Problem z zakupem interfejsu FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wroobelek1
Problem z zakupem interfejsu FireWire

Post autor: wroobelek1 » niedziela 18 mar 2007, 22:35

witam , interesuje mnie kupno interfejsu FireWire z przynajmniej 12 wejściami analogowymi i 6 cyfrowymi , który ma możliwośc zapisywania wszyskich tych scieżek w tzw multitracku (każda ścieżka osobno) chcę wykorzystywać go w studiu jako interfejs zewnętrzny podłączony do laptopa , prosze o propozycje bo w necie znalazłem tylko to http://www.veracomp.pl/hercules.interfejs

i ma troche za mało wejść , pozdrawiam

j.bravo

Re: Problem z zakupem interfejsu FireWire

Post autor: j.bravo » niedziela 18 mar 2007, 23:50

Bedzie słabo.Duzo jest kart, ktore maja 8, max 10 wejsc po analogu, reszta po cyfrze, ale po 8-kanalowym Adacie plus Spidif i AES. Razem ponad 20 wejść i wyjść. Poszukaj wsrod produktow firm:

- RME
- Motu
- Apogee
- Presonus
- Digidesign

Ale sa drozsze od Herkulesa, ktory jest dziwny bo nie ma Adata.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
wroobelek1

Post autor: wroobelek1 » poniedziałek 19 mar 2007, 00:49

...Bedzie słabo.Duzo jest kart, ktore maja 8, max 10 wejsc po analogu, reszta po cyfrze, ale po 8-kanalowym Adacie plus Spidif i AES. Razem ponad 20 wejść i wyjść. Poszukaj wsrod produktow firm:

- RME
- Motu
- Apogee
- Presonus
- Digidesign

Ale sa drozsze od Herkulesa, ktory jest dziwny bo nie ma Adata.
...
hmm , ok dzieki a mozesz mi wyjasnic czy z tych kart pojdzie sygnał na slady czy jakies tylko 2 sciezki jak w przypadku tanich interfaców usb ?
pozatym jak najlepiej wykorzystac karte zeby miec najwiecej wysc , mam mikser analogowy z 8 wyjsciami , reszte chce pociagnąć z preampa lampowego http://www.behringer.com/MIC2200/index.cfm?lang=ENG , ale niewiem jak wykorzystac wejścia cyfowe , jest jakis preamp z wyjsciami cyfrowymi , 2 oddzielne kanały chce wykorzystac przy pomocy pereampów (podów) line 6 , czy to dobry pomysł *bede tworzył studio nagraniowe w najblizszym czasie i szukam poprostu najlepszych rozwiazan

j.bravo

Post autor: j.bravo » poniedziałek 19 mar 2007, 02:24

hmm , ok dzieki a mozesz mi wyjasnic czy z tych kart pojdzie sygnał na slady czy jakies tylko 2 sciezki jak w przypadku tanich interfaców usb ?
pozatym jak najlepiej wykorzystac karte zeby miec najwiecej wysc , mam mikser analogowy z 8 wyjsciami , reszte chce pociagnąć z preampa lampowego http://www.behringer.com/MIC2200/index.cfm?lang=ENG , ale niewiem jak wykorzystac wejścia cyfowe , jest jakis preamp z wyjsciami cyfrowymi , 2 oddzielne kanały chce wykorzystac przy pomocy pereampów (podów) line 6 , czy to dobry pomysł *bede tworzył studio nagraniowe w najblizszym czasie i szukam poprostu najlepszych rozwiazan...
Po cyfrze można przesłać dwa kanały ( AES/EBU albo SPDIF) albo 8 (ADAT). Do zamiany sygnału analogowego na cyfrowy lub odwrotnie służą przetworniki AD i DA. I to jest ważny element toru audio - dobre jakościowo są bardzo drogie.

Jeśli szukasz najepszych rozwiązań to zapomnij o Herkulesie...

