APS Aeon - czy ktoś już ma?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
chris
Re: APS Aeon - czy ktoś już ma?

Post autor: chris » wtorek 29 maja 2007, 10:44

...ja mam 5m na 2m

przy wezszej scianie ustawione - za mocno mi basily i panroamki sie nie zgadzaly

postwaione przy szerszej ( czyli juz mam tylko metr do sciany za plecami od łba )- jest duuuuuuuuuuuzo lepiej

ale mam w A7 membrany 6,5 cala i kolumna gabarytowo nieduza

Osobiscie na Twoim miejscu nie kupowalbym takich gigantow do tego pokoiku - juz te 6,5 cala to dla mojego pokoju nieco za duzo - 8 cali wrecz sobie nie wyobrazam...
podobno f-ma ta ma zrobic mniejsze monitory - moze warto poczekac?

Mam zdjete basy o 2db

Pzdr...
No i wlasnie tu mam problem. Czesc osob twierdzi, ze lepiej rozstawic monitory na wezszej scianie a czesc osob, ze na szerszej.
Wiem-najlepiej sprawdzic sobie samemu ale jest szkopol:
Mam mozliwosc zakupienia TLC Pro AMS-1 za kuszaca cene.
Wydedukowalem, ze APS Aeon'y to blizniacza konstrukcja (wiec sie tu podpialem, do tego watku).
Nie kupie sobie w ciemno TLC Pro AMS-1 zeby poprobowac czy lepiej szerzej czy weziej.
Jesli szerzej je ustawic to moge kupic, ale jesli weziej to nie wiem czy nie bedzie za ciasno (panorama, przestrzen itp...)
A jak lepszym rozstawem jest wezsza sciana to musze szukac malych monitorow. Chyba

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 29 maja 2007, 10:55

gdyby ta wezsza sciana w Twoim czy moim wypadku miala 3m to bez watpienia ustawienie na wezszej byloby lepsz.

Ale jesli sa to tylko dwa metry, a:

miedzy kolumnami (w sensie miedzy kopulkami wysokotonowymi) masz 1,2-1,5 m - - to od krawedzi monitorow do scian jest juz tylko po 15-20cm.

wiadomo ze w takim pokoju jak Twoj czy moj te kolumny stoja tez w rogach

TLC sa wieksze niz moje ADAM, wiec te odleglosci moga byc mniejsze

w moim przypadku z tylu, za kolumnami byly jeszcze rozne przestrzenie - za lewa okno, a za praw rury grzewcze w rogu pokoju

i tak do kupy byla kupa :(

teraz mam na szrszej scianie, za kolumnami i tak troche miedzy nimi a monitorem mam pianki rozpraszajace, i to samo - w przypadku glosniejszego sluchania za plecami w punktach pierwszego odbicia - i jest duuuuuzo lepiej, choc oczywiscie nie idealnie.

I tak te maluchy dziekwow przy glosniejszym sluchaniu (a liniow to przeciez czlek slyszy od ok. 83 db) nie "mieszcza" sie w pokoju.

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » wtorek 29 maja 2007, 11:28

...gdyby ta wezsza sciana w Twoim czy moim wypadku miala 3m to bez watpienia ustawienie na wezszej byloby lepsz.

Ale jesli sa to tylko dwa metry, a:

miedzy kolumnami (w sensie miedzy kopulkami wysokotonowymi) masz 1,2-1,5 m - - to od krawedzi monitorow do scian jest juz tylko po 15-20cm.

wiadomo ze w takim pokoju jak Twoj czy moj te kolumny stoja tez w rogach

TLC sa wieksze niz moje ADAM, wiec te odleglosci moga byc mniejsze

w moim przypadku z tylu, za kolumnami byly jeszcze rozne przestrzenie - za lewa okno, a za praw rury grzewcze w rogu pokoju

i tak do kupy byla kupa :(

teraz mam na szrszej scianie, za kolumnami i tak troche miedzy nimi a monitorem mam pianki rozpraszajace, i to samo - w przypadku glosniejszego sluchania za plecami w punktach pierwszego odbicia - i jest duuuuuzo lepiej, choc oczywiscie nie idealnie.

I tak te maluchy dziekwow przy glosniejszym sluchaniu (a liniow to przeciez czlek slyszy od ok. 83 db) nie "mieszcza" sie w pokoju.

