...Dzieki
Czy ktoś może może mi porównać dwa mikrofony ?
Brauner VM-1 oraz Manley Reference ( nie Gold)
Dzieki, pozdrawiam
Tomek...
Witam,
Tak, zetknąłem się z obydwoma mikrofonami. Zarówno Manley jak i VM1 są mikrofonami z najwyższej półki o doskonałym brzmieniu, i trudno znaleźć jakiekolwiek słabe strony w obydwu. Są niezwykle szczegółowe i przenoszą dosłownie wszystko. Sound jest bliski, i bardzo "inspirujący", ma to "coś".
Oczywiście nie ma jednego mikrofonu do wszystkiego, w pewnych sytuacjach może sprawdzić się zupełnie inny mikrofon. Nawet dość tani i pozornie znacznie gorszy, ale np. nie przenoszący i nie eksponujący (nawet wskutek niedoskonałości technicznej) pewnych częstotliwości, któych akurat chcielibyśmy się w danym ujęciu pozbyć.
Generalnie jeśli budżet pozwala na zakup jednego mikrofonu najwyższej klasy do maksymalnie wielu zastosowań, zarówno Manley Gold, jak i VM1 są świetnym wyborem. W sensie charakteru brzmienia są w miarę zbliżone do siebie, daje się jednak zauważyć pewne subtelne różnice. Tzn. Manley będzie nieco ciemniejszy, mam też wrażenie nieco większej naturalnośći przejrzystości i otwartości góry w VM1. Słychać to zwłaszcza na szerokopasmowych źródłach dźwięku, ale również bardzo dobrze na wokalu. Na Manleyu jast jakby odrobinę mniej "przezroczyście i nie tak czysto". Z kolei jeżeli będziemy głównie nagrywać np. wokalistkę która ma bardzo jasny głos - Manley może być lepszym wyborem. Prywatnie w większości wypadków wybrałbym VM1, ale jak już mówiłem są to subtelności, i oczywiście moje subiektywne odczucia. Zarówno jeden jak i drugi mikrofon to klasa sama w sobie.
Żaden opis nie zastąpi wrażeń odsłuchowych, ale o ile wiem - VM1 można spokojnie posłuchać lub pożyczyć do testu od polskiego dystrybutora z Warszawy, Manleya prawdopopobnie zresztą też.
pozdrawiam.
[addsig]