sE Electronics Z5600A a Rode K2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Gradzio
sE Electronics Z5600A a Rode K2

Post autor: Gradzio » sobota 19 maja 2007, 19:23

Witam wszystkich.

Zamierzam kupić mikrofon pjemnościowy, lampowy do studia pod Dwukanałowy przedwzmacniacz mikrofonowo - instrumentalny "SPL Gold Mike MK2" Rozważam pomiedzy sE Electronics Z5600A, a Rode K2, które oscylują w cenie 2.500,- zł.
Mam do wydania 3.000,- zł

Jeśli ktoś ma doświadczenie z taką konfiguracją tych że mikrofonów, a tego typu Beamplifierem jaki podałem to proszę o radę. Względnie jakie kolwiek inne sugestie będą mile widziane.

Za pomoc BARDZO DZIĘKUJE.
Zajmuje się realizacją dźwięku, komponowaniem, śpiewaniem oraz pisaniem tekstów.

Davi

Re: sE Electronics Z5600A a Rode K2

Post autor: Davi » niedziela 20 maja 2007, 04:01

a do czego glownie chcialbys go uzywac ? rozumiem, ze raczej do wszystkiego ? a moze tylko do wokalu ? pomysl dodatkowo nad mikrofonem > Violet Dolly i AKG Solid Tube... ? nie koniecznie musisz kupowac lampowy mikrofon , przeciez SPL ma lampe , po jednej na kanale :) ma takze mozliwosc wyboru pomiedzy iloscia lamy a tranzystorem ( konstrukcja hybrydowa ) .... fajny i uniewersalny takze jest AKG C414 no i bylbym zapomnial....Groove Tubes GT60 Tube ..... chodzby nawet :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 21 maja 2007, 02:22

rode ma plynna regulacje charakterystyki kierunkowej, a SE 8 stopniowa
dlatego wolalbym rode
[addsig]

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » poniedziałek 21 maja 2007, 15:58

W tej cenie jest jeszcze Rode NTK, z którego trochę korzystałem - dość fajny, choć jasny (nie każdy wokal na tym wyjdzie fajnie). Dobrze wyszła gitara akustyczna.

Awatar użytkownika
Misiorro

Post autor: Misiorro » wtorek 22 maja 2007, 15:55

Połowicznie na temat. Posiadam Rode K2 i mogę powiedzieć o nim same dobre słowa. W swojej cenie bardzo uniwersalny sprzęt. Po jakimś czasie wymieniłem lampę na Telefunkena i dźwięk stał bardziej aksamitny, szczegółowy, trudno to opisać. Co nie znaczy, że wyjściowa lampa była słaba, wręcz przeciwnie. Btw, też mam lampowy preamp i połączenie lampa-lampa daje radę.
[addsig]
Survival w RP

Gradzio

Post autor: Gradzio » środa 23 maja 2007, 14:33

...W tej cenie jest jeszcze Rode NTK, z którego trochę korzystałem - dość fajny, choć jasny (nie każdy wokal na tym wyjdzie fajnie). Dobrze wyszła gitara akustyczna.
...
Co do Rode NTK to słyszałem opinie, że właśnie gitara akustyczna na tym mikrofonie wychodzi w swoim brzmieniu za bardzo bzycząco, a co za tym idzie nie bardzo się nadaje do tego typu rejestracji, ale co do wokalu jest dobry. Jednak Twoja opinia skłania mnie do większej analizy pod tym kątem i rzeczywistego przekonania się :) Pozdrawiam i dziękuje
Zajmuje się realizacją dźwięku, komponowaniem, śpiewaniem oraz pisaniem tekstów.

