Usunięcie przydźwięku gitary

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
deeptomasz
Usunięcie przydźwięku gitary

Post autor: deeptomasz » niedziela 03 cze 2007, 08:28

zaobserwowałem w mojej gitarze delikatny przydźwięk którego na czystym brzmieniu prawie nie słychać, jednak sie potęguje gdywłącze przester. jest jakaś możliwość usunięcia tego przy pomocy jakiegos prostego układu elektronicznego? ja używam bramki szumów i to pomaga gdy nie gram ale jak zagram jakiś dzwiek przzydzwiek znowu sie pojawia niestety...
Mogłby mi ktoś moze coś doradzic?

Zbynia

Re: Usunięcie przydźwięku gitary

Post autor: Zbynia » niedziela 03 cze 2007, 12:38

a to przester na lampie??moze lampe wymienic czas...

Awatar użytkownika
deeptomasz

Post autor: deeptomasz » niedziela 03 cze 2007, 15:38

nie nie. tutaj jest problem z gitarą. chociaż niby masa jest dobrze zlutowana. ale chodzi mi poprostu o to żeby skombinowac jakieś urządzenie które mogłoby usunąć ten przydźwięk.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » niedziela 03 cze 2007, 16:38

...nie nie. tutaj jest problem z gitarą. chociaż niby masa jest dobrze zlutowana. ale chodzi mi poprostu o to żeby skombinowac jakieś urządzenie które mogłoby usunąć ten przydźwięk. ...
Czy przydźwięk znika, gdy dotykasz wtyczki kabla gitarowego, albo metalowych elementów pieca? Jeśli tak, to polecam poprowadzić masę od gniazda wejściowego instrumentu do mostka.
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
deeptomasz

Post autor: deeptomasz » niedziela 03 cze 2007, 23:10

znaczy tak... jak dotykam mostka to troche zanika ale nie całkowicie

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » poniedziałek 04 cze 2007, 10:24

Jeśli masz pick-up'y typu "single" (np. Stratocaster) to normalne. Możesz to zminimalizować podłączając piec do uziemionego gniazdka (dobrze uziemionego - nie chodzi o zerowanie!). Jeśli dużo grasz na przesterach, zainteresuj się singlami "noiseless". Bramka brzmi fatalnie ....

dominiq

Post autor: dominiq » poniedziałek 04 cze 2007, 11:09

...zaobserwowałem w mojej gitarze delikatny przydźwięk którego na czystym brzmieniu prawie nie słychać, jednak sie potęguje gdywłącze przester. jest jakaś możliwość usunięcia tego przy pomocy jakiegos prostego układu elektronicznego? ja używam bramki szumów i to pomaga gdy nie gram ale jak zagram jakiś dzwiek przzydzwiek znowu sie pojawia niestety...
Mogłby mi ktoś moze coś doradzic?...
To najprawdopodobniej wina gitary, brak uziemienia.
Poza tym jeśli pickupy to single, to przydźwięk jest naturalną sprawą.
Najpierw jednak sprawdziłbym czy gitara jest odpowiednio ekranowana.

Awatar użytkownika
deeptomasz

Post autor: deeptomasz » poniedziałek 04 cze 2007, 17:14

a właściwie to chyba będzie to, bo przydzwięk pojawia sie tylko w tych konfiguracjach przystawek w których jest używany singiel albo tylko jedna cewka humbuckera. ale i tak będe musiał jeszcze dokłądnie posprawdzać mase bo w konfiguracji gdy gra sam humbucker tez jest delikatny przydźwięk (a mam nowiutkiego Dimarzio Evo 2 wiec to chyba nie jego wina)

Awatar użytkownika
pikus

Post autor: pikus » poniedziałek 04 cze 2007, 17:30

...a właściwie to chyba będzie to, bo przydzwięk pojawia sie tylko w tych konfiguracjach przystawek w których jest używany singiel albo tylko jedna cewka humbuckera. ale i tak będe musiał jeszcze dokłądnie posprawdzać mase bo w konfiguracji gdy gra sam humbucker tez jest delikatny przydźwięk (a mam nowiutkiego Dimarzio Evo 2 wiec to chyba nie jego wina)...
To sprawdź masę tak jak Ci zalecają a do tego posprawdzaj kable.
Kable potrafią narobić największego zamieszania. Szczególnie te kiepskiej jakości. Bradzo prosto to sprawdzić

pzdr

ODPOWIEDZ