Problemy z Motu 828 mk2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Gradzio
Problemy z Motu 828 mk2

Post autor: Gradzio » sobota 21 kwie 2007, 11:51

Witam serdecznie.

Niedawno kupiłem sprowadzoną z Niemiec kartę dźwiękową Motu 828 mk2 na złączu FireWire. W związku z tym mam pytanie do osób które posiadają ten system. Czy brzęczenie w środku urządzenia jest normalną sprawą, czy zdarzyło się komuś aby wyłączając urządzenie podczas pracy komputera i po ponownym jego uruchomieniu komputer zawieszał się ukazując niebieski ekran i jaka jest przyczyna nie wychodzenia sygnału na wyjściu optycznym przy odtwarzania z pokładu komputera?
Kartę dźwiękową podłączoną mam pod płyte główną ASUS A8R31-MVP Deluxe i Windows XP + SP2.

Poroszę o pomoc w tej sprawie.
Zajmuje się realizacją dźwięku, komponowaniem, śpiewaniem oraz pisaniem tekstów.

Awatar użytkownika
peak

Re: Problemy z Motu 828 mk2

Post autor: peak » sobota 21 kwie 2007, 15:19

...Witam serdecznie.

Niedawno kupiłem sprowadzoną z Niemiec kartę dźwiękową Motu 828 mk2 na złączu FireWire. W związku z tym mam pytanie do osób które posiadają ten system. Czy brzęczenie w środku urządzenia jest normalną sprawą, czy zdarzyło się komuś aby wyłączając urządzenie podczas pracy komputera i po ponownym jego uruchomieniu komputer zawieszał się ukazując niebieski ekran i jaka jest przyczyna nie wychodzenia sygnału na wyjściu optycznym przy odtwarzania z pokładu komputera?
Kartę dźwiękową podłączoną mam pod płyte główną ASUS A8R31-MVP Deluxe i Windows XP + SP2.

...
Co do pierwszego, to sprawdź na innym kontrolerze FW. Jeśli chodzi o wychodzenie sygnału, to sprawdź, czy standardowy sterownik MME (ten, który widzą programy Widowsa) obsługuje wyjścia cyfrowe.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 21 kwie 2007, 22:58

Może to być wina karty FW w kompie .Nie pamiętam nazwy , ale wiem że na karcie FW z jakimstam chipem ma cholerne kłopoty. Miałem ten problem z MOTU i zaliczałem BLUE SCREEN kilka razy. Innym problemem są sterowniki . Postaraj się o najnowsze. Przy starych sterach kilka razy się wysypała . Ale chyba od przedostatniej wersji sterowników działa idealnie.

Co do dziwnego bzyczenia to chyba nie jest normalny dźwięk ! Mysle że jest jakis problem . Może nic poważnego, ale to raczej nie jest normalne zachowanie.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » niedziela 22 kwie 2007, 08:07

...Witam serdecznie.

...
witam,

miałem podobny problem z RME fireface 400. Przyczyną był kontroler firewire w moim laptopie (na chipie via). System restartował się ukazując niebieski ekran. Zdecydowałem się na Multiface'a II z card busem...i wreszcie odetchnąłem...wszystko jest w porządku.

Tak więc prawdopodobnie (jeśli nowe stery nie przyniosą poprawy)pozostaje Ci dokupienie kontrolera firewire na innym chipie (rekomendowanym przez Motu). Jeśli masz kompa stacjonarnego (z pci) - zakup nie powinien być trudny, jeśli jednak masz laptopa - życzę powodzenia w zakupie kontrolera pcimcia,

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 22 kwie 2007, 08:17

Tylko kontroler na chipsecie Texas instrument. Ja taki mam (tak zaleca producent Motu) i nie zaleiczyłem przez rok ani jednego zwisu. Polecam kontroler Pyro firmy ADS Technologies

Gradzio

Post autor: Gradzio » niedziela 22 kwie 2007, 15:09

Przede wszystkim dziękuje za zainteresowanie moim problemem.

Jeśli chodzi o połączenie FW to znalazłem pewne rozwiązanie, które jest w pewnym sęsie kłopotliwe ale, które uniknie kupna odpowiedniego kontrolera FW, a mianowicie podczas włączonego kompa, a przed uruchomieniem karty należy wyjąć kabel FW, a dopiero włożyć kabel gdy Motu już się w pełni odpali. Jeśli chodzi o wyjście TOSLink (Optical) to tak jak pierwszy kolega odpisał należało w odtwarzaczu wyprowadzić sygnał na to wyjście, a w tedy jest wszystko ok.

Jedynie pozostaje sprawa wspomnianego przeze mnie wcześniej tzw. BZYCZENIA co spowodowało u mnie zdziwienie, jak tej klasy sprzęt może wydawać z siebie może nie głośne, ale dość irytujące dźwięki.

Jeśli dźwięki bzyczenia z karty takiej jak ja posiadam nie wydobywają się u posiadaczy tego samego sprzętu - TO PISZCIE !!! z góry dziękuje.
Zajmuje się realizacją dźwięku, komponowaniem, śpiewaniem oraz pisaniem tekstów.

ODPOWIEDZ