...Jeśli chodzi o rejestracje to są połączone ze soba prze FireWire zaś by uzyskać monitoring z 828 (bo z HD idzie sygnał do kolumn) to połączenie wykonane jest aktualnie przez ADAT(bo normalnie mam tam podłączony preamp, a monitoring wtedy realizowany jest przez wejście analogowe HD i main out 828). Wiem że może to troche przekombinowane ale jeśli nie masz zamiaru bawić sie w software monitoring to nie ma innej alternatywy. Po prostu oprogramowanie MOTU nie pozwala na nic innego (rozmowa z przedstawicielem Motu na tegorocznych targach we Frankfurcie).
...
no własnie , skonfigurowalismy Motu dokładnie tak samo , poniewaz Logic 7.XX widzi jedna karte albo drugą . natomiast w windows wszystko działa poprawnie , poniewaz nie wybierasz sterowników karty , jak to jest w Macu , ale ASIO , a w ASIO widoczne sa wszystkie In/Out
Brzęczące MOTU
- Miłaszewski
Re: Brzęczące MOTU
no własnie , skonfigurowalismy Motu dokładnie tak samo , poniewaz Logic 7.XX widzi jedna karte albo drugą . natomiast w windows wszystko działa poprawnie , poniewaz nie wybierasz sterowników karty , jak to jest w Macu , ale ASIO , a w ASIO widoczne sa wszystkie In/Out ...
Nigdy tego nie probowalem, ale z tego co wiem to Core Audio pozwala wlasnie na kombinowanie wielu interfejsow w jeden. Nie wiem jak, nigdy tego nie robilem, ale zdecydowanie pamietam ze przeczytalem kiedys o tym, ze wlasnie taka zalete ma core audio...
[addsig]
Nigdy tego nie probowalem, ale z tego co wiem to Core Audio pozwala wlasnie na kombinowanie wielu interfejsow w jeden. Nie wiem jak, nigdy tego nie robilem, ale zdecydowanie pamietam ze przeczytalem kiedys o tym, ze wlasnie taka zalete ma core audio...
[addsig]
...
My przerobilismy wszystkie mozliwosci , Logic 7 widział obydwie karty , ale zezwalał na prace tylko jednej ... takze wydaje mi sie to głupie bo przeciez jest wyraznie napisane ze mozna rozszerzac karty o nastepne urzadzenia MOTU , bez sesu było by korzystanie z łacza ADAT , tak to mozna rozszerzyc Motu o wszystko co ma ADAT.
Chyba sie nie zrozumieliśmy. Pod MAC można scalić jakie karty sie chce (Applications>Untilites>Audio MIDI Setup> przy pomocy Agregate Device. (Nie muszą to też być karty tej samej firmy- teoretycznie, bo jeszcze nie chciało mi się tego sprawdzać.) Działa bez problemu. Logic widzi wszystkie wejścia i wyjścia wszystkich kart- tylko trzeba w ustawieniach te "sterowniki" wybrać. A to co opisywałem powyżej to chodzi o sam monitoring. Na PC jest inaczej ale też działa bez problemu.
[addsig]
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
...Chyba sie nie zrozumieliśmy. Pod MAC można scalić jakie karty sie chce (Applications>Untilites>Audio MIDI Setup> przy pomocy Agregate Device. (Nie muszą to też być karty tej samej firmy- teoretycznie, bo jeszcze nie chciało mi się tego sprawdzać.) Działa bez problemu. Logic widzi wszystkie wejścia i wyjścia wszystkich kart- tylko trzeba w ustawieniach te "sterowniki" wybrać. A to co opisywałem powyżej to chodzi o sam monitoring. Na PC jest inaczej ale też działa bez problemu.
...
co masz na mysli mowiac monitorig ?
Ok... juz sie pogubiłem .
mamy 828Mk2 i 896 Hd ,i chciałbym aby LOGIC 7 ( MAC ) widział wszystkie wejscia i wyjscia . obu kart w tym samym czasie . tak jak jest to w przypadku jedenj karty . łaczac oba urzadzenia przez Firewire . Co nalezy zrobic ?
...
co masz na mysli mowiac monitorig ?
Ok... juz sie pogubiłem .
mamy 828Mk2 i 896 Hd ,i chciałbym aby LOGIC 7 ( MAC ) widział wszystkie wejscia i wyjscia . obu kart w tym samym czasie . tak jak jest to w przypadku jedenj karty . łaczac oba urzadzenia przez Firewire . Co nalezy zrobic ?
no widze , ze temat rozwinal sie znakomicie, pozwole sie jeszcze tylko wtracic z pytaniem, czy wymieniac brzeczace motu , czy takie buczenie nie ma wplywu na dzwiek, przetworniki , etc. Mi osobiscie nie przeszkadza, ale jesli ma przeszkadzac w realizacji czegokolwiek, to w ogole nie ma o tym mowy.
Co do łączenia to wszystko opisałem jak wyżej. Zaś jeśli chodzi o monitoring to jest to podstawowa kwestia podczas nagrywania. Chodzi o to by grająca osoba słysza co gra(nagrywa). I są na to dwa sposoby:
- słyszy co gra dzięki oprogramowaniu karty(w naszym przypadku CueMix) które zapewnia przygotowanie 4 oddzielnych miksów z opóźnieniem 4ms ;
-słyszy co gra przy użyciu sekwensera rejestrującego(w naszym przypadku Logic) tyle że opóźnienie(czyli latencja-to pojęcie już było szeroko omawiane na forum) jest zależne od tego jaki bufor zadamy programowi;
Jak niesposób się niedomyśleć chcąc zapewnić odpowiednie warunki grającemu dąży się do jak najmniejszej owej wartości.
Tyle na temat monitoringu.
[addsig]
- słyszy co gra dzięki oprogramowaniu karty(w naszym przypadku CueMix) które zapewnia przygotowanie 4 oddzielnych miksów z opóźnieniem 4ms ;
-słyszy co gra przy użyciu sekwensera rejestrującego(w naszym przypadku Logic) tyle że opóźnienie(czyli latencja-to pojęcie już było szeroko omawiane na forum) jest zależne od tego jaki bufor zadamy programowi;
Jak niesposób się niedomyśleć chcąc zapewnić odpowiednie warunki grającemu dąży się do jak najmniejszej owej wartości.
Tyle na temat monitoringu.
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024