmiace czysciutkie wokale, wiec raczej nie ten preamp
Przeciwienstwem 610 bylby Avalon 737
...

Właśnie chyba jednak obstawałbym za tym UA, bo chciałbym coś pośrodku takiego jasnego wokalu z czymś takim "brudnym". Nie wiem czy mi się to uda, ale miałem okazję słyszeć już wokal z tego avalona i jest dla mnie za "słodki" jednak. Wiem, że to kwestia wysterowania też, ale chyba jednak za bardzo taki ciepły.
Przede wszystkim potrzebuję to do rapu...

"Wiem, jest jeden paten - zatyczki w audiotele - wsadź se w uszy i wyluzuj bo se rozwalisz panele..."

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 03 wrz 2007, 00:34

Co do AKG to miałem na myśli: AKG C414 B-ULS.
Nie wiem co chcesz od tego mikrofonu, ale akurat wokal z niego mi się podoba, a mialem okazję nagrywać już na 2 rode'ach (starym NT2 i NTK).
Dla mnie za dużo góry.

Dokladnie C414 ULS mam w studio.
Jesli NTK ma dla Ciebie za duzo gory to zapomnij o U87 a juz na pewno o Brauner.

Nie wyobrazam sobie robic zakupow tak wyrafinowanego sprzetu na podstawie opowiesci. Opinie jak najbardziej, ale obowiazkowo poparte testami.

Mylisz się, na tym forum są ludzie, którzy mają już swój bagaż doświadczeń i są prawdziwymi specjalistami - mają właśne studia i robią dobre produkcje (jak np. IGS).

OK. Niech bedzie, ze sie myle, na tym koncze ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 03 wrz 2007, 00:46

......To co polecasz? Konkrety?
Myślałem akurat o UA LA-610. To zły preamp?...
zalezy co chcesz nagrywac, do rockowych rzeczy bedzie fajny, bo jest dosc "brudny", nawet przy nieduzym wysterowaniu.
Skoro kupujesz U87 to domyslam sie, ze beda to delikatne jasno brzmiace czysciutkie wokale, wiec raczej nie ten preamp
Przeciwienstwem 610 bylby Avalon 737
...

Z tym jest roznie. Rok temu na nagraniu orkiestry (duzy sklad, raczej spora praca - muz. Jan A.P. Kaczmarek) robilismy z R. Paczkowskim dosc spore omikrofonowanie korzystajac z preampow API, Studer (analogowe i seria D19) i kilku roznych UA. Oczywiscie preampy byly lekko wysterowane - przeciwienstwo nagrywania bebnow ;)
Jasne, ze Avalon bedzie do takich prac lepszy, ale akurat wtedy nie byl do dysypozycji. Niby dziwne z tymi UA, ale sie sprawdzilo.

mysz

Post autor: mysz » poniedziałek 03 wrz 2007, 02:21

Z tym jest roznie. Rok temu na nagraniu orkiestry (duzy sklad, raczej spora praca - muz. Jan A.P. Kaczmarek) robilismy z R. Paczkowskim dosc spore omikrofonowanie korzystajac z preampow API, Studer (analogowe i seria D19) i kilku roznych UA. Oczywiscie preampy byly lekko wysterowane - przeciwienstwo nagrywania bebnow ;)
Jasne, ze Avalon bedzie do takich prac lepszy, ale akurat wtedy nie byl do dysypozycji. Niby dziwne z tymi UA, ale sie sprawdzilo....
Tak czytam twoje posty i nawet się uśmiałem

esz

Post autor: esz » poniedziałek 03 wrz 2007, 02:32

Tak czytam twoje posty i nawet się uśmiałem ...

Dokładnie - momentami to nie wiem o czym kolo gada...ale spoko!

hehe - pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 wrz 2007, 08:33

Dokładnie - momentami to nie wiem o czym kolo gada...ale spoko!

hehe - pozdrawiam!...
A ja Ci radze jednak "pokonać" te 80 km i przetestować pare mikrofonów. Nie kupuj w ciemno, bo może to się źle skończyć.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 03 wrz 2007, 09:32

Tak czytam twoje posty i nawet się uśmiałem ...

Ciesze sie, ze dostarczylem z rana rozrywki

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 03 wrz 2007, 10:43

Euro 2012, Neumann U87 do 'domowego studia' do rapu - świat się kończy
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