Gradzio

Post autor: Gradzio » środa 23 maja 2007, 14:47

...a do czego glownie chcialbys go uzywac ? rozumiem, ze raczej do wszystkiego ? a moze tylko do wokalu ? pomysl dodatkowo nad mikrofonem > Violet Dolly i AKG Solid Tube... ? nie koniecznie musisz kupowac lampowy mikrofon , przeciez SPL ma lampe , po jednej na kanale :) ma takze mozliwosc wyboru pomiedzy iloscia lamy a tranzystorem ( konstrukcja hybrydowa ) .... fajny i uniewersalny takze jest AKG C414 no i bylbym zapomnial....Groove Tubes GT60 Tube ..... chodzby nawet :) pozdrawiam...
Mam jak gdyby dwie koncepcje na formowanie własnego zaplecza sprzętowego, a wygląda to tak że, pierwszy kupie mikrofon z przeznaczeniem do wokalu, a w późniejszym czasie rozwinę o dodatkowe 2 parowane stereofoniczne mikrofony do instrumentów co jest bardziej rozwojową koncepcją. Druga opcja to taka, że kupie mikrofon w pewnym stopniu wyważony nadający się i do wokalu i do instrumentów, co jednak obawiam się że wpłynie na dobre brzmienie poprzez uniwersalność. Bo wiadomo, że czasem jak coś jest do wszystkiego to tak jak by było do niczego :) Pozdrawiam również.

monser

Post autor: monser » środa 04 lip 2007, 15:00

......a do czego glownie chcialbys go uzywac ? rozumiem, ze raczej do wszystkiego ? a moze tylko do wokalu ? pomysl dodatkowo nad mikrofonem > Violet Dolly i AKG Solid Tube... ? nie koniecznie musisz kupowac lampowy mikrofon , przeciez SPL ma lampe , po jednej na kanale :) ma takze mozliwosc wyboru pomiedzy iloscia lamy a tranzystorem ( konstrukcja hybrydowa ) .... fajny i uniewersalny takze jest AKG C414 no i bylbym zapomnial....Groove Tubes GT60 Tube ..... chodzby nawet :) pozdrawiam...
Mam jak gdyby dwie koncepcje na formowanie własnego zaplecza sprzętowego, a wygląda to tak że, pierwszy kupie mikrofon z przeznaczeniem do wokalu, a w późniejszym czasie rozwinę o dodatkowe 2 parowane stereofoniczne mikrofony do instrumentów co jest bardziej rozwojową koncepcją. Druga opcja to taka, że kupie mikrofon w pewnym stopniu wyważony nadający się i do wokalu i do instrumentów, co jednak obawiam się że wpłynie na dobre brzmienie poprzez uniwersalność. Bo wiadomo, że czasem jak coś jest do wszystkiego to tak jak by było do niczego :) Pozdrawiam również....
CZESĆ
WŁAŚNIE ROBIE PRZYMIARKĘ DO KUPNA MIKROFONU SE Z5600A ,
PROSZĘ O INFO JAK RADZI SOBIE Z GÓRNYMI REJESTRAMI WOKALU- NA PRZYKŁAD GDY DOŁY SĄ ŁADNE , ŚRODKI ŁADNE A GÓRA DOŚĆ MOCNO OSTRA, O CZUŁOŚCI MIKROFONU JUŻ WIELE CZYTAŁEM, WEIM ŻE BRZMI ZAWODOWO, ALE JAK RADZI SOBIE Z OSTRĄ GÓRĄ?
I JESZCZE JEDNO PYTANIE JAKI PRZEDWZMACNIACZ TRZEBA DO NIEGO DOKUPIĆ ?
PROSZĘ TEŻ O PORÓWNANIE Z GT-66 , NIE SŁYSZAŁEM NIC NA TYM MIKROFONIE A CZYTAŁEM ŻE TEŻ JEST PONOC EKSTRA.
MI ZALEŻY WYŁĄCZNIE NA MIKROFONIE DO WOKALU ŻEBY ODDAĆ WIERNIE WOKAL , OCIEPLIĆ GO NO I ŻEBY NIE PODKREŚLAŁ OSTRYCH GÓR
dzięki za życzliwe uwagi, pomoc fachowców.

ODPOWIEDZ