Jaki sampler?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WBH-2006
Re: Jaki sampler?

Post autor: WBH-2006 » wtorek 24 lip 2007, 02:51

mpc500 ma preamp gramofonowy????czy dali spokoj??gdyby mialo to nic wiecej by nie trza bylo o ile ma tez preamo mikrofonowy jak w 4k - tam bylo wszystko .......i obsluga usb gdzie mozna bylo formatowac popsute pendrive'y..........(elektronicznie)...
Do deka i pojemnika trzebaby miec zasilacz niestety, bo w 500tce nie ma takiej opcji z zasilaniem, ale przeciez to wszystko jest w mikserze - fantom i RIAA co nie... po co w mpc jak tam sample leca w wav z cd lub winyla przez CF albo bezposrednio z mica-dynamika?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2007, 03:25

wybuch naucz sie jednego - jakikolwiek dziwek cyfrowy (takze cd) jest juz dawno zsamplowany - bo sampling to nic innego jak przetwarzanie na cyfre.........to co jest na cd robi sie z wava..........

serg

Post autor: serg » wtorek 24 lip 2007, 08:55

...najlepiej to kupic 2000xl.........

cuda w systemie niepotrzebne
jakosc reszty elementow w 1k tez nie najwyzsza(potencjometry)
2000xl ma preamp gramofonowy - ok nie za duzo ramu ale wystarczy

pozatym klasyk

jak mialbym brac cos lepszego to tylko 4k bo cala reszta to wariacje na temat 2k xl...
Popieram zdanie kolegi, znam ludzi którzy kupili MPC1000 jarali się mocno lecz po kilkau tygodniach-miesiącach pady zaczęły byś "drętwe" nie reagować tak jak powinny, potem narzekali na to że muszą się nachylać na mpc ( brak ruchomego LCD ) wkońcu sprzedali 1000 i pokupowali albo 2000XL albo 2500.

ja osobiście nie mogę się przekonać do mpc 500 i mpc 1000 jako bitmaszyny do domowego studia, mpc 500 i 1000 na scene do gry za żywo tak, do studia mi się osobiście nie widzi.

niby nowy OS do mpc1000 już daje PRAWIE takie same możliwości co 2500 ale PRAWIE robi wielką różnicę ;)
wolał bym dozbierać do 2500, przynajmniej mam normlanych rozmiarów bit maszynę :D

pozdrawiam :)

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 24 lip 2007, 09:29

...wybuch naucz sie jednego - jakikolwiek dziwek cyfrowy (takze cd) jest juz dawno zsamplowany - bo sampling to nic innego jak przetwarzanie na cyfre.........to co jest na cd robi sie z wava.............

Zbynia pojęcie sampling już dawno straciło swoją pierwotną formę... czyli próbkowanie A/C

teraz określa sie mianem edytora(???) do którego wciskasz wavy aiff wma mp3 ogg(i inne gowna) i wycinasz kawałek(próbke)...

zresztą spór nie warty świeczki...
rozumiesz...

a co do mpc500 to tez nie umie sie przekonac... moze zalety to te wymiary... hm gdyby ktos mi podrzucił na testy to moze dziwnym trafem był bym takim miłośnikiem tego jak wybuch ale jak na dzien dzisiejszy to odpada...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » wtorek 24 lip 2007, 10:00

a co do mpc500 to tez nie umie sie przekonac... moze zalety to te wymiary... hm gdyby ktos mi podrzucił na testy to moze dziwnym trafem był bym takim miłośnikiem tego jak wybuch ale jak na dzien dzisiejszy to odpada......

Nie oszukujmy się - u nas ten model może się sprzedać w kilku sztukach, ze względu na relatywnie niską cenę w porównaniu do większych braci.

Rzeczywitość wygląda tak że to co inni kupują na zachodzie by się pobawić w robienie beatów jadąc metrem, do szkicu kawałka, by później wrócić do domu i wykończenia na większej mpc'tce lub komputerze - u nas służyłoby jako jedyny sprzęt tego typu.

No chyba że ktoś ma więcej kasy, bo przecież są też ludzie zamożniejsi w naszym kraju, ale do nich nie należą raczej "ziomy" zaczynające przygodę z muzyką w wieku powiedzmy 18-20 lat.

