Behringer BCA2000

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wilek
Re: Behringer BCA2000

Post autor: wilek » środa 09 maja 2007, 18:32

witam
I ja niedawno zakupilem omawiane w temacie miedzymordzie ...
Niestety z feralnej serii 0410 - ale o tym za chwile.
Kilka zdan mojej oceny urzadzenia, dla tych ktorzy rozwazaja zakup:

Po pierwsze, spodziewalem sie ze bedzie mniejszy... mialem nadzieje na rozmiar jak w wypadku malych mikserow Behringera (2mic,4line), ale niestety jest sporo wiekszy (moglem sprawdzic... ). Na biurku trzeba nan zarezerwowac troche miejsca, co w moim wypadku nie bylo latwe, nie mowiac juz ile sie traci na mobilnosci, w zestawieniu z supermobilnym laptopem z 12" matryca. Wiekszy i.... plastikowy. Nie sprawia to zbyt dobrego wrazenia, chociaz z drugiej strony, jest dzieki temu dosc lekki.
Po drugie: IMP (kto mial do czynienia z preampami firmy na B, ten wie, ze niewidzialne moze sa, ale nieslyszalne - napewno nie). Ja rozumiem, ze to najtansze co moze byc i tak naprawde taniej, to mozna je sobie tylko z plasteliny ulepic, ale chwala sie tym IMP na kazdym kroku, a nic to nie warte.
Po trzecie: cala sprzetowa reszta zachowuje sie niezle - ergonomia w porzadku, opisy logiczne. Potencjometry OK - przynajmniej po miesiacu wszystko narazie gra. Wlaczniki tez pewne i wygodne. Diody moze nieco zbyt jasne, ale da sie wytrzymac. Pokazuja duzo uzytecznych informacji: f probkowania, tryb USB, signal i clip na kazdym z 8 kanalow. Wskaznik wysterowania wprawdzie (dwukanalowy) mruga dwunastoma swiatelkami na kanal ale jest troche malo precyzyjny, fast decay za szybkie, slow - za wolne... Przyciski typu MUTE, -20dB (na sumie) czy MONO, nie naleza do czestych, a czasem sie przydaja (zwlaszcza MONO, do kontroli faz) - tutaj sa - plus.
Po czwarte: Procesor dynamiki... no coz - limiter zachowuje sie nieco "histerycznie" i wprawdzie przy dosyc niskim progu dzialania uchroni nas przed przesterowaniem (przeladowaniem) przetwornika, ale i tak bedziemy miec wrazenie ze przesterowany jest tor analogowy... - do uzytku sie w zasadzie nie nadaje. Bramka - no to juz trudno zepsuc - troche moglaby sie szybciej zbierac, ale ok - niech zostanie. Generalnie najlepiej jak kontrolka z napisem "ON" obok sekcji dynamiki sie nie pali... Korektorow nie ma - tu plus - no bo po co dawac cos czego sie nie umie (albo za takie pieniadze nie da) dobrze zrobic.
Wzmacniacze sluchawkowe - bardzo w porzadku: glosne i nie dodaja nic od siebie...
Glowne sygnaly wchodza i wychodza symetrycznie - nie powinno dziwic, ale w tej klasie nie musi to byc rak oczywiste.
Sprzet niezle zabezpieczony przed polem elektromagnetycznym, a sekcji sasilajacej tez nic nie brakuje nic nie strzela przy wlaczaniu lodowki czy przy ruszaniu windy w bloku, a komorka moze lezec na urzadzeniu - nie rusza go...
Phantom stabilny - dokladnie 48V (przynajmniej w moim egzemplarzu).
Insertow, wejscia wysokoimpedancyjnego, midi i ADAT, jeszcze nie sprawdzalem (SPDiF zarowno elktryczny jak optyczny dzialaja bez zarzutow - no bo co tu ma nie dzialac...)
Na koniec najlepsze - kosztowal 350 zl z przesylka (nowy).
Cala radosc psuja niestety sterowniki: na wersji 1.0 (dostarcznej na plycie) nie dziala nic: do dyspozycji jest tylko wyjscie stereo, nie dziala ASIO, nie da sie nagrac nic szyciej nizj 48 kHz...
Aktualizacja przynosi wybawienie, no ale slawetny kod 10 - po kilku probach sie czasem udaje zainstalowac, ale przy kazdym starcie systemu, trzeba robic to na nowo... milutko

