Paluszki Oktava i sE

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
soya
Paluszki Oktava i sE

Post autor: soya » czwartek 10 maja 2007, 12:10

Witam. Jestem od niedawna posiadaczem paluszka Oktava mk-12. W związku z tym że mikrofon sprawdził się znakomicie przy nagraniu akordeonu, puzonu i bouzuki to postanowiłem zakupić dwa następne sparowane do ujęć stereo oraz jako overhead'y. W tzw mitycznym międzyczasie zadzwonił kolega ze wsi i zaproponował zakup za korzystną kwotę sparowanych sE3.
No i co tu począć? I to kusi i to nęci. Wady i zalety Oktavy już znam.
Na korzyść sE przemawiają filtr, i tłumik 10dB wbudowany, a nie wkręcany jak w Oktavie. Dodatkowo 2 pająki czego w zestawie Oktavy nie ma. Recenzja w EiS o sE3 (11/2005) jest obiecująca. Proszę o poradę, w miarę szybką bo muszę się zdecydować do wieczora.
Pozdrawiam Soya.

Davi

Re: Paluszki Oktava i sE

Post autor: Davi » czwartek 10 maja 2007, 18:17

posiadam Oktave MK012 i takze sparowane SE Electronics SE3A, i wlasciwie Oktavy uzywam tylko do hi hatu, zas do overhead SE, i musze przyznac... brzmi wszystko swietnie, SE sa bardzo podobne do AKG C451b, z tym ze, sa jaby bardziej miekkie, za to nadal otwarte, szerokie w pasmie, lecz nieaz tak wyrownane jak AKG, ale doslownie roznice juz ciezko wychwycic, niektorzy twierdza ze sa drapiezne, hmm... tego na overheadach akurat nie odczulem, za to na pudle akustycznym juz tak, w sumie naprawde je polecam, zarowno i do skrzypiec i overheadow przedewszystkim....

soya

Post autor: soya » czwartek 10 maja 2007, 18:54

...posiadam Oktave MK012 i takze sparowane SE Electronics SE3A, i wlasciwie Oktavy uzywam tylko do hi hatu, zas do overhead SE, i musze przyznac... brzmi wszystko swietnie, SE sa bardzo podobne do AKG C451b, z tym ze, sa jaby bardziej miekkie, za to nadal otwarte, szerokie w pasmie, lecz nieaz tak wyrownane jak AKG, ale doslownie roznice juz ciezko wychwycic, niektorzy twierdza ze sa drapiezne, hmm... tego na overheadach akurat nie odczulem, za to na pudle akustycznym juz tak, w sumie naprawde je polecam, zarowno i do skrzypiec i overheadow przedewszystkim....
...
Dzięki. Wezmę je, bo za proponowaną cenę grzech nie brać Posłuchałem sobie jeszcze garów nagranych z użyciem sE i przyznam że można używać ich bez kompleksów. Co do instrumentów akustycznych to zawsze można pójść na całość i nagrać np. gitarę na trzy mikrofony: środek oktava, panorama sE, ale wypas
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 17 kwie 2008, 15:09

......posiadam Oktave MK012 i takze sparowane SE Electronics SE3A, i wlasciwie Oktavy uzywam tylko do hi hatu, zas do overhead SE, i musze przyznac... brzmi wszystko swietnie, SE sa bardzo podobne do AKG C451b, z tym ze, sa jaby bardziej miekkie, za to nadal otwarte, szerokie w pasmie, lecz nieaz tak wyrownane jak AKG, ale doslownie roznice juz ciezko wychwycic, niektorzy twierdza ze sa drapiezne, hmm... tego na overheadach akurat nie odczulem, za to na pudle akustycznym juz tak, w sumie naprawde je polecam, zarowno i do skrzypiec i overheadow przedewszystkim....
...
Dzięki. Wezmę je, bo za proponowaną cenę grzech nie brać Posłuchałem sobie jeszcze garów nagranych z użyciem sE i przyznam że można używać ich bez kompleksów. Co do instrumentów akustycznych to zawsze można pójść na całość i nagrać np. gitarę na trzy mikrofony: środek oktava, panorama sE, ale wypas
Pozdrawiam....

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 17 kwie 2008, 15:10

Pozdrawiam....
hej pochwal sie ile dałes.
Ja bym tez kupił...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 17 kwie 2008, 18:25

Ja też używam pary SE-3 na overy i do ujęć stereo i są to świetne mikrofony, które mogę każdemu polecić. Ja za swoją parę - nówkę dałem ok. 1500 zł, więc 750 za sztukę to chyba dobra cena. Na zachodnich forach ( SOS, TAPEOP ) piszą, że w ogóle firma SE to najlepsza chińszczyzna, że te wysokie modele biją na łeb różne neumanny i inne takie wynalazki Ja bym sięchciał zapytać braci, która profesjonalnie nagrywa, czego używacie na AMBIENSY ? Ja używam pary .... MXL 2006, wiem, że to nie wygląda poważnie, ale wydają się całkiem spoko, powiedzmy że to działa... I co ciekawe, wszyscy kiedyś psy na nich wieszali że są bardzo jaskrawe i krzykliwe. Ja tego nie zauważyłem. Co polecacie DOBREGO, TANIEGO i SPRAWDZONEGO na ambiensy ? Te MXL generalnei dają radę, ale zawsze można lepiej...
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » czwartek 17 kwie 2008, 23:34

MXL 2006 moogami...
ten mikrofon zaproponował mi kolega, kupiłem bo nie miałem kasy na inny sprzęt, ale... spoko
nagrywam na nim gitary z pieca line6 przez preamp joemeek sixq i jestem zdziwiony pozytywnie bo brzmi ok.
wokal męski średnio, nie polecam, do pudła tez nie za bardzo go dostawiam, ale z pieca naprawde spoko, ustawiam blisko głośnika 5 cm, z tyłu wełniany kocyk dziecięcy (to jest klucz do dobrego brzmienia, muszę poeksperymentować z pampersami, mam ich pełno pustych i pełnych )
No i gitarzysta zawodowy, to najważniejsze.

ODPOWIEDZ