MOTU 828 mkII - USB vs FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Peta
Re: MOTU 828 mkII - USB vs FireWire

Post autor: Peta » wtorek 22 maja 2007, 21:58

...

Posiadam kartę MOTU 828mkII FireWire i zastanawiam się dlaczego u Ciebie minimalna latencja to 256 sampli !?!?
Może masz jakieś stare stery ? U mnie wygląda to tak:

32, 64, 128, 256, 384, 512 ..., ... aż do 8192 sampli

Na FW zaliczyłem kilka "blue screen-ów" ponad rok temu na starych sterach.
Po update wszystko zaiwania jak motorek.

...

A ja żałowałem wydać 200Ł więcej i mam USB z min 256 próbek ;).

A poważniej to chyba tak ma być, też mnie to zdziwiło bo poprzednio w taniej Hercules 16/12FW mogłem też startować od 64 próbki a tu taka firma i trochę nie tak. Inna sprawa że i tak mi Liquid Mix dokłada swoje opóźnienie więc jakoś to przeżyje ;)

...
buforem sie nie sugeruj każde FW dorzuca ok 4 ms a usb chyba nie sciagnij sobie test latencji http://centrance.com/products/ltu/

artur_g

Post autor: artur_g » wtorek 22 maja 2007, 23:36

Przygód z motu ciąg dalszy. Zainstalowałem sterowniki w wersji 3.6.7.4 problem ciągle jest ten sam czyli niebieskie ekrany z tym samym błędem(ostatnio po wciśnięciu STOP(spacja) w abletonie).
Co ciekawe w najnowszej wersji sterowników nie można zmienić latencji na mniejszą niż 512 próbek(!). ASIO Latency Test Utility wywala: "The driver request ASIO restet" i otwiera MOTU Audio Console. Kiedy zwiększe bufor na 768 widze tylko:
'Measuring... Please wait' i program stoi (mam na myśli ASIO LTU).

O samej latencji: 44.1/512próbek daje:

'Measurement results: 1625 samples / 36.85 ms'

Jeśli chodzi o odtwarzanie stereo to chyba wbudowana karta z asio4all daje lepsze rezultaty.

Kartę kupiłem nową, mam ją kilka dni...i wiecie co? Chyba już znalazłem rozwiązanie ;)...
... a skoro już mam zamiar ją oddać to moje pytanie brzmi
jak pracują karty firewire z urządzeniami typu Powercore, Liquid Mix?
W gre wchodzą podobne cenowo UltraLite ew. FA/UA-101 czy ktoś ma może doświadczenie z taką konfiguracją(czyli np Ultralite+LM)?

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 23 maja 2007, 02:14

... a skoro już mam zamiar ją oddać to moje pytanie brzmi
jak pracują karty firewire z urządzeniami typu Powercore, Liquid Mix?
W gre wchodzą podobne cenowo UltraLite ew. FA/UA-101 czy ktoś ma może doświadczenie z taką konfiguracją(czyli np Ultralite+LM)?

+++++++++++++++++++++++++

ja mam 828Mk2 FW & UAD-1 , absolutnie zero problemow, niedawno miałem nawet 2 X UAD. kompletnie bez kłopotów ,mysle ze u Ciebie to nie problem MOTU a raczej złacza USB , jesli korzystasz z tego w KOMPIE to od razu mowie zapomnij . POdobne problemy maja uzytkownicy VIRUSA TI a to jeszcze jest na na USB-1 , ale wielu kupuje odzielne karty PCI - z portami USB i jest dramatyczna poprawa , sprawdz jeszcze długosc kabla USB , jesli jest dłuzszy niz 2 m , moga takze byc problemy.

Awatar użytkownika
Konieczko

Post autor: Konieczko » środa 20 cze 2007, 01:49

Witam widze ze nie tylko ja miałem problemy z 828 mk2 USB .
Około miesiac temu zakupiłem w pewnym sklepie Internetowym Motu 828 Mk2 USB , od samego poczatku była jazda z tym klockiem , kilka krotnie pokazał sie niebieski ekran , ogolnie dropił i bardzo duza latencja , myslałem ze to wina kontrolera USB . zakupiłem nowy PCI , wiele nie pomogło kompletna porazka. Oddałem wiec to urzadzenie i kupiłem wersje FireWire , zupełnie inna bajka , teraz 828 działa stabilnie latencja nawet 32 sample 8 wyjsc 24 slady i wszystko działa pieknie , bez zajakniecia .
WŁATCY MÓCH RULES

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 20 cze 2007, 11:54

Jest kilka kart pracujacych na USB , jednak jak pokazuje zycie to łącze nie do konca sie sprawdza przy zastosowaniach z dzwiekiem ,

ODPOWIEDZ