I teraz pytanie do bonanza: co trzeba zrobic zeby mi wymienili ?
Urzadzenie kupilem w znanym i lubianym serwisie aukcyjnym, nie mam zatem dowodu zakupu ani zadnej pieczatki na gwarancji....
Czy jest wogole akas szansa? Jak tak to gdzie mam sie zwrocic?
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 09 maja 2007, 21:09

ja tez sie troche dziwie.
mowisz ze kupiles kilka dni temu, a wczesniej ze zamowienie zlozone w serpniu ?
kupiles za ponad 1000 zł a nowy w sklepach kosztuje zaledwie 500 zł ?

moze to jaka wersja beta@testing@unstable :D

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

bonanza

Post autor: bonanza » niedziela 24 cze 2007, 22:55

I teraz pytanie do bonanza: co trzeba zrobic zeby mi wymienili ?
Urzadzenie kupilem w znanym i lubianym serwisie aukcyjnym, nie mam zatem dowodu zakupu ani zadnej pieczatki na gwarancji....
Czy jest wogole akas szansa? Jak tak to gdzie mam sie zwrocic?
Pozdrawiam !

...

jest szansa

Sam tez kupoilem na allegro i .. po pierwsze sprobuj skontaktowac się z tym sprzedawcą. z tego co obserwuje to w zasadzie jeden czlowiek a raczej jedna firma na allegro tym handluje wiec bardzo mozliwe ze kupilismy u tego samego uzytkownika. Ja zwrocilem sie do niego facet zawiozl do magazynu behringera w polsce i wymienili nie robiąc problemow.

Teraz drugi sposob: Kolega miał to samo i sprawe alatwil w inny spsob:
1. zarejestrowal sie na stronie behringera (support)
poczym wysłal do nich maila (bodajże do niemiec) ze ma takie urządzenie i co ma z tym zrobic..? - po czym dostal jeszcze tego samego dnia odpowiedż typu: "prosze podac adres pod jaki mamy wysłać kuriera z nowym urządzeniem"
Za jakiś czas cieszyl sie nowym BCA2000 ( stare zabrali.)

Kyle

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2007, 23:54

Czy Behringer BCA2000 potrafi pracować jako samodzielny przetwornik C/A czy potrzebuje do tego "włączonego" peceta?

EMD

Post autor: EMD » czwartek 04 paź 2007, 10:19

...Czy Behringer BCA2000 potrafi pracować jako samodzielny przetwornik C/A czy potrzebuje do tego "włączonego" peceta?...
Z S/PDIF na wyjście główne - działa bez PC.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 04 paź 2007, 12:34

Czy wyjścia Control Room Out to "niezbalansowane" duże mono jacki ? Czyli między monitorami a BCA2000 powinienem użyć:

http://kable.djshop.pl/dj/sklep/Proel/2556

?

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 04 paź 2007, 12:35

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 paź 2007, 12:59

www.behringer.com - w instrukcji wszystko opisane

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 04 paź 2007, 13:07

...http://www.behringer.com - w instrukcji wszystko opisane...
Gdyby było w instrukcji opisane to bym nie zadawał tego pytania.

W instrukcji w opisie tych wyjść napisano:
cyt"Connect the CONTROL ROOM OUTS to your active studio monitors or amplifier. These outputs deliver the same signal as the headphone outputs."

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 12 paź 2007, 00:17

Behringer BCA2000 za żadne skarby nie chce pracować jako przetwornik C/A z sp-dif IN do analogowego TRS OUT. Jako karta dźwiękowa działa OK ... tylko czemu nie potrafi pracować jako prosty C/A [SPDIF/ANALOG_OUT] ??

ODPOWIEDZ