Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
soya - Posty:13
Synchronizacja 1212m i MOTU
autor: soya » poniedziałek 04 cze 2007, 22:16
Witam. Przyszło mi popracować na wyjeździe (nie swój sprzęt) no i jest kłopot.
Zanim przedstawię problem, chciałbym jedynie stwierdzić (subiektywnie) - kochane RME

Ale do rzeczy.
Mam do dyspozycji MOTU 926HD i E-mu 1212m. Chciałby dołożyć do 8pre z MOTU jeszcze dwa kanały z zewnętrznego preampu przez przetwornik A/D w E-mu i wysłać do MOTU przez ADAT. Kwestia synchronizacji. Ustawiam e-mu na external, MOTU na internal i zdawało by się że jest ok, ale co do tego pewności nie mam? Dlaczego? Bo jakiekolwiek manipulacje w hoście (Nuendo) dają natychmiastową reakcję na wskaźnikach MOTU, zaś okienko Sync w PatchMixie pokazuje ciągle to samo. Zmiany bez hosta, w samym MOTU również przynoszą zmiany na wskaźnikach - E-mu jak zamurowane. Czy ktoś kto użytkuje w/w E-mu 1212m może coś poradzić ew potwierdzić, że te typy tak mają. A może ja coś robię nie teges. Jeszcze raz dla pewności:
zew.preamp --> e-mu, adat out --> adat in MOTU -->host
Pozdrawiam Soya
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » poniedziałek 04 cze 2007, 22:42
external ustawione na adat???
w opcjach optyk ustawiony na adat???
-
autor: soya » poniedziałek 04 cze 2007, 22:54
...external ustawione na adat???
w opcjach optyk ustawiony na adat???...
Nie mam teraz sprzętu przed sobą ale ustawienia są następujące:
Motu - Clock source: internal, optical input: adat, optical output: adat
E-mu - Sessions setings/system: External source ADAT Jakoś tak. Z innego źródła polecono mi ustawić w MOTU na Optical ADAT. Jutro spróbuję.
-
matiz
-
Kontakt:
autor: matiz » poniedziałek 04 cze 2007, 23:12
Motu - Clock source: internal, optical input: adat, optical output: adat
E-mu - Sessions setings/system: External source ADAT Jakoś tak.
Przeciez wychodzisz z emu a wchodzisz na motu, tak? To powinno byc "odwrotnie".
Z innego źródła polecono mi ustawić w MOTU na Optical ADAT. Jutro spróbuję.
No i dobrze. Masterem musi byc emu, a wlasciwie to masterem musi byc preamp z s/pdifem. Emu musi byc slave po s/pdifie i wysylac zegar na adata, motu musi brac zegar z adata. Wszystko ok, ale nie wiem, czy emu moze byc slave po s/pdifie i jednoczesnie wysylac zegar na adata

-
devil
autor: devil » poniedziałek 04 cze 2007, 23:22
Wszystko ok, ale nie wiem, czy emu moze byc slave po s/pdifie i jednoczesnie wysylac zegar na adata

...
jak najbardziej moze, ja w ten sposob podlaczam do EMU1212m ada8000 + ART Digital (spdif).
masterem jest ART na spdif, emu bieze sygnal external spdif, i potem kablem z emu (adat out) do ada8000 (adat in) wysylam synchronizace i ada ustawiam na slave. no i potem oczywiscie adat out z ADA do adat-IN do EMU i wsyzstko smiga, do tego podlaczam jeszcze jeden preamp analogowo, no ale wiadomo, ze tutaj "cale szczescie" synchronizacja niepotrzebna :>
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-
autor: Zbynia » wtorek 05 cze 2007, 02:00
dokladnie tak - i wszystko dziala bez klopotu - tez dawalem spdifem do emu a z emu szlo dalej do cyfrowego mikserka i na koniec lapal to program
gdybys mial wordclocka do emu to wtedy master ustawiasz co ci pasuje(bo niektore preampy moga przyjac zegar z zewnatrz)
-
Zrobiłem odwrotnie i w zasadzie działa. Pomijam całą zawiłość patchmixa e-mu i jego wady (żeby zmienić częstotliwość np z 44,1 na 88,2 trzeba otwierać nową sesję). Mam jeszcze jeden dylemat. Czy po nagraniu w projekcie np. garów z użyciem e-mu (e-mu taktuje motu) przejść do nagrywania pozostałych instrumentów już z użyciem tylko Motu taktującego wewnętrznym zegarem (internal)?
-
matiz
-
Kontakt:
Zrobiłem odwrotnie i w zasadzie działa.
Tylko czasem strzeli, ale kto by sie przejmowal
Czy po nagraniu w projekcie np. garów z użyciem e-mu (e-mu taktuje motu) przejść do nagrywania pozostałych instrumentów już z użyciem tylko Motu taktującego wewnętrznym zegarem (internal)?
Mysle, ze wszystko jedno. Jezeli sie obawiasz o roznice w czestotliwosci zegara (czyli predkosci odtwarzania), to raczej spoko. Nie wiek, kto ma lepszy zegar, ale tak czy inaczej lepiej mniej kabli i polaczen niz wiecej.
-
skoro i tak masz emu to niech rzadzi.....