Preamp do trąbki

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mactr
Preamp do trąbki

Post autor: mactr » czwartek 22 mar 2007, 19:11

Witam wszystkich na tym szacownym forum. Jestem tu nowy i mam swoje pierwsze pytanie, mianowicie:

W niedługim czasie zamierzam zaopatrzyć się estradowy mikrofon do trąbki, najprawdopodobniej AKG na klipsie. Z racji tego, że to pojemnościówka potrzebuje przedwzmacniacza - niestety mikser, do którego będzie podłączony nie dysponuje wejściem Phantom.
I tu rodzi się pytanie, co wybrać? Preamp uniwersalny, czy może coś bardziej dedykowanego instrumentowi dętemu? Coś do paska, czy może coś do racka?
Znalazłem takie oto zabawki:

http://www.thomann.de/gb/behringer_mic200_tube_ultragain_preamp.htm

http://www.thomann.de/gb/behringer_mic2200_ultragain_pro.htm

Dodam, że grałem już pod tymi dwoma preampami i na obu wszystko gadało ok. Więc czym się sugerować przy doborze przedwzmocnienia dla dęciaka? Jaką przewagę ma np. taki Behringer do racka nad np. kultowym SD Systems do paska?
Jeśli to może mieć znaczenie, to dodam tylko, że cały system ma być przewodowy, wykonywana muzyka to jazz, a trąba będzie chodzić pod stosunkowo mocnym sprzętem (prawie 1000 na stronę).

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

R.B.

Re: Preamp do trąbki

Post autor: R.B. » czwartek 22 mar 2007, 23:05

Polecam SD Systems nawet dla wygody i swietego spokoju w poruszaniu sie po scenie a z tymi preampami (Behringer)daj se spokój!Sam mam taki system do saksofonu na halturki - poprostu wygodne !.Kup se do tego mikrofonu jakis odbiornik i nadajnik i to wszystko np. takie cos http://muzyczny.pl/sklep/JTS
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

mactr

Post autor: mactr » czwartek 12 kwie 2007, 15:28

Wielkie dzięki za odpowiedź!

Pora na mikrofon :).

Będzie to raczej na pewno ten:

http://www.akg-acoustics.com/

I teraz pytanie:

Czym się różnią, 2 opisane niżej, modele:

C 419 PP: For hardwire applications, with standard XLR connec-tor for phantom powering.

C 419 L: With mini XLR connector for use with B 29 L battery operated power supply, MPA V L external phantom power adapter, or AKG WMS bodypack transmitters.

Czy chodzi o to, że pierwszy z nich jest przeznaczony do bezpośredniego połączenia z jakimś dowolnym preampem lub mikserem posiadającym wejście na pojemnościówkę? I ten posiada standardowy wtyk Phantom, czy tak?

Drugi z kolei jest zaopatrzony w jakiś dziwny mini-Phantom i będę mógł go połączyć z dedykowaną baterią B 29 L i dopiero później spiąć z miikserem, czy dobrze kombinuje :)?

W takim razie oba te modele różnią się tylko kablem, a ściślej mówiąc tylko wtyczką, czyż nie?

Czy jeśli kupię sobie model drugi - z małą wtyczką - w celu połączenia go z bateryjką od AKG, to czy są jakieś przejściówki dzięki którym będę mógł sobie kiedyś podłączyć ten mikrofon do normalnego miksera z normalnym, "wzmocnionym" już, wejściem Phantom?

Niby to wszystko jest napisane, ale chcę się upewnić u fachowców, bo prawdę mówiąc, w sprawach sprzętu, jestem zielony jak cholera.

Dziękuję i pozdrawiam!

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » wtorek 24 lip 2007, 15:39

Polecam SD Systems nawet dla wygody i swietego spokoju w poruszaniu sie po scenie a z tymi preampami (Behringer)daj se spokój!Sam mam taki system do saksofonu na halturki - poprostu wygodne !.Kup se do tego mikrofonu jakis odbiornik i nadajnik i to wszystko np. takie cos http://muzyczny.pl/sklep/

kolego sprawdz w słowniku jak się piesze "CHALTURKI" !!!

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 24 lip 2007, 19:23

kolego sprawdz w słowniku jak się piesze "CHALTURKI" !!!...
a ja polecam odpowiadac przy pomocy klawisza "odpowiedz wszystkim", a nie bezsensownie cytowac caly post.

a co do tych akg, to nie wiem jakie sa roznice bo nie mialem osobiscie z nimi doczynienia, ale sam mikrofon do saxu jest raczej b.dobry

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 25 lip 2007, 11:34

Czym się różnią, 2 opisane niżej, modele:

C 419 PP: For hardwire applications, with standard XLR connec-tor for phantom powering.

C 419 L: With mini XLR connector for use with B 29 L battery operated power supply, MPA V L external phantom power adapter, or AKG WMS bodypack transmitters.
------------------
Pierwszy podłącza się do normalnego miksera z phantomem.

Drugi podłącza się do pudełka z bateryjką i dopiero do miksera lub do nadajnika AKG WMS./ czyli może pracować jako bezprzewodowy./
reżyser dźwięku, rencista

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » piątek 19 paź 2007, 23:23

OdWczoraj mam WMS 40 Pro i C 519 ML
zestaw rewelacja dodęciaków POLECAM!
A najfajniejsze jest to że nadajnik i mikrofon tworzą jedna całość

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 20 paź 2007, 09:31

kolego sprawdz w słowniku jak się piesze "CHALTURKI" !!!...
cocktailmusic
a siebie czasem czytasz?

ODPOWIEDZ