...
Czyli, krotko mowiac - moge w/g Ciebie kupic te TLC Pro AMS-1 i postawic je na szerszej scianie. Dobrze kumam?

Myslalem tez o tych, ktore masz Ty. No ale skoro piszesz, ze so za duze na wezsza sciane

A jesli na mniejszej scianie to raczej np.Msp5, Krk v4, genelec 8030, albo jeszce cos innego...tak???

Nie pytam (zeby bylo jasne), jakiej firmy monitory mam kupic, ale jakich rozmiarow do mego pomieszczenia i jak je ustawic.
To drugie juz mi wyjasniles - na szerszej scianie
A to pierwsze? Jakich rozmiarow?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 29 maja 2007, 11:41

jakby nie ustawiac TLC prawdopodobnie (!!!!) sa zbyt duze do Twojego pomieszczenia.

Pisze Tobie z praktyki swojej, totez nie chce wypowiadac sadów waznych dla wszystkich odsluchów :( i nie oczekuj ze wezme odpowiedzalnosc za Twoja decyzje.

Sugerowalbym np. Yamahe Ns10 lub odsluchy aktywne z bass-reflex z przodu, a tazke niezbyt wielkie gaabrytowo z glosnikiem niskotonowym nie wiekszym niz 6-6,5 cala.Podkreslam - SUGERUJE :)

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » wtorek 29 maja 2007, 12:27

Cały bajer polega na tym, że niektóre monitory trzeba nieźle rozkręcić żeby wydobyły z siebie to co najlepsze, inne nawet przy przykręconych gałkach grają dobrze... Pyatnie do której grupy należą te Aeony... Ogólnie powinniśmy korzystać z jak najlepszego sprzętu i nigdy na MSP5 czy nawet MSP7 nie usłyszysz tyle co na Aeon-ach choćby ze względu na ich fizyczną budowe (średnicę membrany). Yamaha nie zejdzie tak nisko jak ASP pytanie czy jest ci to niezbędne...
Producent

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » wtorek 29 maja 2007, 12:27

Cały bajer polega na tym, że niektóre monitory trzeba nieźle rozkręcić żeby wydobyły z siebie to co najlepsze, inne nawet przy przykręconych gałkach grają dobrze... Pyatnie do której grupy należą te Aeony... Ogólnie powinniśmy korzystać z jak najlepszego sprzętu i nigdy na MSP5 czy nawet MSP7 nie usłyszysz tyle co na Aeon-ach choćby ze względu na ich fizyczną budowe (średnicę membrany). Yamaha nie zejdzie tak nisko jak ASP pytanie czy jest ci to niezbędne...
Producent

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » wtorek 29 maja 2007, 21:48

Dzieki grembo , rozumiem SUGERUJESZ

Te dwie ostatnie wypowiedzi wyjasnily mi nieco.
Co do schodzenia w dol (do kaslab)- to zalezy od zlecenia.
Jak robie do tv to nie ma znaczenia bo i tak nie bedzie slychac.
Ale jak w teatrze rezyser zazyczyl sobie zeby "gralo w bebechach" to
juz musialem kombinowac z analizatorem. Wolal bym to slyszec

w bebechach

Czyli kupic jakies mniejsze. Ok.
A czy jest sens kupowac jakis sub? (caly czas mowimy o moim malym pomieszczeniu i nie wspominamy o markach)

supersonic

Post autor: supersonic » środa 30 maja 2007, 16:13

Jedno w lepszych miejsc na bass traps.

bass traps
Inżynier dźwięku, kompozytor. Przedsiębiorca.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » środa 30 maja 2007, 17:10

...Jedno w lepszych miejsc na bass traps.

bass traps...
Nie ma jak to podbić do inego tematu

A przykład, który podałeś to prywatna adaptacja Ethana jednego z pomieszczeń...
Producent

supersonic

Post autor: supersonic » czwartek 31 maja 2007, 10:08

Nie ma jak to podbić do inego tematu

A przykład, który podałeś to prywatna adaptacja Ethana jednego z pomieszczeń......

Jeżeli ktoś jest w pobliżu Poznania to mogą wskoczyć do APS i sobie osłuchać Aeonów w ich pokoju odsłuchowym który też jest korygowany podobnymi ustrojami. Mogą nawet sobie zmiksować jakiś kawałek i potem ocenić swoją pracę w samochodowym radiu
Inżynier dźwięku, kompozytor. Przedsiębiorca.

ODPOWIEDZ