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » wtorek 24 lip 2007, 13:55

......wybuch naucz sie jednego - jakikolwiek dziwek cyfrowy (takze cd) jest juz dawno zsamplowany - bo sampling to nic innego jak przetwarzanie na cyfre.........to co jest na cd robi sie z wava.............
Zbynia pojęcie sampling już dawno straciło swoją pierwotną formę... czyli próbkowanie A/C

teraz określa sie mianem edytora(???) do którego wciskasz wavy aiff wma mp3 ogg(i inne gowna) i wycinasz kawałek(próbke)...

Dokladnie, jako sampling (probkowanie) mam na mysli ciecie WAV'ow nawet na milisekundowe kawaleczki w sofcie Cool Edit (prosciutko i przyjemnie) czy tez w edytorze MPC np. wyciecie stopy z czyjegos gotowego utworu i pozniejsze przypisanie tego dzwieku do pada albo klawisza przy jednoczesnym ksztaltowaniu dzwieku filtrami i FX'ami (programowanie) Konwersja z WAV do audio CD i odwrotnie jest wedlug mojej wiedzy bezstratna, jesli chodzi o jakosc (przynajmniej w tak slyszalnym stopniu jak z WAV do MP3)

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 24 lip 2007, 14:22

Konwersja z WAV do audio CD i odwrotnie jest wedlug mojej wiedzy

audio CD to nic innego jak WAV z próbkowaniem 44.1kHz w rozdzielczości 16bit.

[coś gdzies kiedyś obilo mi sie zę mają powstać(powstaly) odtwarzacze/audioCD z wieksza czestotliwoscia probkowania i z powiekszona rozdzielczoscia...<= tak na marginesie]
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
coffeeSounds
Kontakt:

Post autor: coffeeSounds » środa 25 lip 2007, 23:00

dobra - ja to widze tak :)
coby nie bylo ze sie nie znam na temacie (a chodzilo mi tylko o zasugerowanie sprzetu :))
mam numarka pt-01
laptopka zoptymalizowanego pod audio tez mam
karte dzw i kontroler midi (oba na usb :)) tez juz troche czasu mam

jestem juz przenosny - kursujac miedzy polska a anglia moj 'gear' miesci sie w jednej torbie praktycznie (+ ciuuchy ;))

500tka mi podchodzi jesli chodzi o mozliwosci bo:
- dziala
- jest samplerem o sporych mozliwosciach
- robie wszystko na sluch, wiec nie boje sie wyswietlacza
- jako narzedzie do samplingu i wstepnej aranzacji nadaje sie naprawde dobrze
- dalszy proces tworzenia utworu - czyli dokladniejszy miks, ew dodatkowe efekty (bardziejsza kompresja, eq czy co tam) juz bym wykonywal na kompie po zgraniu wszystkiego z mpc

"duze" mpc mnie nie interesuja w zasadzie - albo piekielnie drogie (nie zamierzam brac kredytu :)) a uzywane niestety jakos do mnie nie przemawiaja - a zuzywajace sie pady w 1000 to prawdziwa plaga i nie chce byc 'tym pechowcem'

a o upgradzie ramu wiem - wsytarczy 'zwykly' laptopowy ram :)

pozdrawiam wszystkich
(WBH - maila napisze jakos niedlugo - nie moge sie ogarnac przez prace ostatnio)
"my knots get blown in vinyl spots"

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 26 lip 2007, 00:31

mam numarka pt-01

I jak się spisuje? Jesteś zadowolony z niego? Rozumiem że zarówno do diggingu jak i sampli?

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 00:52

...mam numarka pt-01
I jak się spisuje? Jesteś zadowolony z niego? Rozumiem że zarówno do diggingu jak i sampli? ...
No, no... portable - przydalby mi sie taki! A skrecze daje rade zapodac z niego? Do MPC500 lajtowo ladujesz 6 akumulatorkow (albo z zasilacza 12V na chacie), wgrywasz WAV'y z karty CF (wiecej jak 128MB naprawde nie trzeba) i lecisz, bajka-zajawka

ODPOWIEDZ