Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
preceli
Re: Klawiatury - Yamaha S90ES czy Korg TR88?
autor: preceli » czwartek 31 maja 2007, 16:37
...Wg mnie Balanced i Graded to 2 przeciwstawne określenia - balanced znaczy tyle co ważona jednakowo (dla całego zakresu). Określenie "graded" oznacza zaś stopniowo ważona w zakresie klawiatury...
Też tak myślałem (bo to byłoby logiczne), okazało się jednak, że nie miałem racji

.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
ksnd - Posty:57
autor: ksnd » czwartek 31 maja 2007, 16:44
...S90ES ma "cięższą" klawiature, właśnie z tą wolniejsza reakcją. Ale nie da sie ukryc że czuje się profesjonalna klawiaturę. W czuciu bardziej przypomina fortepianową.
W Tr88 klawiatura jest lżejsza i ma szybszą reakcje. Natomiast bardziej trąci plastikiem i na pewno to niższa klasa od S90ES.
Miałem przyjemność grana na obu przez parę godzin.
Pozdrawiam...
Dzięki wielkie, O to mi chodziło!
Zastanawia mnie tylko jak rozumieć owe spowolnienie reakcji : czy zauważalne jest spowolnienie gry (a tym samym np. niemożność ponowienia tego samego klawisza z odpowiednią prędkością) czy tylko wzmaga się wrażenie że klawiatura "pływa"? Prestiż nie ma dla mnie w sumie znaczenia, liczy się efektywność i precyzja. Oczywiście przesadzam trochę z wymaganiami biorąc pod uwagę że potrzebuję klawiatury uniwersalnej (aczkolwiek bardziej w kierunku pianina). Dlatego otwarty jestem na opinie.
Pozdrawiam,
Krzysiek