Yamaha Motif XS6 a Korg M3-61

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lemeszka
Yamaha Motif XS6 a Korg M3-61

Post autor: lemeszka » poniedziałek 27 sie 2007, 13:43

Witam,mam wielki dylemat i ciezko podjac decyzje:Workstations Yamaha MOTIF XS 6 czy moze KORG M 3-61 eventualnie ROLAND Fantom X6.Zalezy mi na roznorodnosci dziwiekow i dobrej jakosci ,no ale to raczej potrafia te trzy maszyny.Posiadam Cubase i Yamaha moze bardziej by pracowala razem w sekwencerze.Oczywiscie wazny jest tez sampling i szybka obsluga ,ogladajac klipy Fantoma na youtube to trwa to dosc dlugo (nieelubie,nielubie).Korg M3 mozna kupic taniej jako modul bez klawiszy i uzywac znajdujace sie juz w studio.Naprawde niewiem i licze na wasza pomoc.
MUZYKA TO MOJE ZYCIE I MUZYKA

Awatar użytkownika
elmuz1

Re: Yamaha Motif XS6 a Korg M3-61

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 27 sie 2007, 13:50

...Witam,mam wielki dylemat i ciezko podjac decyzje:Workstations Yamaha MOTIF XS 6 czy moze KORG M 3-61 eventualnie ROLAND Fantom X6.Zalezy mi na roznorodnosci dziwiekow i dobrej jakosci ,no ale to raczej potrafia te trzy maszyny.Posiadam Cubase i Yamaha moze bardziej by pracowala razem w sekwencerze.Oczywiscie wazny jest tez sampling i szybka obsluga ,ogladajac klipy Fantoma na youtube to trwa to dosc dlugo (nieelubie,nielubie).Korg M3 mozna kupic taniej jako modul bez klawiszy i uzywac znajdujace sie juz w studio.Naprawde niewiem i licze na wasza pomoc. ...
Miałem te same dylematy i wybrałem...Korga M3. Mam go od paru dni, wiec nie chcę za bardzo chwalić. W każdym razie chciałem innego brzmienia od Yamahy. Jestem bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » poniedziałek 27 sie 2007, 16:41

Witam.

M3 i XS? Dobry wybór :)

Oba są stacjami roboczymi, jednak wiele je różni.

KORG M3 jest technologicznie bardziej zaawansowany (co nie oznacza, trudniejszy w obsłudze). Posiada rewolucyjny system KARMA, który bije na łeb tradyjny arpeggiator. Dodatkowo bardzo wygodny i intuicyjny dotykowy wyświetlacz + potężny sekwencer i dużej mocy procesor efektów. Brzmienia? Pierwsza klasa - żywcem wyciągnięte z OASYSa.

YAMAHA MOTIF XS, jest ulepszoną wersją ESa. Fabryka dołożyła trochę próbek, znacznie powiększyła ilość przebiegów arpeggio i wreszcie zamontowała duży wyświetlacz 320*240. Brzmienia są bardzo fajne, jest w czym wybierać. Należy pamiętać, że XS ma wbudowany sampler (M3 również), jednak na 'dzień dobry' ani rusz z samplami - Yamaha nie dołożyła kości pamięci, tak więc szykuje się dodatkowy koszt (M3 ma w standardzie 64 MB).

Pozdrawiam, REMI
_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 27 sie 2007, 17:42

...Witam,mam wielki dylemat i ciezko podjac decyzje:Workstations Yamaha MOTIF XS 6 czy moze KORG M 3-61 eventualnie ROLAND Fantom X6...

Fantom to kawał klawisza, ale jeśli Cię stać na M3 (choćby bez klawiatury) to nawet się chwili nie zastanawiaj.
Przy tym nie wiem co znaczy Twoje "... pracowała razem w sekwencerze...". IHMO, jeśli chodzi o współpracę na zasadzie prostych komunikatów MIDI (dla ludzi), to Korg wygrywa w te klocki z owym Rolandem w przedbiegach.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 27 sie 2007, 19:58

......Witam,mam wielki dylemat i ciezko podjac decyzje:Workstations Yamaha MOTIF XS 6 czy moze KORG M 3-61 eventualnie ROLAND Fantom X6...

Fantom to kawał klawisza, ale jeśli Cię stać na M3 (choćby bez klawiatury) to nawet się chwili nie zastanawiaj.
Poza tym kupując w megamusic dostajesz polską instrukcję do korga M3 - już za parę dni ma być - oczywiście za darmo

Awatar użytkownika
lemeszka

Post autor: lemeszka » poniedziałek 27 sie 2007, 20:11

Tak wlasnie KORG M3.Mysle ze wezme wersje bez klawiatury ,narazie starczy ta co mam "49"tka a potem FATAR
Bede w czwartek w sklepie to sprawdze jeszcze KORGa i Yamahe.Myslalem ze Steinberh i Yamaha dzialaja razem to moze lepsza bedzie praca z seqencerem "total recall" ladujac projekt w cubase odrazu zaladuje nastawienie yamahy ?
MUZYKA TO MOJE ZYCIE I MUZYKA

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 27 sie 2007, 20:18

...Myslalem ze Steinberh i Yamaha dzialaja razem to moze lepsza bedzie praca z seqencerem "total recall" ladujac projekt w cubase odrazu zaladuje nastawienie yamahy?...

Coś pomylileś, już teraz zacznij czytać o MIDI, i to od podstaw.
[addsig]

Slavecky

Post autor: Slavecky » poniedziałek 27 sie 2007, 21:03

Też mam ten dylemat. Co kupić m3, tritona extreme czy xs...

Pytanie jest takie: czy Korg m3 aż tak się różni od Korga Tritona extreme? brzmieniowo to dla mnie prawie to samo, a Triton'a Extreme można juz kupic z drugiej ręki (czyt. taniej) . I czemu w Korgu M3 jest tyle niezagospodarowanych komórek pamięci??? tak, tak czytałem, że niby dla użytkownika; może Korg planuje w późniejszym terminie upgrade pustych banków... kto wie !?!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 27 sie 2007, 21:05

...może Korg planuje w późniejszym terminie upgrade pustych banków... kto wie !?!...

A na cholerę?
[addsig]

Slavecky

Post autor: Slavecky » poniedziałek 27 sie 2007, 21:24

A na cholerę?
...
bo to troche dziwne jak dla mnie, że banków pustych jest dwa razy więcej niż zapełnionych. Ja bym wolał w razie potrzeby wolał skasować parę brzmień niż mieć do "dyspozycji" dużo pustego miejsca. Poza tym nie wszyscy mają czas na tworzenie barw.

ODPOWIEDZ