Sprzęt do wokalu
-
Witam.
Mam zamiar zakupic sprzęt do domowego nagrywania wokalu - rap.
planuje kupic sprzęt i dręczy mnie jedno pytanie - kupic pojemnosciówke i preampa i karte dźw. czy poprostu lepszą karte z preampem na 48V??
Budżet jakim dysponuje to ok 1k zł, z tym że część gotówki chciałbym przeznaczyc na "narożnik" ala kabinka. niechce budowac kabiny bo sie niewyrobie finansowo;] chciałbym zaaranżować jakoś akustycznie ten "kącik".
dzięki z góey za sugestie
pozdrawiam
Mam zamiar zakupic sprzęt do domowego nagrywania wokalu - rap.
planuje kupic sprzęt i dręczy mnie jedno pytanie - kupic pojemnosciówke i preampa i karte dźw. czy poprostu lepszą karte z preampem na 48V??
Budżet jakim dysponuje to ok 1k zł, z tym że część gotówki chciałbym przeznaczyc na "narożnik" ala kabinka. niechce budowac kabiny bo sie niewyrobie finansowo;] chciałbym zaaranżować jakoś akustycznie ten "kącik".
dzięki z góey za sugestie
pozdrawiam
Re: Sprzęt do wokalu
Troche mało masz tej kasy... Poniżej masz totalne minimum do przyzwoitego nagrania wokalu:
1. Studio Project B1 - ok. 450zł
2. E-mu 0404 - ok. 400zł
3. Behringer MIC100 Tube - ok. 220zł
Do tego jakis pop-filtr, który sobie wykonasz z pończochy i jakis statyw mikrofonowy.
1. Studio Project B1 - ok. 450zł
2. E-mu 0404 - ok. 400zł
3. Behringer MIC100 Tube - ok. 220zł
Do tego jakis pop-filtr, który sobie wykonasz z pończochy i jakis statyw mikrofonowy.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
tfu tfu nigdy zadnycvh behringerow mic 100 ani 200........
juz lepiej poszukaj ultravoice 2496 plus nawet xfi z wejsciem spdif...(pewnie panel)
juz lepiej poszukaj ultravoice 2496 plus nawet xfi z wejsciem spdif...(pewnie panel)
-
A jak sie ma jakość preampa mikrofonowego wbudowanego w karte maya 44?? potrzebny jest koniecznie zewnętrzny preamp czy ten wbudowany "da rade"?? mikrofon to bedzie najprawdopodobniej studio project b1. statyw tez dokupie a popfilter mam prawie zrobiony tylko niewiem ile warstw tej pończoszki zamontowac??
Tylko uwazaj i kupuj ze żródła, które daje pewną gwarancję na 24 miesiące. Ostatnio słychać duzo głosów o usterkowości tych mikrofonów. Chyba chinczycy zaczynają oszczędzać na częściach.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
...A jak sie ma jakość preampa mikrofonowego wbudowanego w karte maya 44?? potrzebny jest koniecznie zewnętrzny preamp czy ten wbudowany "da rade"?? mikrofon to bedzie najprawdopodobniej studio project b1. statyw tez dokupie a popfilter mam prawie zrobiony tylko niewiem ile warstw tej pończoszki zamontowac??...
Napewno dobry preamp ma znaczenie, ale jak masz kupić byle co to lepiej wykorzystaj ten fantom w karcie, też mam podobny dylemat i myśle że wpięcie byle czego w tor tylko pogorszy sprawę(dodatkowe szumy i zniekształcenia). A tak przetworniki w tej karcie są niezłej jakości i myślę że to dobre rozwiązanie, a kupienie preampu np behringera za 300-400zł
nic nie da a raczej w tym przypadku może zaszkodzić. Z tego co napisałeś do nagrywania RAPu i HIP HOPU taki zestaw jest bardzo dobry, a jesli chodzi o pop'a to w zestawach mikrofonami są wiatrochrony które również spełniają taką rolę, aprzy okazji(taka moja opinia) nieco blokuja różne szumy np. wiatraki z komputera, ale jak nie masz problemy z szumai i takimi tam, to zrób pop bloker a warstwy sam dobierz metodą prób i błędów, ale myślę że ze 3 powinny wystarczyć chociaż przy tego typu muzyce głoski wybuchowe są dość silne
Napewno dobry preamp ma znaczenie, ale jak masz kupić byle co to lepiej wykorzystaj ten fantom w karcie, też mam podobny dylemat i myśle że wpięcie byle czego w tor tylko pogorszy sprawę(dodatkowe szumy i zniekształcenia). A tak przetworniki w tej karcie są niezłej jakości i myślę że to dobre rozwiązanie, a kupienie preampu np behringera za 300-400zł
nic nie da a raczej w tym przypadku może zaszkodzić. Z tego co napisałeś do nagrywania RAPu i HIP HOPU taki zestaw jest bardzo dobry, a jesli chodzi o pop'a to w zestawach mikrofonami są wiatrochrony które również spełniają taką rolę, aprzy okazji(taka moja opinia) nieco blokuja różne szumy np. wiatraki z komputera, ale jak nie masz problemy z szumai i takimi tam, to zrób pop bloker a warstwy sam dobierz metodą prób i błędów, ale myślę że ze 3 powinny wystarczyć chociaż przy tego typu muzyce głoski wybuchowe są dość silne
-
Co myślicie o tej ofercie??
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/ dodają kosz antywibr. i "wiatrochron":)
a propos tematu chyba pozostane przy tej karcie maya 44 tylko mam jeden problem a mianowicie w preampach zewnętrznych znajduje się takię urządzonko jak limiter... jak z przesterowaniem sygnału poradzic sobie bez preampa?? czy maya ma taki limiter softwerowy czy hard?? jak wiadomo takie majki lubia byc czułe a mój kumpel ma raczej donośny głos do tego dość niski:)
pozdrawiam
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/ dodają kosz antywibr. i "wiatrochron":)
a propos tematu chyba pozostane przy tej karcie maya 44 tylko mam jeden problem a mianowicie w preampach zewnętrznych znajduje się takię urządzonko jak limiter... jak z przesterowaniem sygnału poradzic sobie bez preampa?? czy maya ma taki limiter softwerowy czy hard?? jak wiadomo takie majki lubia byc czułe a mój kumpel ma raczej donośny głos do tego dość niski:)
pozdrawiam
...Co myślicie o tej ofercie??
Ja mam uprzedzenia co do produktów tej firmy...tak jak niektórzy z tego forum
Ja mam uprzedzenia co do produktów tej firmy...tak jak niektórzy z tego forum

To proste, ustawiasz poziom sygnału we na takim poziomie abys w żaden sposób go nie przesterował. Ja z kolei nie mam zaufania do preampów zamontowanych na kartach. Jesli miałbym wybierać miedzy preampem na karcie a np takim mic 100 behringera to zdecydowanie behringer.
-
hmmm teraz to juz totalnie niewiem co robic:)
powiedzmy ze zaufam preampowi na karcie...
macie jakiślepszy mikrofon na myśli od tego beringera?? oczywiscie w tym przedziale cenowym??
powiedzmy ze zaufam preampowi na karcie...
macie jakiślepszy mikrofon na myśli od tego beringera?? oczywiscie w tym przedziale cenowym??