Akurat też sie oglądam za interfacem do laptopa na Firewire, dokładnie do MacBooka Pro i Logic'a Pro. Czytam różne fora po kilka godzin dziennie (korzystając z WYSZUKIWAREK ) i najbardziej mi sie podoba PRESONUS FIRESTUDIO + MSR FireStudio. W moim przypadku odpada, bo pod PC chodzi dobrze, a pod Makiem podobno niekoniecznie. Ale nie ważne, pewnie masz PC i chcesz nagrywać bębny na 10-ciu śladach + gitary na dwóch, trzech + wokale + ew. klawisze stereo. I pewnie wszystko naraz. Szkoda kasy - zespół, który jest przygotowany do nagrań na "setkę" zdarza się raz na sto albo rzadziej. Propozycje:

1. Kupujesz FireStudio i dokupujesz do tego np. Behringera ADA 8000 , łączysz po Adacie i i masz dodatkowe 8 preampów + 8 wyjść, czyli razem 16 wejść i wyjść.

2. Kupujesz RME FireFace 800 albo Motu Traveler. 4 preampy w karcie + liniowo UltraGaina MIC 2200 i 2 x Line6. Masz wtedy 6 preampów na bębny i 2 linie na POD'y.

Polecam punkt 2. Moim zdaniem wystarczy 6 mikrofonów na bębny, jeśli sie nagrywa oddzielnie bachy i tomy. Tak się nagrało wiele płyt, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tą technikę wykorzystać w homerecordingu, jak sie ma mało wejść. A robi się tak:

TAKE 1

1. kick
2. snare top
3. snare bottom
4. hihat
5. amb L
6. amb R

TAKE 2

1. tom 1
2. tom 2
3. tom 3
4. tom 4
5. amb L
6. amb R

TAKE 3

1. cym 1
2. cym 2
3. cym 3
4. cym 4
5. amb L
6. amb R

Przy tej technice wystarczy mniej mikrofonów i preampów, więcej możliwości przy miksie, tylko trzeba namówić bębniarza do takiego sposobu grania
Jestem przystojny i młody

sqward

Post autor: sqward » poniedziałek 19 mar 2007, 14:26

A co powiecie Panowie na coś takiego:
http://rnr.pl/p6798.890_alesis_multimix_firewire_16_mixer_analogowy.html
Noszę się z zamiarem kupna tego urządzenia. Może podepnę się w miarę delikatnie pod temat. Urządzenia ma 16 wejść analogowych, może więc to się sprawdzi autorowi tematu ?

Awatar użytkownika
wroobelek1

Post autor: wroobelek1 » poniedziałek 19 mar 2007, 14:36

Przy tej technice wystarczy mniej mikrofonów i preampów, więcej możliwości przy miksie, tylko trzeba namówić bębniarza do takiego sposobu grania ...
hmm powiem ci ze bardziej mi odpowiada nsposób pierwszy ze wzgledu na to ze sam gram na perkusji wiem ze gra i nagrywanie osobno wszystkiego moim zdaniem jest troche lipne. zalezy tez od gatunku muzyki jaki sie gra ale przy ciezszych klimatach poprostu nie jest to dobre rozwiazania. A karta fajna , musze sie porzadnie zastanowic , szkoda ze ma weejsca na przedniej płycie , bardziej urzadzało by mnie jezeli miała by wejścia z wtyłu

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » środa 04 kwie 2007, 19:41

2. Kupujesz RME FireFace 800 albo Motu Traveler. 4 preampy w karcie + liniowo UltraGaina MIC 2200 i 2 x Line6. Masz wtedy 6 preampów na bębny i 2 linie na POD'y.

Punkt 2 to rzeczywiscie nie glupie rozwiazanie.

Powiedz jeszcze jaka konsola wchodzi w gre w Twoim studio? Niektore konsole jak np. Tascam DM3200 maja mozliwosc dokupienia wewnetrznego interfejsu ktory smiga na firewire i kosztuje calkiem rozsadne pieniadze. W ten sposob zalatwiasz problem pre-ampow a interface zalatwia ci 16-24 slady takze z klasyczna "setka" nie ma problemow (chyba ze to orkiestra:-)

A co sadzicie o M-Audio Firewire 1814?
Zalatwilo by sprawe? Warto zaznaczyc ze w takim przypadku otwiera ci sie mozliwosc korzystania z ProToolsa M-Powered. Warto wziac pod uwage.

Pozdrawiam
[addsig]
Trzeba rąbac!!!

ODPOWIEDZ